Jämför sparkonton och sparräntor

Jämför sparräntor och sparkonton. Hitta den bästa sparräntan och skaffa ett bra sparkonto med ränta.

Jämför sparkonton och sparräntor på Compricer

Jämför sparkonton och sparräntor - Hitta den bästa sparräntan

Hitta den bästa sparräntan


Vill du ha en så bra sparränta som möjligt? Då har du kommit helt rätt!

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi och här kan du smidigt och enkelt jämföra olika sparkonton och sparräntor.

Med hjälp av vår kostnadsfria jämförelse hittar du snabbt den bästa sparräntan för just dig och dina pengar. Jämför idag och skaffa ett bra sparkonto med ränta du också.

Om jämförelsen av sparräntor


Med hjälp av denna jämförelse kan du snabbt och enkelt hitta aktuella räntor hos landets banker, kreditmarknadsbolag och inlåningsföretag. Kort och gott: vi listar sparbolagens räntor så du kan hitta ett bra sparkonto för dina pengar.

Vi listar aktörer som har tillstånd från Finansinspektionen att bedriva inlåning på den svenska marknaden. Det innebär att du kan känna dig trygg och säker med vår tjänst.

Vår ambition är att samtliga sparkonton som finns på den svenska marknaden ska finnas med i jämförelsen.

Så hittar du en bra sparränta


Vi har gjort det enkelt för dig att jämföra sparkonton.

Gör så här:

1. Börja med att fylla i ditt sparbelopp
2. Välj om du vill ha rörlig eller bunden ränta
3. Välj om du enbart vill jämföra konton med insättningsgaranti eller inte
4. Välj om du enbart är intresserad av konton med fria uttag eller inte

Nu presenteras en lista för dig som matchar dina krav. Högst upp finner du det bolag som har den bästa räntan. Här kan du läsa mer om kontot, aktuell ränta och övriga villkor.

Så enkelt är det att hitta en bra sparränta och det bästa av allt är att det är helt kostnadsfritt för dig.

Christina tipsar

Om begreppen i listan

Om att spara pengar på ett sparkonto

Spara pengar på sparkonto


När du tittar i listan över sparkonton ser du att det förekommer en del ord och begrepp. Här guidar vi dig igenom dess betydelse.

Räntans bindningstid - om räntan är rörlig (obunden) eller fast (bunden)
Insättningsgaranti - om sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin eller inte
Fria uttag - om du kan ta ut pengar hur ofta du vill eller inte
Årsränta - den ränta som är aktuell för det givna sparkontot just nu

Om att spara pengar på sparkonto


Ett sparkonto är ett konto dit du sätter in pengar och får avkastning tillbaka i form av ränta.

Ett sparkonto passar dig som inte vill riskera ditt kapital (förutsatt att sparkontot omfattas av insättningsgarantin). Till exempel kan det handla om att du vill ha ett buffertsparande eller ett sparande till en resa eller kontantinsats i framtiden.

Se på sparkontot ungefär som en parkeringsplats. Det är inget för dig som är ung och vill spara till pensionen. Inte heller kommer du bli särskilt rik på avkastningen du får men för dig som inte vill eller kan riskera dina pengar är sparkontot det rätta stället att placera dina pengar på.

Så öppnar du ett sparkonto


Beroende på vilket bolag du väljer att öppna ett sparkonto hos kan förfarandet ske på lite olika sätt. Idag är det vanligt att kunna öppna ett sparkonto med hjälp av ett mobilt bank-id men i en del fall kan det krävas att du fyller i en blankett och skickar in.

När ditt sparkonto är registrerat och klart är det redo för att ta emot din insättning.

Bra saker att tänka på innan du väljer ett sparkonto

Bra saker att tänka på innan du väljer ett sparkonto
Innan du sätter in dina pengar och börjar spara på ett sparkonto finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Då ökar chansen att du kommer hitta rätt konto för just dig och det behov du har.

Kan du vara utan pengarna eller inte?


Om du inte behöver pengarna på ett tag kan det vara bra att välja ett sparkonto med fast ränta. Ofta, men inte alltid, går det att få en lite bättre ränta om du binder dina pengar. Det är dock viktigt att komma ihåg att pengarna då är bundna. Att ta ut pengarna i förtid kan vara omöjligt hos vissa bolag och hos andra kan det kosta att göra det.

Vill du att dina pengar ska vara säkra?


Välj ett sparkonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin. Då vet du att dina pengar är garanterade ifall bolaget du sparar hos skulle gå i konkurs eller av andra skäl få svårt att betala ut dina pengar.

Undvik konton med avgifter och krångliga villkor. Du ska inte behöva betala pengar för att sätta in dina pengar hos ett sparbolag och om det verkar vara krångliga villkor eller luddiga avgifter… välj då ett annat sparkonto.

När du vet vilken typ av sparkonto som passar dig och det behov du har – välj det bästa sparkontot med den högsta sparräntan. Använd vår kostnadsfria jämförelse för att hitta ett sådant konto.

Är mina pengar säkra?

Statliga insättningsgarantin skyddar dina pengar

Statliga insättningsgarantin


Insättningsgarantin är en statlig garanti som skyddar den som sparar pengar på ett sparkonto. Om bolaget du sparar hos omfattas av skyddet och helt plötsligt går i konkurs eller av andra anledningar får svårt att betala ut dina pengar till dig så träder insättningsgarantin in och ersätter dig.

Insättningsgarantin administreras av Riksgälden och finansieras av de bolag som är med i den. I vår jämförelse ser du enkelt och tydligt om ett sparkonto omfattas av garantin eller inte.

Insättningsgarantin täcker upp till 1 050 000 kronor per kund och institut. Har du mer pengar än så på ett sparkonto kan pengarna gå förlorade om oturen är framme. I dessa fall kan det vara bra att sprida ditt sparande på fler bolag som omfattas av garantin.

Det finns några specialtillfällen som är undantagna från maxtaket på 1 050 000 kronor. Det gäller till exempel om du nyligen fått pengarna på grund av en försäljning av en privatbostad, ersättning från ett försäkringsbolag, bodelning, pension eller på grund av sjukdom, invaliditet och dödsfall med mera.

För en del sparkonton kan ett annat lands insättningsgaranti gälla. I de fallen ser du detta i jämförelsen i anslutning till sparkontot och på bolagets egna webbplats.

Banker, kreditmarknadsbolag och inlåningsföretag


Vi jämför banker, kreditmarknadsbolag och inlåningsföretag som är registrerade hos den svenska Finansinspektionen och som har tillstånd att bedriva inlåning på den svenska marknaden.

Här hittar du räntor och villkor på sparkonton från storbankerna SEB, Swedbank, Handelsbanken och Nordea men även mindre aktörer som Avanza, Nordax Bank, Collector Bank, Santander, Svea Ekonomi och Marginalen Bank med flera finns representerade.

Just nu kan du jämföra närmare 50 olika sparbolag på Compricer.

Högräntekonton förbjuds 2021


Från och med 1 januari 2021 kommer inlåningsföretag, som inte omfattas av insättningsgarantin, att förbjudas. Dessa har ofta erbjudit så kallade högräntekonton med ett maxtak på 50 000 kronor per kund.

Bolag som redan har tillstånd får fortsätta erbjuda dessa sparkonton under 2021 men ska senast 31 december 2021 avveckla verksamheten om de väljer att inte ombilda sig till bank.

Vilket konto ska jag välja?

Olika typer av sparkonton

Olika typer av sparkonton


Det finns mängder av olika sparkonton att välja emellan och vid en första anblick kan det vara svårt att förstå vad alla olika varianter innebär. Namn som buffertkonto, placeringskonto, allkonto, framtidskonto, kapitalkonto och privatkonto osv kan förbrylla.

I praktiken är det dock mycket enkelt. I huvudsak finns det två olika typer av sparkonton - rörliga obundna sparkonton samt fasträntekonton.

Ett rörligt obundet sparkonto har en rörlig ränta som kan ändras, upp eller ned, av sparbolaget under den tid du sparar. Ett fasträntekonto har en på förhand bestämd ränta som gäller under hela den tid som bindningstiden är på.

Sparkonton för privatpersoner och företag


Vår jämförelse är i första hand utvecklad för att kunna erbjuda privatpersoner att hitta konton med bra sparränta. Dock erbjuder sparbolagen många gånger även företag att öppna ett sparkonto till liknande räntevillkor.

För dig som representerar ett företag kan du utgå från vår jämförelse och se om du kan hitta ett bra sparkonto för ditt företag.

Bra att veta

Faktorer som påverkar sparräntan och din avkastning

Detta påverkar sparräntan


Sparräntan, eller inlåningsräntan som den också kallas, sätts av sparbolagen utifrån en mängd olika parametrar.

Du har kanske märkt att mindre retailbanker, även kallat nischbanker, ofta har en bättre sparränta än de stora bankerna. Det beror på att de vill konkurrera om att få ta emot dina pengar och de gör det genom att erbjuda en högre ränta.

Den viktigaste faktorn som påverkar din ränta är konkurrensläget på marknaden just nu men även utvecklingen på räntemarknaderna och Riksbankens reporänta påverkar din sparränta.

Skatt på sparkonton


När du sparar på ett sparkonto är bolaget du sparar hos skyldiga att dra 30 procent i skatt på den avkastning du fått. Normalt görs detta kring årsskiftet och den summa som läggs till ditt saldo på sparkontot är nettot du får behålla efter att skatten är dragen.

Om oss

Hitta ett bra sparkonto med ränta

Compricer Sparkonto


Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi och varje dag hjälper vi tusentals svenskar att hitta en bättre sparränta.

Vi ägs av Schibsted, Skandinaviens största mediekoncern, som bland annat äger Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Blocket med flera.

Vi är registrerade som försäkringsdistributör och bostadskreditsförmedlare hos Bolagsverket samt står under Finansinspektionens tillsyn.

Våra användare är mycket nöjda och det syns på Trustpilot där våra kunder gett oss betyget Utmärkt vilket är det bästa omdömet som går att få.

Fördelar med att jämföra sparkonton på Compricer


✓ Enkelt att snabbt hitta bästa sparräntan
✓ Jämför rörliga och bundna konton
✓ Kostnadsfri tjänst

Jämför sparkonton och sparräntor idag


Nu är det dags att hitta en riktigt bra sparränta åt dig. Jämför och få förslag på bra sparkonton som passar just dig – helt kostnadsfritt!

Vanliga frågor och svar om sparkonton

Vilken bank har den bästa sparräntan?

Vilken bank som har den bästa sparräntan varierar beroende på ditt sparbelopp, typ av sparkonto du är intresserad av och om du vill ha en rörlig eller bunden ränta. Jämför på Compricer så ser du vilket sparkonto som har den bästa räntan för dig!

Vad kostar det att jämföra sparräntor på Compricer?

Ingenting. Det är helt kostnadsfritt att jämföra sparräntor på Compricer.

Vilka banker erbjuder sparkonto med ränta?

Generellt är det hos de mindre retailbankerna som du hittar de bästa sparräntorna men även större banker har ofta åtminstone något sparkonto med ränta.

Vad är ett sparkonto?

Ett sparkonto är ett konto du öppnar hos en bank eller kreditmarknadsbolag där du kan spara pengar.

Vad är sparränta?

Sparränta kallas den ränta som du får av en bank eller ett kreditmarknadsbolag när du sparar pengar på ett sparkonto hos dem.

Vad är insättningsgarantin?

Insättningsgarantin är en statlig garanti som ersätter upp till och med 1 050 000 kronor per kund och institut vid händelse av att ett sparbolag går i konkurs eller liknande.

Ska man ha rörlig eller bunden sparränta?

Syftet med ditt sparande avgör vilken typ av sparkonto som passar dig. Kan du vara utan pengarna en tid kan en bunden sparränta vara bra. Behöver du kunna ha tillgång till pengarna med kort varsel är ett rörligt sparkonto att föredra.

Läs mer om sparkonto

Här hittar du fler tips och guider för dig som är intresserad av sparkonton och sparräntor.

Sparandekalkylatorn
Se hur lång tid det kan ta att nå dina sparmål. Läs mer

Vi tar tacksamt emot tips på nya aktörer till vår sparkontojämförelse. Kontakta oss på: info@compricer.se

Senaste nyheterna om sparande

Visa alla nyheter
Christina Sahlberg, Sparekonom

Granskad av

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.