Staffan Ström

Pensionsekonom Alecta

Staffan Ström
Staffan Ström är en av landets ledande experter på tjänstepension. Staffan har arbetat i mer än 20 år med att sprida kunskap, engagemang och förståelse kring pensioner, sparande och åldrande – ofta med en personlig touch och med exempel hämtade från människor som han mött under sina många resor genom Sverige. Staffan arbetar också med att driva debatt om hur pensionssystemet kan utvecklas och bli bättre. Det gör han genom att synas i media, medverka i utredningar och paneler, genom att träffa forskare och politiker och genom att hålla utbildningar och föreläsningar.

Här på Compricer svarar han på frågor om pension och ger tips om hur du kan förbättra din privatekonomi.

Utbildning


Studier på samhällsplanerarlinjen och i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Karriär


Staffan började som kundansvarig på Alecta år 2001 och har sedan dess haft nio olika befattningar inom Alecta, bland annat som Utbildningsansvarig, Chef Affärsstöd, Chef Företag och ombud och Informationschef. Sedan 2016 är Staffan Alectas pensionsekonom med uppdraget att göra pensioner enklare att förstå. Genom att berätta om pensioner på ett sätt som inspirerar vill Staffan få fler att få koll på sin ekonomiska framtid.

Som utbildare är Staffan verksam vid bland annat IFL/SSE Executive Education vid Handelshögskolan i Stockholm och som föreläsare och projektledare för kursen Pensionskunskap som ges på svenska högskolor och universitet.

Författare


Tillsammans med sina kollegor på Alectas analysavdelning är Staffan författare till bland annat rapporterna ”55, 65, 75? I huvudet på en blivande pensionär”, ”Avgifter och procent – Läcker din pension?”, ”Tiotaggarvalet – valet mellan förmånsbestämd och premiebestämd pension” och ”Löneväxling – en förmånlig förmån?”. 2017 myntade Staffan ordet ”jobbonär” som 2021 blev ett av årets nyord i svenska språket.

Tre snabba frågor:


1. Varför började du arbeta med privatekonomi?
- Det började mer eller mindre som en slump. Vårt första barn var på väg och jag fick avbryta mina universitetsstudier för att försörja familjen. Men ganska snart insåg jag vilket oerhört intressant område pensioner är: Jag får arbeta med både ekonomi, demografi, politik och arbetsmarknadsfrågor, och inte minst får jag jobba med flera miljoner människors framtid. Det är verkligen ett meningsfullt jobb som bara blir roligare ju mer man lär sig.

2. Vad skulle du göra med pengarna om du vann en miljon kronor?
- En del av pengarna skulle jag använda till att amortera på mitt bolån, resten skulle jag investera på börsen i breda aktieindexfonder med riktigt låga avgifter.

3. Vilket är ditt absolut bästa spartips?
- Se till att föra över pengar till ett regelbundet sparande på börsen redan samma dag som lönen landar på kontot. Håll sen nere avgifterna så att pengarna går till dig i mesta möjliga mån och inte till förvaltaren.

Senaste artiklarna från Staffan