Vad är en indexfond? Är de bra att investera i?

Spara pengar / Aktiedepå /
Vad är en indexfond? Är de bra att investera i?

Hur fungerar en indexfond? Är aktivt förvaltade fonder bättre? Hur mycket påverkar avgifterna avkastningen? Passar indexfonder alla?


Vad är en indexfond?

En indexfond är en fond som passivt skuggar utvecklingen på en aktiemarknad. Fonden köper samma andel av varje aktie som aktien har i det index som fonden har valt att följa.

Avgifter?

Eftersom förvaltningen av en indexfond i hög grad kan göras automatiskt slipper fondbolaget betala sina förvaltare och analytiker, vilket inte är fallet för aktivt förvaltade fonder. På grund av detta har ofta indexfonder betydligt lägre förvaltningsavgifter än aktivt förvaltade fonder. Förvaltare av aktivt förvaltade fonder sköter fonderna och försöker hitta de bästa aktierna vid varje givet tillfälle vilket kräver tid och resurser.

Hur mycket påverkar avgifterna egentligen avkastningen?

Ett exempel: Du sparar 100 000 kronor i 20 år i en fond som avkastar i genomsnitt 7 procent per år, före avgifter.

>> Resultat med en avgift på 1,5 procent: 291 775 kronor*
>> Resultat med en avgift på 0,3 procent: 365 837 kronor*

*Före skatt

Akademiska studier visar på att indexfonder över tiden ger högre avkastning än aktivt förvaltade fonder

Och om detta tvistas det mycket vilket inte är svårt att förstå. Fondbolagen lever på sina avgifter och skulle kanske inte överleva om vi alla valde indexfonder. Självklart finns det aktivt förvaltade fonder som slår index.  Men över tid är det mycket få som gör det enligt den effektiva marknadshypotesen. Hypotesen säger att har man inte insiderinformation så bör avkastningen för en aktivt förvaltad bred portfölj bli lika med index – minus förvaltningsavgift och transaktionskostnader. Men som sagt, det finns aktivt förvaltade fonder som kan ge bra avkastning, de kan dock vara svåra att hitta.

Är det skillnad på indexfond och indexfond?

Ja det är det. Det finns många olika indexfonder som skuggar många olika index och som har olika avgifter. Min rekommendation är att välja indexfonder med låg avgift och sprida riskerna genom att ha ett antal fonder spridda geografiskt. En eller två globala indexfonder, en eller två amerikanska indexfonder, en eller två svenska indexfonder och en eller två europeiska indexfonder är ett förslag. Tror man, som många gör, att mycket av tillväxten den kommande tiden kommer att ske i Asien kanske man ska spara i en Asienindexfond också.

Ska alla investera i indexfonder?

En indexfond som följer t.ex. Stockholmsbörsen kommer att gå upp och ner som Stockholmsbörsen gör. Man behöver alltså, precis som med andra fonder och aktier, vara långsiktig om man sparar i indexfonder och vara medveten om att man tar en risk*. Över tid har Stockholmsbörsen stigit i genomsnitt med cirka 7 procent per år. Vissa år kommer du att se en rejäl uppgång och vissa år en rejäl nedgång. Behöver du pengarna inom 3-5 år bör du alltså inte lägga allt på börsen. Du vill ju inte behöva sälja just vid en nedgång. Ett sparkonto med ränta är bättre för pengar du behöver inom några år.

*Vill du minska risken kan du investera en del av ditt sparande i räntefonder. Just nu ger de dåligt med avkastning pga. den låga räntan men det är ett sparande med låg risk som kan vara ett bra komplement till fonder, framförallt om du inte är så långsiktig.


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntor



Övrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i villa, 10000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 2 805 kr
  • Högst årskostnad 6 475 kr
  • Att spara 3 670 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin