Vilka Investmentbolag inom aktiemarknaden är att rekommendera om jag ska börja investera?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Vilka Investmentbolag inom aktiemarknaden är att rekommendera om jag ska börja investera?

Den frågan ställde en av våra läsare. Och jag bad Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza och ny expert i vår expertpanel, att svara på frågan.

Wallenbergarnas Investor är Sveriges största investmentbolag och också det mest ägda. Det är en bra start som ger bred exponering mot några av Sveriges största klenoder såsom SEB, Atlas Copco, Ericsson och Electrolux med flera. Dessutom har Investor en relativt stor onoterad del som man ju inte kommer åt på något annat sätt.

Vill man ha mer övervikt mot basindustri kan Fredrik Lundbergs Industrivärden vara ett alternativ. Där utgör Volvo, Sandvik och Essity mer än 60 procent av den totala exponeringen.

Coronapandemin har gjort att digitaliseringen i samhället tagit ett rejält kliv framåt. Kinnevik ger en spännande exponering mot det digitaliserade samhället. Här får man exponering mot exempelvis e-handel och digital hälsovård.

Det investmentbolag som gått bäst över tid är Latour som gett aktieägarna en totalavkastning (kurstillväxt + utdelning) på 206 000 % sedan 1985. Det är en årlig effektiv avkastning på 24,3 %. Likt de flesta bolag så har Latour en stark huvudägare i form av Gustaf Douglas. Det är en bedrift som nog kan vara svår att repetera. Det till trots så ger Latour exponering mot lite mindre bolag som rider på megatrender och har en internationaliseringspotential. Dessutom har de en stor onoterad del också.

Vissa investmentbolag ger exponering mot stora bolag, andra mot mindre eller spännande trender såsom digitalisering. Varför inte plocka ihop en spännande godispåse av några olika investmentbolag?

Ni hittar fler frågor och svar här: Compricers Expertpanel där du också kan ställa dina egna frågor.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Skatteåterbäring 2021 – Alla datum och tips

4 minuters läsning

I år är det rekordmånga som kan få sin skatteåterbäring redan i april. För dig som vill ha pengarna så fort som möjligt, eller bara vill få koll på viktiga datum med mera, guidar vi dig här genom allt du behöver veta. Deklar...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)