Varför behöver jag ange denna information?


Compricer - Jämförelsetjänsten för privatekonomi

Ring oss på: 08 - 5000 2000

Öppettider: 9-18 (vardagar)

Studentliv STUDENTEKONOMI

Här har vi samlat lite blandad info om som rör studentlivet. Exempelvis studentmat, träning & fritid och studentlitteratur.

studentliv

 

Träning och fritid
Visst kostar det mesta och många gånger vill man nog slita sitt hår över att inte ha pengar så att det räcker till allt. Tycker du om att träna men har inte råd med ett gymkort? Kolla upp i fall det finns studentrabatter eller om det kanske till och med finns olika gym på orten där du bor – det kan skilja rätt mycket beroende på vilken träningsanläggning man väljer. Det allra billigaste är ofta att skaffa ett årskort, månadskostnaden blir då lägre utslaget på hela året. Om du har ett gymkort men åker bort under sommarmånaderna bör du också ta reda på om det går att frysa kortet under den perioden så behöver du inte betala för något som inte används.


Idag finns det också många hemsidor och bloggar som skriver om hemmaträning där du knappt behöver något annat än kroppsvikten som redskap.

 

Tycker du om att hyra film? Hyr tillsammans med någon och dela på kostnaden. Spara biobesöken till de där filmerna som du verkligen vill se och sök efter rabattkoder på internet om du ska köpa ett spel som du gärna vill ha. Oftast behöves inte alltför mycket eftersökning för att få tag på en vara lite billigare.

 

Studentlitteratur

studentlitteratur


Till de allra flesta utbildningar behöver du kurslitteratur, ibland räcker det inte med att köpa in böcker till terminsstarten utan det kan vara 10-veckors kurser där du behöver böcker två gånger per termin. Oftast är det billigare att köpa böckerna online, se till exempel på adlibris.se. Det finns också särskilda sidor på nätet där studenter eller före detta studerande säljer sin använda litteratur och där du kan få tag i böcker till bra pris.

 

Även på köp- och säljsidor som Blocket och Tradera kan du ha tur och fynda böcker som du behöver. Det allra bästa är givetvis om böckerna finns att få tag på i biblioteket – är de upptagna i skolans bibliotek så kika med stadsbiblioteket eller på närliggande orter.

 

Kom ihåg också att böcker som du inte behöver använda längre kan säljas vidare och därmed ge dig en extra slant i fickan.

 

Men när jag vill lyxa till det då?
Det är inte alltid roligt att känna att man måste snåla med pengarna för att få allt att gå ihop. Givetvis måste hyra, mat, el och övriga utgifter gå före festlighetsspenderande och shopping, men emellanåt är det trevligt om man faktiskt kan unna sig något.

 

Starta ett sparande och unna dig något extra ett par gånger per år! Femtio eller hundra kronor i månaden kanske inte känns som så mycket, men om du lägger dit eventuell pant och alla småpengar som du samlar på dig går det rätt snabbt tills man har femhundra kronor. Kanske kan det bli en fin middag ute eller det där klädesplagget som du spanat in länge? Låt det belopp som du bestämmer dig för att spara föras över direkt till ett sparkonto, då hinner du inte sakna den slanten.

 

Har du en smartphone? Då kan du ladda hem olika appar som ger dig rabatt hos olika butiker vilket kan bli riktigt användbart! Gällande både telefoni och internet är det bra att jämföra olika abonnemang och kostnader för att få bästa möjliga avtal. Jämför telefoni och bredband här.

 

Studentmat
Mat måste du såklart ha – men hur kan man planera för att få pengarna att räcka längre? Ett första tips är att kika i reklamblad som kommer med posten, vilka erbjudanden har din butik denna vecka? Det kanske inte alltid går att laga oxfilé eller hummersoppa men med lite bra planering behöver man varken leva på nudlar eller på frusna pizzor.

  • Har du frys? Passa på att köpa hem köttfärs, olika köttbitar, fisk, grönsaker och kyckling då det finns att köpa till rabatterat pris.
  • Storkok. Gör stora laddningar av några olika maträtter och frys in, så har du alltid lunch- eller middagsmat lättillgängligt och nästan gratis!
  • Matlåda. Det är alltid billigare att ta med sig en matlåda än att köpa lunch i cafeterian eller lunchrestaurangen.
  • Ät tillsammans. Gå ihop ett gäng studenter, handla, laga mat och ät tillsammans. En krämig soppa med bröd, köttgrytor eller en god pastasås gör ni enkelt och för en liten slant, dessutom är det trevligt med sällskap!
  • Planera maten. Att ta med en handlingslista till butiken då det är dags att handla gör att det är lättare att bli spontanköp som i längden kan påverka din ekonomi negativt.

 

Ta sig till och från skolan
Alla har inte turen att ha gångavstånd till sin skola. Cykel kan vara en bra investering om det inte är alltför långt tur och retur. Som student kan du annars på många ställen få rabatt på bussresor om du köper ett busskort. Om möjligt kan man vid grupparbeten försöka få samarbeta med andra studenter som bor i närheten av varandra och därmed studera hemifrån någon av de dagar som man inte behöver åka till skolan.

Relaterade artiklar

STUDENTEKONOMI Tjäna extra
STUDENTEKONOMI Smarta knep för studenter
STUDENTEKONOMI Studentbostad

Glöm inte att jämföra

På Compricer kan du jämföra hela din privatekonomi.

Prenumerera på nyheter

Vårt nyhetsbrev kommer ut varje vecka och är fyllt med privatekonomiska tips och nyheter.

Anmäl din epost-adress här:

Följ oss i sociala medier

Elisabeth HedmarkClaes HembergMaria LandebornJohanna KullMagnus HjelmérMaja EnglundHenrik SenestadEmma Persson

Expertpanelen

2018-05-20 Fråga: Hur tidigt kan man plocka ut pensionen?
2018-03-20 Fråga: Vilken PPM fondförvaltare ska jag välja? Eller hur ...

Ställ en fråga


Jämförs just nu!

Bilförsäkring

Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Ring 08-5000 2000!

Jämför bilförsäkring här

Facebook


Senaste nyheten

April gav högsta elpriset på sju år

2018-05-15

ELUnder april har elpriset legat 45 procent högre än under motsvarande månad i fjol – och det högsta för april månad på hela sju år. En vårflod och en kall start på året sägs vara anledningen.

Få tips och råd och aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.
Fyll i din e-postadress nedan:

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag!

Vi hjälper varje dag hundratals personer att spara pengar genom att hitta bättre privatekonomiska avtal.

Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar. I gengäld stödjer vi MinStoraDag!

Compricer Wiki

Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.


Till Wiki'n


 
OM COMPRICER | KONTAKT | PRESS | JOBB | SEKRETESS | VILLKOR | FÖRSÄKRINGSFÖRMEDLING

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter
att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån.
Tjänsten är helt kostnadsfri för dig som konsument och vi hjälper även till via telefon.
Spara pengar med Compricer!
Compricer © 2018

Samlade tjänster för en bättre privatekonomi - vi jämför och förmedlar bästa priset för dig

CompricerLendoMittBolånKundkraft