Uppmaning: Ta inte emot gamla sedlar i butik

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Uppmaning: Ta inte emot gamla sedlar i butik

Den uppmaningen kommer från en projektledare på Riksbanken som säger till SvD att handlar du med kontanter och får tillbaka gamla tjugo- eller femtiolappar i växel bör du säga till och be att få en ny sedel.


Sedlarna är endast giltiga 8 dagar till – som betalmedel

Det är alltså den gamla tjugosedeln (Selma), femtiolappen (Jenny) och tusenlappen (Gustav) som blir ogiltiga den 30 juni. I slutet av förra veckan saknades det fortfarande 52 miljoner sedlar värda 2,1 miljarder kronor.

Riksbanken har startat kampanjen ”Efterlyst” för att få oss att växla in våra gamla sedlar

”Vi vill uppmana och engagera hela svenska folket att betala med sina sedlar eller sätta in dem på bankkonto senast den 30 juni. Vi hoppas att budskapet “Efterlyst!” blir en påminnelse till alla att kika i sina plånböcker och på andra ställen där man kan ha äldre sedlar liggande”, säger Ann-Leena Mikiver, kommunikationschef på Riksbanken i ett pressmeddelande.

Nya sedlar

Sedan i höstas har vi som ni alla vet nya sedlar i valörerna 20-, 50- och 1000 kronor. Astrid Lindgren pryder den nya 20-lappen, Evert Taube hittar vi på den nya 50-lappen och på den nya tusenlappen finner vi Dag Hammarskjöld.

Den första oktober i år får vi även nya 100- och 500 kronorssedlar och nya enkronor, tvåkronor och femkronor. De gamla sedlarna och mynten i dessa valörer blir ogiltiga först nästa sommar.

Missar du deadline nästa vecka finns det fortfarande en möjlighet

De gamla sedlarna slutar alltså att fungera som betalmedel den sista juni i år, om 8 dagar. Men hittar ni sedlar hemma efter det går det att fram till och med den 31 augusti i år att sätta in dem på ditt bankkonto.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Slopat tak för uppskov av reavinstskatten

1 minuts läsning

Vid en pressträff i går konstaterade Magdalena Andersson att skattesystemet har en rad inlåsningseffekter. En del av regeringens paket för att öka rörligheten på bostadsmarknaden är därför att lägga fram ett förslag till att slopa t...

Föregående artikel