Uppsägning – Detta gäller när du säger upp dig

Uppsägning – Detta gäller när du säger upp dig

Vad gäller egentligen beträffande regler och uppsägningstider när du ska säga upp dig? Här hittar du bra tips och råd om du funderar på att avsluta din anställning.

Om att säga upp sig


Vill du byta jobb eller trivs du helt enkelt inte på din arbetsplats och vill säga upp dig? I och med din uppsägning kan det dyka upp flera frågor som du behöver svaret på. Vilka är reglerna när du säger upp dig självmant respektive när du blir avskedad? Hur lång uppsägningstid har du, vad betyder egentligen LAS och vad innebär en inkomstförsäkring?

Här går vi igenom allt du behöver veta!
 

Uppsägningstid vid provanställning


När du söker en tjänst har du ofta en provperiod som kallas för provanställning. Provanställningstiden kan variera men brukar vara 6 månader som högst, men beror bland annat på om företaget har tecknat kollektivavtal eller inte. Finns det inget kollektivavtal är maxtiden 6 månader, i annat fall kan provanställningsperioden vara längre. Din exakta tid för provanställning ska stå i ditt anställningsavtal.
 

En provanställning kan avbrytas snabbt


Under själva prövotiden är uppsägningstiden betydligt kortare än om du skulle säga upp dig från en tillsvidareanställning. I många fall kan en provanställning innebära att du eller arbetsgivaren kan säga upp dig från en dag till en annan, medan somliga företag har en uppsägningsperiod på en månad eller kortare. Det krävs inget särskilt skäl för att bli uppsagd eller att säga upp sig under den här perioden.
 

Anledning till uppsägning


När du har en fast anställning eller en tillsvidareanställning som det också kallas, är det svårare för arbetsgivaren att säga upp dig. Det måste finnas tydliga och allvarliga skäl till det.

Några exempel på det är följande:

  • Du har allvarligt misskött dig vid ett tillfälle eller under en längre period utan förbättringar
     
  • Du kan ha gjort dig skyldig till olovlig frånvaro utan sjukintyg eller liknande
     
  • Du har brutit mot något i anställningsavtalet eller varit illojal och arbetat för konkurrenter
     
  • Det råder arbetsbrist på företaget vilket gör att man inte har råd att ha dig kvar

I det sista fallet regleras uppsägning med LAS (Lagen för anställningsskydd) eftersom de anställda ska sägas upp i turordning beroende på hur länge de arbetat på arbetsplatsen. De som arbetat längre kommer att ha företräde.

Vill du själv säga upp dig behöver du inte ha några specifika anledningar till detta. Det kan dock vara skönt att få ett bra avslut. Du kan exempelvis behöva referenser inför framtida jobb eller kanske till och med behöva komma tillbaka till din arbetsplats senare. Börja med att säga upp dig muntligt genom att prata med din chef eller HR-avdelningen. På större företag brukar du även behöva säga upp dig skriftligt.
 

Lagen om Anställningsskydd (LAS)


Lagen om anställningsskydd (LAS) reglerar bland annat hur arbetsgivare får säga upp anställda och vilken uppsägningstid som gäller. Syftet med LAS är att du som anställd ska få ett skydd och inte kunna bli uppsagd utan en rimlig anledning.
 

Uppsägningstider


Om du väljer att själv säga upp dig har du vanligtvis 1 - 3 månader i uppsägningstid. Du kan alltid fråga om du kan få sluta tidigare än den angivna uppsägningstiden, men om din arbetsgivare inte går med på det måste du jobba kvar tills anställningstiden går ut. Annars riskerar du att bli skadeståndsskyldig.

Om du däremot blir uppsagd kan uppsägningstiden variera beroende på hur länge du har arbetat på företaget. Din uppsägningstid regleras av LAS (Lagen om anställningsskydd) om det inte finns kollektivavtal. Finns det däremot ett kollektivavtal kan tiderna variera.

  • Har du arbetat kortare tid än 2 år är uppsägningstiden 1 månad
     
  • Har du arbetat mellan 2 år och 4 år är uppsägningstiden 2 månader
     
  • Mellan 4 år och 6 år är uppsägningstiden 3 månader
     
  • Mellan 6 år och 8 år är uppsägningstiden 4 månader
     
  • Mellan 8 år och 10 år är uppsägningstiden 6 månader
     
  • Över 10 års anställning gäller en uppsägningstid på 6 månader
     

Uppsägningstider vid sjukskrivning, tjänstledighet och föräldraledighet
 

Reglerna för uppsägning vid sjukskrivning, föräldraledighet eller när du är tjänstledig är lite annorlunda än vid en fast anställning. Vanligtvis börjar din uppsägningstid att löpa direkt från det datum du säger upp dig. Tänk dock på att när du säger upp dig i dessa situationer så bör du kolla om du kan få a-kassa för att kunna försörja dig. Här kan olika regler gälla så kontakta din arbetslöshetskassa innan.
 

När du är visstidsanställd


Löper din anställning under en tidsbegränsad period så är det oftast inte möjligt att säga upp dig. Detta beror på att din arbetsperiod redan är tidsbestämd. Det finns dock vissa tillfällen då du får säga upp dig i förtid, i så fall bör detta framkomma i ditt anställningsavtal respektive kollektivavtal.
 

Inkomstförsäkring ger extra trygghet


Om du skulle bli av med jobbet kan du som mest få en ersättning som motsvarar 80 procent av din lön upp till 33 000 kronor under de första 100 dagarna av arbetslöshet. Det innebär som mest 26 400 kronor i månaden före skatt eller 18 500 kronor efter skatt. Skulle den summan vara för liten att klara dig på kan en inkomstförsäkring vara ett bra val.

Med en inkomstförsäkring kan du få en större ersättning under en längre tid om du skulle bli arbetslös. Läs mer om hur du kan hitta en bra inkomstförsäkring för dig.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Samlingslån – Sänk din månadskostnad för lånen

4 minuters läsning

Har du samlat på dig ett antal smålån och krediter med höga räntor? Då kan ett samlingslån vara en bra lösning för dig. När du samlar dina lån och krediter hos en enda bank eller kreditgivare kan du få bättre villkor och d&au...

Föregående artikel
7 bra tips för dig som ska flytta till hus
4 minuters läsning