Vad händer vid en Grekexit?

Privatekonomi /
4 minuters läsning
Vad händer vid en Grekexit?

Annika Creutzer, ekonomijournalist, ger oss en kort genomgång av hur vår privatekonomi kan komma att påverkas om Grekland skulle gå ur eurosamarbetet.

Vi kan glädja oss åt ett riktigt billigt resmål om Grekland lämnar euron. Men risken är stor att fler länder dras med i fallet och då kommer även vi i Sverige att påverkas på olika sätt. Här är vad som kan hända.

 

Om Grekland tvingas återgå till drachmer betyder det en kraftfull devalvering mot euron och andra valutor. För oss svenskar blir Grekland ett semesterparadis där vi får ännu mer för våra kronor. Grekerna får nya inkomster från bland annat turismen och kan klättra upp ur den kris som landet befinner sig just även om deras sparpengar krymper i värde.

 

Den svenska ekonomin har i övrigt en mycket liten koppling till den grekiska så är det bara Grekland som lämnar euron kommer vi inte att påverkas mer än marginellt. I den internationella finansvärlden är en grekisk exit från euron i stort sett redan inräknad och bör inte ge några chockvågor i ekonomierna.

 

Den stora risken är om fler länder likt dominobrickor faller en efter en för trycket och tvingas lämna den gemensamma valutan. Närmast ligger frågan om de spanska bankerna kommer att kollapsa och därmed elda på krisen ordentligt.

 

I så fall lägger sig en våt filt över hela Europa, hjulen snurrar allt långsammare och många förlorar jobbet. Konsumenterna i krisländerna får allt mindre att handla för och svenska företag får sälja allt mindre på den europeiska marknaden.

 

Våra jobb

När svensk export mot Europa går allt sämre kan svenska företag dra ner på sin verksamhet och tvingas säga upp anställda. Ökar arbetslösheten så konsumerar vi mindre och då ökar arbetslösheten ytterligare. Detta är det allra allvarligaste med en fördjupad kris i Europa.

 

Räkna också med att många människor söker sig bort från de krisdrabbade länderna och söker jobb i mer säkra EU-länder som Sverige. Hög arbetslöshet innebär också att löneökningarna blir mycket måttliga.

 

Våra lån

När ekonomierna går sämre pressar det ner marknadsräntorna. Det bör ge oss fortsatt låga boräntor. Men om oron på finansmarknaderna ökar, och fler länder än Grekland lämnar euron, så kommer många att hålla hårdare i sina pengar och dra sig för att låna ut dem. Det kan ge räntetoppar som den vi såg hösten 2008 och göra det svårare att få låna. Det kan också innebära att en del banker får problem. Stresstester visar att de större svenska bankerna klarar av problemen men det kan innebära att en eller annan mindre aktör inte klarar sig.

 

Våra sparpengar

Troligen kommer vi att få låg ränta på sparpengarna även framöver. Samtidigt finns knappt någon inflation som äter upp pengarnas värde. De tillfälliga räntetopparna, som kan komma om den europeiska oron växer, kommer troligen inte att ge genomslag på sparräntorna.  I orostider är det också bra att skydda sig genom att bara ha sparpengar hos de banker som har insättningsgaranti.

 

Våra bostäder

Låga räntor brukar innebära att priset på bostäder stiger.  Även det låga byggandet driver upp priserna. Men samtidigt kan oro och ökad arbetslöshet pressa ner priserna. Troligen går priserna åt olika håll beroende på var i Sverige jobben försvinner och var bostäder efterfrågas mest.

 

Den svenska kronan

När oron i Europa växer minskar intresset för euro och det ökar för dollar. Förtroendet internationellt för den svenska ekonomin är gott och det har gjort att vi hittills klarat oss bra genom krisen. Vi har inte behövt betala mer för att köpa andra valutor, snarare mindre. Men Sverige ligger i Europa och vid en djupare kris kan kronan också dras med nedåt och vi får betala allt mer för dollar.

 

Vår energi

Dyrare dollar brukar betyda dyrare olja och annan energi som vi måste importera. Men om Europa går in i en djupare kris så minskar också efterfrågan på olja. Då kan det snarare bli prisfall. Även den inhemska energin kan bli billigare om industrin går sämre.

 

Våra pensioner

Låg tillväxt innebär att ”kakan Sverige” inte växer så mycket. Pengarna som vi ska fördela mellan oss blir inte fler. Det innebär att våra pensionspengar inte heller kommer att växa. Även hög arbetslöshet påverkar den allmänna pensionen och risken ökar för att pensionerna måste sänkas, den så kallade bromsen slår till. Även andra pensionsplaceringar får svårt att växa och livbolagen kan behöva sälja av aktier och placera mer i obligationer. Det, tillsammans med all oro, kan ge en fortsatt skakig börs med tvära kast.

 

Skulle det bara bli Grekland som lämnar euron och krisen stannar vid detta, så kommer vi alla att dra en djup suck av lättnad. Visst återstår många problem i Europa men de kan sakta men säkert lösas.

 

Annika Creutzer, ekonomijournalist

 

Se även intervjun med Annika i fem delar:

Del 1 om Greklandskrisen - Är en grekexit trolig?

Del 2 om Greklandskrisen - Hur påverkas din privatekonomi?

Del 3 om Greklandskrisen - Vad händer med bolånen?

Del 4 om Greklandskrisen - Hur påverkas börsen?

Del 5 om Greklandskrisen - Värsta och bästa scenariot?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vi bettar 10 miljarder på Fotbolls-EM!

1 minuts läsning

Ingen har väl missat att EM i fotboll drog igång i fredags? Idag spelar Sverige sin första match mot Ukraina klockan 20:45 och många med mig kommer att sitta framför TV-apparaterna och heja ikväll. Oddsen hos Betfair är några timmar innan matchstart 3.0 ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)