Vad finns det för skydd för våra sparpengar och fonder om en bank skulle gå i konkurs?

Vad finns det för skydd för våra sparpengar och fonder om en bank skulle gå i konkurs?

Om en bank skulle få stora problem så finns det garantier, från staten, till dig som har ett sparande hos en bank.

Om du har ett sparkonto med insättningsgaranti så är du garanterad ditt sparade belopp av staten även om banken går i konkurs. Insättningsgarantin skyddar ditt sparande upp till 1 050 000 kronor per sparinstitut och person. Insättningsgarantin höjdes från 950 000 kronor 1/1 2021.

Insättningsgarantin gäller för privatpersoner, företag och andra juridiska personer och gäller för alla sparkonton med insättningsgarantin.

Om du har pengar hos en bank i ett värdepapperskonto så skyddar investerarskyddet ditt sparande, upp till 250 000 kronor, om du inte kan få ut dina värdepapper eller pengar.

Enligt lag ska ett finansiellt institut hålla dina värdepapper skilda från institutets egna ekonomi, vilket ska betyda i att du enkelt kan få ut dina värdepapper vid en konkurs. Detta gör att du inte ska behöva oroa dig för att du ska förlora ett större sparande, som inte investerarskyddet täcker.

Läs mer om insättningsgarantin och investerarskyddet hos Riksgälden här >>

Frågan och svaret kommer ifrån Aftonbladets sektion Fråga ekonomen där jag svarar på en fråga i veckan om sparande och privatekonomi.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Låt inte mellandagsrean leda till baksmälla för plånboken

3 minuters läsning

Mellandagsrean, precis som Black Friday, symboliserar för många en möjlighet att köpa den där mobilen eller TV-apparaten man annars inte haft råd med. Men för de kanske flesta är det till syvende och sist en dag för känslomässigt skuldfri...

Föregående artikel