Vad händer vid en Grekexit?

Privatekonomi /
Vad händer vid en Grekexit?

Annika Creutzer, ekonomijournalist, ger oss en kort genomgång av hur vår privatekonomi kan komma att påverkas om Grekland skulle gå ur eurosamarbetet.

Vi kan glädja oss åt ett riktigt billigt resmål om Grekland lämnar euron. Men risken är stor att fler länder dras med i fallet och då kommer även vi i Sverige att påverkas på olika sätt. Här är vad som kan hända.

 

Om Grekland tvingas återgå till drachmer betyder det en kraftfull devalvering mot euron och andra valutor. För oss svenskar blir Grekland ett semesterparadis där vi får ännu mer för våra kronor. Grekerna får nya inkomster från bland annat turismen och kan klättra upp ur den kris som landet befinner sig just även om deras sparpengar krymper i värde.

 

Den svenska ekonomin har i övrigt en mycket liten koppling till den grekiska så är det bara Grekland som lämnar euron kommer vi inte att påverkas mer än marginellt. I den internationella finansvärlden är en grekisk exit från euron i stort sett redan inräknad och bör inte ge några chockvågor i ekonomierna.

 

Den stora risken är om fler länder likt dominobrickor faller en efter en för trycket och tvingas lämna den gemensamma valutan. Närmast ligger frågan om de spanska bankerna kommer att kollapsa och därmed elda på krisen ordentligt.

 

I så fall lägger sig en våt filt över hela Europa, hjulen snurrar allt långsammare och många förlorar jobbet. Konsumenterna i krisländerna får allt mindre att handla för och svenska företag får sälja allt mindre på den europeiska marknaden.

 

Våra jobb

När svensk export mot Europa går allt sämre kan svenska företag dra ner på sin verksamhet och tvingas säga upp anställda. Ökar arbetslösheten så konsumerar vi mindre och då ökar arbetslösheten ytterligare. Detta är det allra allvarligaste med en fördjupad kris i Europa.

 

Räkna också med att många människor söker sig bort från de krisdrabbade länderna och söker jobb i mer säkra EU-länder som Sverige. Hög arbetslöshet innebär också att löneökningarna blir mycket måttliga.

 

Våra lån

När ekonomierna går sämre pressar det ner marknadsräntorna. Det bör ge oss fortsatt låga boräntor. Men om oron på finansmarknaderna ökar, och fler länder än Grekland lämnar euron, så kommer många att hålla hårdare i sina pengar och dra sig för att låna ut dem. Det kan ge räntetoppar som den vi såg hösten 2008 och göra det svårare att få låna. Det kan också innebära att en del banker får problem. Stresstester visar att de större svenska bankerna klarar av problemen men det kan innebära att en eller annan mindre aktör inte klarar sig.

 

Våra sparpengar

Troligen kommer vi att få låg ränta på sparpengarna även framöver. Samtidigt finns knappt någon inflation som äter upp pengarnas värde. De tillfälliga räntetopparna, som kan komma om den europeiska oron växer, kommer troligen inte att ge genomslag på sparräntorna.  I orostider är det också bra att skydda sig genom att bara ha sparpengar hos de banker som har insättningsgaranti.

 

Våra bostäder

Låga räntor brukar innebära att priset på bostäder stiger.  Även det låga byggandet driver upp priserna. Men samtidigt kan oro och ökad arbetslöshet pressa ner priserna. Troligen går priserna åt olika håll beroende på var i Sverige jobben försvinner och var bostäder efterfrågas mest.

 

Den svenska kronan

När oron i Europa växer minskar intresset för euro och det ökar för dollar. Förtroendet internationellt för den svenska ekonomin är gott och det har gjort att vi hittills klarat oss bra genom krisen. Vi har inte behövt betala mer för att köpa andra valutor, snarare mindre. Men Sverige ligger i Europa och vid en djupare kris kan kronan också dras med nedåt och vi får betala allt mer för dollar.

 

Vår energi

Dyrare dollar brukar betyda dyrare olja och annan energi som vi måste importera. Men om Europa går in i en djupare kris så minskar också efterfrågan på olja. Då kan det snarare bli prisfall. Även den inhemska energin kan bli billigare om industrin går sämre.

 

Våra pensioner

Låg tillväxt innebär att ”kakan Sverige” inte växer så mycket. Pengarna som vi ska fördela mellan oss blir inte fler. Det innebär att våra pensionspengar inte heller kommer att växa. Även hög arbetslöshet påverkar den allmänna pensionen och risken ökar för att pensionerna måste sänkas, den så kallade bromsen slår till. Även andra pensionsplaceringar får svårt att växa och livbolagen kan behöva sälja av aktier och placera mer i obligationer. Det, tillsammans med all oro, kan ge en fortsatt skakig börs med tvära kast.

 

Skulle det bara bli Grekland som lämnar euron och krisen stannar vid detta, så kommer vi alla att dra en djup suck av lättnad. Visst återstår många problem i Europa men de kan sakta men säkert lösas.

 

Annika Creutzer, ekonomijournalist

 

Se även intervjun med Annika i fem delar:

Del 1 om Greklandskrisen - Är en grekexit trolig?

Del 2 om Greklandskrisen - Hur påverkas din privatekonomi?

Del 3 om Greklandskrisen - Vad händer med bolånen?

Del 4 om Greklandskrisen - Hur påverkas börsen?

Del 5 om Greklandskrisen - Värsta och bästa scenariot?

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i villa, 75000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 18 322 kr
  • Högst årskostnad 44 313 kr
  • Att spara 25 991 kr

Jämför el

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Bästa mobiloperatören 2020 (enligt kunderna)
Bästa mobiloperatören 2020 (enligt kunderna)
Bolån, privatlån, studielån, sms-lån mf. Så fungerar dom.
Bolån, privatlån, studielån, sms-lån mf. Så fungerar dom.
Så skapar du en buffert på 30, 60, eller 100 000 kronor
Så skapar du en buffert på 30, 60, eller 100 000 kronor

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin