Insättningsgaranti


Insättningsgarantin är ett skydd för ditt sparande och ansvarig myndighet är Riksgälden. Riksgälden, som rapporterar till Finansdepartementet, sköter statens finansförvaltning.

Om du väljer ett institut som omfattas av insättningsgarantin innebär det att om banken/sparinstitutet som du har pengar hos skulle gå i konkurs är du garanterad att ändå få tillbaka dina pengar (upp till 1 050 000 kr, fram till 1 juli 2016 var det 100 000 EURO). Riksgälden betalar ut ersättningen inom sju arbetsdagar från den dag då insättningsgarantin trätt in. Detta behöver du själv inte ansöka om utan det sker per automatik då insättningsgarantin träder i kraft.

Vad är syftet med insättningsgaranti?
Syftet med insättningsgarantin är att verka för fortsatt stabilitet av det finansiella systemet samt som ett skydd för allmänhetens besparingar.

De institut som är anslutna till insättningsgarantin betalar alla en årlig avgift som finansierar systemet. Den totala avgiften de anslutna instituten betalar är en procentsats (f.n. 0,1 %) av de garanterade insättningarna. Avgiften är kopplad till risknivå hos det aktuella institutet genom att respektive instituts andel av det totala avgiftsuttaget varierar.

I Sverige infördes insättningsgarantin 1996 och finns förutom i Sverige även i andra EU-länder samt vissa länder utanför EU.

Vad täcks inte av insättningsgarantin?
Insättningsgarantin gäller för pengar på sparkonton som omfattas av insättningsgarantin. Den del som överstiger 1 050 000 kr skyddas dock inte av insättningsgarantin.

Investeringar i värdepapper som aktier och fonder, omfattas inte av insättningsgarantin. Dessa investeringar har ett annat skydd; Investerarskyddet. Även detta skydd handhas av Riksgälden men där måste du själv framföra ditt krav på ersättning till Riksgälden.

Maxbelopp på insättningsgarantin
Staten ger garanti för ett maxbelopp motsvarande 1 050 000 kr, per privatperson och företag. För gemensamma konton gäller garantin för varje inblandad person och garantin gäller för det sparade beloppet + ränta tills den dag garantin skulle behövas.

Bra att veta om insättningsgaranti
Du kan ha flera konton, i olika banker och därmed omfattas av fler än en garanti. Även om du har ett sparande där du inte kan ta ut pengarna med kort varsel täcks detta av garantin. Insättningsgarantin gäller förutom för privatpersoner, även för företag och andra juridiska personer. Här kan du se vilka institut som är anslutna till insättningsgarantin.

 

Jämför sparkonton och hitta bästa alternativet för dig >>
 

Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Rörligt pris, bor i villa, 21800 kWh/år
  • Lägst årskostnad 10 343 kr
  • Högst årskostnad 17 204 kr
  • Att spara 6 861 kr

Jämför el

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
39 procent har aldrig förhandlat sitt bolån…
39 procent har aldrig förhandlat sitt bolån…
Amorteringskravet fyller fem år – ta chansen att fylla på sparandet
Amorteringskravet fyller fem år – ta chansen att fylla på sparandet
Månadssparande – enkla vägen till ekonomisk trygghet
Månadssparande – enkla vägen till ekonomisk trygghet

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin