Vad är en indexfond? Är de bra att investera i?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Vad är en indexfond? Är de bra att investera i?

Hur fungerar en indexfond? Är aktivt förvaltade fonder bättre? Hur mycket påverkar avgifterna avkastningen? Passar indexfonder alla?


Vad är en indexfond?

En indexfond är en fond som passivt skuggar utvecklingen på en aktiemarknad. Fonden köper samma andel av varje aktie som aktien har i det index som fonden har valt att följa.

Avgifter?

Eftersom förvaltningen av en indexfond i hög grad kan göras automatiskt slipper fondbolaget betala sina förvaltare och analytiker, vilket inte är fallet för aktivt förvaltade fonder. På grund av detta har ofta indexfonder betydligt lägre förvaltningsavgifter än aktivt förvaltade fonder. Förvaltare av aktivt förvaltade fonder sköter fonderna och försöker hitta de bästa aktierna vid varje givet tillfälle vilket kräver tid och resurser.

Hur mycket påverkar avgifterna egentligen avkastningen?

Ett exempel: Du sparar 100 000 kronor i 20 år i en fond som avkastar i genomsnitt 7 procent per år, före avgifter.

>> Resultat med en avgift på 1,5 procent: 291 775 kronor*
>> Resultat med en avgift på 0,3 procent: 365 837 kronor*

*Före skatt

Akademiska studier visar på att indexfonder över tiden ger högre avkastning än aktivt förvaltade fonder

Och om detta tvistas det mycket vilket inte är svårt att förstå. Fondbolagen lever på sina avgifter och skulle kanske inte överleva om vi alla valde indexfonder. Självklart finns det aktivt förvaltade fonder som slår index.  Men över tid är det mycket få som gör det enligt den effektiva marknadshypotesen. Hypotesen säger att har man inte insiderinformation så bör avkastningen för en aktivt förvaltad bred portfölj bli lika med index – minus förvaltningsavgift och transaktionskostnader. Men som sagt, det finns aktivt förvaltade fonder som kan ge bra avkastning, de kan dock vara svåra att hitta.

Är det skillnad på indexfond och indexfond?

Ja det är det. Det finns många olika indexfonder som skuggar många olika index och som har olika avgifter. Min rekommendation är att välja indexfonder med låg avgift och sprida riskerna genom att ha ett antal fonder spridda geografiskt. En eller två globala indexfonder, en eller två amerikanska indexfonder, en eller två svenska indexfonder och en eller två europeiska indexfonder är ett förslag. Tror man, som många gör, att mycket av tillväxten den kommande tiden kommer att ske i Asien kanske man ska spara i en Asienindexfond också.

Ska alla investera i indexfonder?

En indexfond som följer t.ex. Stockholmsbörsen kommer att gå upp och ner som Stockholmsbörsen gör. Man behöver alltså, precis som med andra fonder och aktier, vara långsiktig om man sparar i indexfonder och vara medveten om att man tar en risk*. Över tid har Stockholmsbörsen stigit i genomsnitt med cirka 7 procent per år. Vissa år kommer du att se en rejäl uppgång och vissa år en rejäl nedgång. Behöver du pengarna inom 3-5 år bör du alltså inte lägga allt på börsen. Du vill ju inte behöva sälja just vid en nedgång. Ett sparkonto med ränta är bättre för pengar du behöver inom några år.

*Vill du minska risken kan du investera en del av ditt sparande i räntefonder. Just nu ger de dåligt med avkastning pga. den låga räntan men det är ett sparande med låg risk som kan vara ett bra komplement till fonder, framförallt om du inte är så långsiktig.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Är vinst på premiepensionen skattepliktig?

1 minuts läsning

Deklarationstider i allmänhet och skattefrågor i synnerhet Så här i deklarationstider får vi ofta frågor som rör beskattning av premiepensionen. Och med tanke på de senaste dagarnas rapportering kring skattefrågor, Panama-dokument, brevl&ari...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)