Vad tycker ni om att man lånar pengar för att investera på börsen?

Nicklas Andersson
Nicklas Andersson
1 minuts läsning
Vad tycker ni om att man lånar pengar för att investera på börsen?

Man gör ju det redan på ett sätt när man som jag har ett bolån men investerar på börsen. Hur ska man tänka?

Jag tycker generellt man bör vara försiktig med att använda belåning för investeringar på börsen. Rent krasst finns det en logik i det hela om man förväntar sig en högre avkastning på investeringen än vad pengarna kostar att låna, alltså låneräntan, samt att man är beredd att ta den risk det innebär. Investerar du med lånade pengar så skapas en hävstång i ditt sparande, det kan vara attraktivt rätt nyttjat men du bör komma ihåg att den gäller åt båda hållen.

Vidare är det viktigt att du är ärlig mot dig själv. Blir du lätt stressad och kan ligga sömnlös på nätterna när börsen svänger så är det troligtvis klokt att undvika belåning, som spär på svängningarna.

Innan du överväger att använda dig av belåning tycker jag att du ska se över din totala ekonomi. Har du ett bolån med rimlig belåningsgrad, en buffert vid sidan av börsen som gör att du inte behöver sälja av investeringar vid fel tillfälle samt att du inte har dyra krediter eller liknande, ja då kan du överväga att använda belåning.

En tumregel brukar vara max 30 % belåningsgrad och då helst efter nedgång snarare än efter en kraftig uppgång. Om börsen skulle falla -50% så innebär det då att din belåningsgrad krupit upp till närmare 50 % vilket är i högsta laget.

Nicklas Andersson

Om skribenten

Nicklas Andersson, Sparekonom Avanza

Nicklas Andersson är Sparekonom på Avanza och har flera års erfarenhet av privatekonomiska frågor. Han arbetar dagligen med att vägleda, inspirera och motivera till en bättre privatekonomi och ett bättre sparande med en förkärlek för aktiemarknaden.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

8 faror för din hund

1 minuts läsning

Vildsvin Just nu pågår både jakt på älg och vildsvin i våra skogar och då rör sig viltet mer än normalt. “Under jaktsäsongen drabbas hundratals jakthundar av skador orsakade av vildsvin. Men det är inte bara jakthundar som kan ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)