7 bra tips för dig som ska flytta till hus

7 bra tips för dig som ska flytta till hus

Ska du flytta från lägenhet till hus? Här hittar du en checklista med sju tips på bra saker att tänka så du får en så bra start som möjligt i ditt nya hus.

Grattis! Husköpet har gått igenom och det är nu dags att ta steget och flytta från lägenhet till hus. När du flyttar till hus är det en del du behöver tänka på, allt från att teckna el- och vattenavtal till att skaffa sophämtning. Här ger vi dig en checklista med allt du behöver tänka på i samband med flytten.
 

1. Gör flyttanmälan och adressändring


Särskilt viktigt inför flytt, oavsett om det är till lägenhet eller hus, är att göra en flyttanmälan hos Skatteverket för att få rätt folkbokföringsadress. Det är helt kostnadsfritt och du gör det för dig själv och eventuella barn. Se till att göra din anmälan innan du flyttar, alternativt senast en vecka efter att du har flyttat till huset för att din nya adress ska gälla från att du har flyttat in. Du kan även göra adressändring och eftersändning av post hos adressandring.se.
 

2. Teckna elavtal


När du flyttar till hus måste du teckna elavtal med elnätsföretaget som levererar elen dit där du bor samt med ett elbolag som du väljer själv. Gör gärna detta innan du flyttar så undviker du att få ett så kallat anvisningsavtal som kan vara mycket dyrt. Här på Compricer kan du jämföra elbolag för att hitta ett elavtal som passar dig.
 

3. Skaffa sophämtningsabonnemang och vattenavtal


Något som är annorlunda mot att bo i en lägenhet är att du behöver skaffa ett sophämtningsabonnemang och vattenavtal när du flyttar till ett hus. Sophämtning måste du ha enligt lag och du anmäler dig hos den operatör som är ansvarig i ditt område. Vatten och avlopp (VA) anmäler du hos din kommun.
 

4. Installera hemlarm


Det kan vara en god idé att installera ett hemlarm när du flyttat till ett hus. Ett hemlarm bidrar till en ökad säkerhet och känsla av trygghet. Hemlarmet kan fungera förebyggande mot inbrott och ge tidig indikation vid brand eller vattenläckage.

Det finns flera olika larmföretag att välja emellan så kolla runt och jämför för att hitta ett alternativ som passar dig. Många larm är kopplade direkt till en larmcentral med väktarutryckning men det finns även lösningar som du köper och installerar själv.
 

5. Packa, anlita flyttfirma och flyttstädning


Du behöver såklart packa innan du flyttar till ditt nya hus. Börja med att rensa bland dina ägodelar för att inte få med dig saker du inte kommer använda. Sälj av det du vill bli av med så får du istället pengar till att köpa nya saker som passar in i det nya huset. Efter detta är det dags att börja packa ner det du vill ha med dig.

Vill du slippa att bära ditt bohag själv kan du anlita en flyttfirma som tar hand om allt åt dig. Kontrollera gärna att de följer Bohag 2010 och har tillstånd från Transportstyrelsen för att flyttfirmans försäkringar ska täcka vid en skada eller olycka. 

När ditt gamla boende är tomt behöver det flyttstädas. Eftersom detta ska göras grundligt kan det vara bra att anlita en professionell städfirma. Du slipper stressen över städningen och dessutom är det firmans ansvar att jobbet godkänns utifrån konstens alla regler. 

Kom ihåg att du kan få RUT-avdrag på 50 procent av arbetskostnaden när det kommer till såväl flyttfirma som flyttstädning!
 

6. Egen trädgård – Vad är viktigt att tänka på


Att flytta till hus innebär att du nu har en tomt och oavsett storlek kan du på gott och ont ha mycket att ta hand om.

Förutom att ordna med odlingar och plantering ska gräset klippas regelbundet på sommaren. På hösten ska du kratta alla löv som fallit till marken och under vintern kan du behöva skotta snö för att komma fram till husets alla hörn. Det kan vara en god idé att besöka en bygg- och trädgårdshandel för att inhandla alla nya redskap du behöver, men även för att inspireras av hur du kan planera och få ordning på din trädgård.
 

7. Teckna en villahemförsäkring


Innan du flyttar till ditt hus är det mycket viktigt att du tecknar en hemförsäkring. För att få ett skydd för både dig, din familj, huset och annat på din fastighet är det en villahemförsäkring du behöver.

Läs mer, jämför och teckna en villahemförsäkring som passar dig och ditt hus.

Lycka till med ditt nya hus!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Uppsägning – Detta gäller när du säger upp dig

5 minuters läsning

Om att säga upp sig Vill du byta jobb eller trivs du helt enkelt inte på din arbetsplats och vill säga upp dig? I och med din uppsägning kan det dyka upp flera frågor som du behöver svaret på. Vilka är reglerna när du säger upp dig sjä...

Föregående artikel
Sparkontoräntorna är på väg upp!
1 minuts läsning