Vi byter elavtal som aldrig förr!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning

Svenska hushåll bytte rekordmånga elavtal under fjärde kvartalet 2011

Enligt en färsk rapport från Statistiska Centralbyrån bytte hushållen 14 procent fler elavtal fjärde kvartalet 2011 i jämförelse med fjärde kvartalet 2010.

 

Ny ellag

I oktober 2010 ändrades ellagen vilket kan vara en av anledningarna till ökningen i byten. Idag är det möjligt att byta elhandlare varje dag i månaden och ett byte får ta högst 14 dagar att genomföra. En annan anledning till ökningen av elavtalsbyten kan vara medias uppmärksamhet den senaste tiden.

 

Ökning med 9 procent

Under 2011 registrerades 464 639 byten vilket innebär en ökning med 9 procent jämfört med 2010. Andelen kunder med rörligt elpris i december 2011 uppgick till 27,5 procent vilket är en minskning med 1,7 procentenheter jämfört med december 2010 då andelen var 28,8 procent. Kundgruppen med tillsvidarepris uppgick i december 2011 till 21,6 procent, en minskning jämfört med december 2010 då andelen var 23,8 procent.

 

Hur mycket kan man spara på att byta elhandelsbolag?

Just nu är priserna på el relativt låga men det finns fortfarande pengar att spara genom att jämföra elhandelsbolag. Vid en jämförelse idag kan en villaägare med en årsförbrukning på 20 000 kWh spara cirka 2300 kronor om året om han/hon byter ifrån ett av de dyraste bolagen till ett av de billigaste.

Har man ett tillsvidareavtal är den möjliga besparingen betydligt större (läs mer). Samtidigt är det viktigt att ha koll på eventuella bindningstider och årsavgifter som kan påverka totalkostnaden och möjligheten att förhandla om sitt elavtal.

 

Compricer hjälpte cirka 75 procent fler att byta elavtal under 2011 i jämförelse med år 2010.

 

Jämför el och spara pengar idag!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Reporäntan behålls oförändrad!

1 minuts läsning

Även reporäntebanan är oförändrad där reporäntan väntas ligga kvar på denna låga nivå drygt ett år framöver. För att understödja återhämtningen behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv skriver ...

Föregående artikel