Premiepension – allt om hur ppm fungerar

Ta hand om din framtida pension.
Här får du koll på hur premiepensionen fungerar!

Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen där intjänade pengar placeras i fonder. - Christina Sahlberg, Sparekonom

Compricer är en del av Schibsted
Compricer är en del av
Via mejl bjuder Compricer slumpmässigt in en del av sina kunder att lämna recensioner. Genomsnittligt betyg beräknas baserat på alla lämnande omdömen hos Trustpilot, oavsett om de kommer från verifierade kunder eller inte, med beaktande av faktorer som aktualitet, mängd och stjärnbetyg.

Premiepension på Compricer

Premiepension på Compricer
Premiepensionen kan stå för en stor del av din framtida pension. Här kan du läsa mer om hur ppm fungerar och få tips på bra saker att tänka på för att lyckas med ditt sparande.

Vad är premiepension?

Vad är premiepension?
Premiepension, tidigare kallat ppm, är en del av den allmänna pensionen tillsammans med inkomstpension. Premiepension innebär att 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst sätts av och placeras i fonder. Du kan antingen placera pengarna i fonder som du väljer själv eller låta pengarna ligga kvar i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.

Christina tipsar

Så påverkar du din premiepension

Så påverkar du din premiepension
Din premiepension baseras på bland annat lön, ersättning för a-kassa och sjuk- och aktivitetsersättning. Eftersom premiepensionen är 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst kan du själv påverka pensionen genom att exempelvis arbeta längre och öka din inkomst. Du kan även påverka premiepensionen genom att själv välja i vilka fonder dina pensionsrätter ska placeras.

Det som påverkar storleken på din premiepension är:

• Hur länge du arbetar och hur mycket du tjänar
• Hur värdet av dina premiepensionsfonder utvecklas
• Vilka fondavgifter du betalar
• När du väljer att börja ta ut pensionen

Välj PPM fonder själv


Varje år sätts det in nya pengar på ditt premiepensionskonto. Har du inte gjort ett val hamnar alla pengar automatiskt i premiesparfonden som förvaltas av sjunde AP-fonden (AP7 Såfa). Fonden är anpassad efter din ålder och uppbyggd för ett långsiktigt sparande. Pengarna investeras globalt där risken sprids över flera marknader och branscher.

Vill du istället välja dina fonder själv finns det cirka 500 premiepensionsfonder att välja mellan. Du kan som mest ha fem olika fonder samtidigt och du kan när som helst byta fonder eller ändra fördelningen mellan dem. Fondbyten gör du via Pensionsmyndighetens hemsida.

Tänk på fondavgifterna

Genom att välja fonder med låga avgifter kan du göra stor skillnad för din framtida pension. Har du höga förvaltningsavgifter betalar du mer till fondbolaget och får ut mindre i pension givet att avkastningen är densamma.

Olika typer av ppm fonder


När du ska placera dina pengar finns det fyra olika typer av ppm fonder att välja mellan.

Aktiefonder – En aktiefond består av aktier som är en ägarandel i ett företag och fondens utveckling beror på hur företagen går. En aktiefond har högre risk än exempelvis en ränte- eller blandfond men du kan också få en högre avkastning.

Räntefonder – En räntefond innehåller räntebärande värdepapper som ges ut av staten, kommuner eller företag som ett sätt för dem att låna pengar. En räntefond har lägre risk, men också lägre avkastning, än en aktie- eller blandfond.

Blandfonder – En blandfond innehåller både aktier och räntebärande värdepapper vilket innebär att både risk och värdeutveckling varierar beroende på fördelningen mellan aktier och räntor.

Generationsfonder – En generationsfond vänder sig till sparare i en viss åldersgrupp. De innehåller både aktier och räntebärande värdepapper. Fördelningen mellan dessa, och därmed även risken, anpassas efter din ålder. De innehåller mer aktier när det är lång tid kvar till pensionen sedan flyttas pengarna stegvis från aktier till räntebärande värdepapper ju närmare pensionsåldern du kommer.

Så beräknas din premiepension

Så beräknas din premiepension
För att beräkna din premiepension, och hur mycket pengar du ska få utbetalt det kommande året, använder sig Pensionsmyndigheten av basbelopp och värderegler. Din premiepension räknas om varje år för att pensionsbeloppet ska vara aktuellt.

Pengarna på ditt premiepensionskonto divideras med ett delningstal som är baserat på en prognos om förväntad livslängd, tillgodoräknad ränta och driftkostnader. Beloppet delas sedan med 12 för att få fram det månadsbelopp du ska få ut.

Du kan läsa mer om hur din premiepension beräknas på Pensionsmyndighetens hemsida.

Så fungerar utbetalning av premiepension

Så fungerar utbetalning av premiepension
Du kan börja ta ut din premiepension från och med den månad du fyller 63 år. Vill du så kan du vänta med att ta ut denna del av din pension. Ju tidigare du tar ut den desto lägre pension kommer du få men det viktiga är att hitta en bra balans som passar för just dig.

När du vill börja ta ut din premiepension gör du en ansökan om detta på Pensionsmyndighetens hemsida. Tänk på att göra din ansökan minst tre månader innan du vill få pengarna utbetalda. Du väljer själv hur stor del av din premiepension du vill ta ut och behöver alltså inte ta ut hela. Därefter får du ett belopp utbetalt en gång i månaden.

Du betalar skatt på din premiepension


Från det att din premiepension börjar betalas ut betalar du skatt på pensionen precis som med vanlig inkomst. Du behöver dock inte betala någon skatt under den tid som du pensionssparar. Du behöver inte heller betala någon skatt under tiden på den avkastning du får på ditt sparande.

Fondförsäkring eller traditionell försäkring vid pensionering


När du har gått i pension kan du välja om du vill låta kapitalet ligga i en fondförsäkring eller en traditionell försäkring. Fondförsäkring innebär att ditt premiepensionskapital är placerat precis som tidigare i AP7 Såfa eller i de fonder du själv har valt. Traditionell försäkring innebär att du har ett garanterat belopp samt ett tilläggsbelopp som förvaltas av Pensionsmyndigheten.

Om du avlider eller vill föra över din premiepension

Om du avlider eller vill föra över din premiepension

Vad händer med din premiepension om du avlider?


Om du avlider betalas pension och ersättningar ut till dödsboet för hela den månad då dödsfallet inträffat. Därefter slutar pensionen att betalas ut.

För premiepensionen kan du teckna ett så kallat efterlevandeskydd från och med när du ansöker om allmän pension för första gången. Efterlevandeskydd innebär att om du avlider innan din make/sambo kommer hen få din premiepension utbetald till sig.

Lägger du till efterlevandeskyddet omvandlas din premiepension till en försäkring som gäller för två personer och kommer beräknas utifrån både din och din make/sambos ålder. Din pension blir då lägre eftersom pengarna ska räcka även till din make/sambo om du avlider innan hen.

Vill du föra över premiepension till din partner?


Som gift finns möjligheten att föra över en del av din premiepension till din partner om du vill. Det kan exempelvis vara ett sätt att kompensera för att den du är gift med har lägre inkomst eller arbetat deltid en längre tid. Genom att föra över premiepensionsrätter säkerställer man att även den med en lägre inkomst får en bra pension när det väl är dags.

För att föra över premiepensionsrätter loggar du in på Pensionsmyndighetens hemsida och gör en anmälan om överföring av premiepension.

Vanliga frågor och svar om premiepension

Vad är premiepension?

Premiepension, tidigare kallat PPM, är en del av den allmänna pensionen tillsammans med inkomstpension. Premiepension innebär att 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst sätts av och placeras i fonder.

Hur vet jag hur mycket premiepension jag har?

Du kan enkelt se hur mycket premiepension du har genom att logga in på Pensionsmyndighetens hemsida. Du kan även se det i ditt orange kuvert som kommer en gång om året.

Vem får premiepensionen när jag avlider?

När du avlider går månadens utbetalning för den månad dödsfallet sker till dödsboet, därefter slutar pensionen att betalas ut. Har du tecknat efterlevandeskydd får din make/sambo din premiepension när du avlider.

Vilken premiepension är bäst?

Vilken premiepension som är bäst för dig beror på hur hög risk du vill ta. Det bästa är att jämföra olika premiepensionsfonder där du tittar på risk, avkastning och avgifter och väljer de du känner dig trygg med.

Vad är skillnaden mellan premiepension och tjänstepension?

Premiepensionen är en del av din allmänna pension och innebär att 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst sätts av och placeras i fonder. Tjänstepension är pension som din arbetsgivare sätter undan till dig och denna typ av pension ser olika ut hos olika arbetsgivare.

Hur mycket har svenskar i premiepension?

För år 2021 hade svenskarna totalt sett 2 120 miljarder kronor i premiepension. Detta motsvarar ett genomsnitt på 265 000 kronor per person.

Vad är PPM?

PPM är ett tidigare namn för premiepensionen. Begreppet används inte längre officiellt men bland sparare är det fortfarande vanligt att man använder det.

Christina Sahlberg, Sparekonom

Granskad av

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.