Elavtal – jämför, byt och spara pengar

Hitta ett billigt och bra elavtal här!
Idag har vi
hjälpt
11197 personer!
Bor du i Villa/Radhus eller Lägenhet?
123 45

Vad har bostaden för postnummer?
Ange mobilnummer

Mobilnummer (frivilligt): Fyll i ditt mobilnummer om du önskar att bli uppringd, helt kostnadsfritt, av en elrådgivare för experthjälp. Samtalet sker i marknadsföringssyfte.
Nordic Green Energy
Kungälv Energi
Telinet Energi
Vattenfall
Telge Energi
Kärnfull Energi
Skellefteå Kraft
Tibber
Compricer är en del av Schibsted
Compricer är en del av
Via mejl bjuder Compricer slumpmässigt in en del av sina kunder att lämna recensioner. Genomsnittligt betyg beräknas baserat på alla lämnande omdömen hos Trustpilot, oavsett om de kommer från verifierade kunder eller inte, med beaktande av faktorer som aktualitet, mängd och stjärnbetyg.

Elavtal på Compricer

Hitta ett bra elavtal
Funderar du på att byta elavtal eller ska du teckna nytt avtal för första gången? Vill du vara säker på att du får ett bra och billigt elavtal? Då har du kommit helt rätt!

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi och varje dag hjälper vi tusentals svenskar att hitta ett bra elavtal.

Vi kan hjälpa dig som:

• Ska teckna elavtal för första gången
• Har ett elavtal men vill byta till ett annat
• Vill flytta ditt elavtal till en ny adress

Jämför nu och hitta ett billigt avtal för dig. Vill du hellre prata med en elrådgivare är det bara att slå oss en signal på 08-5000 2000 så hjälper vi dig.

Oavsett vilket sätt som passar dig bäst finns vi här för dig - helt kostnadsfritt.

Hur går det till?

  1. Fyll i dina uppgifter

  2. Jämför elbolagens erbjudanden

  3. Vi hjälper även till över telefon om du behöver rådgivning

  4. Teckna smidigt och enkelt direkt på Compricer

Hur byter man eller flyttar sitt elavtal?

Så byter du och tecknar ett nytt elavtal

Så tecknar du ett elavtal via oss


Vi jämför elavtal från stora elbolag som Vattenkraft, E.ON och Fortum men även mindre lokala bolag är med i vår jämförelse.

Vi tar in elbolagens priser och visar dig dessa på ett enkelt och tydligt sätt.

Gå in och jämför el, fyll i dina önskemål och välj ett bra elavtal redan idag. Vill du byta eller flytta dit avtal så sker detta automatiskt. Du behöver inte göra någonting mer än att fylla i några korta uppgifter.

Vi kan hjälpa dig som bor i en bostadsrätt, hyresrätt och villa. Har du ett fritidshus? Då kan vi hjälpa dig också. Vi jämför och byter elavtal för alla olika typer utav bostäder.

Om att byta elavtal


Det är enkelt att byta elavtal via Compricer. Vi hjälper dig med allt som behövs för att du ska kunna byta till ett bra och billigt elavtal. Gör din jämförelse av el idag eller ring oss på 08-5000 2000.

Christina tipsar

Hitta ett billigt elavtal

Hitta ett billigt elavtal och spara pengar

Så mycket kan du spara på att jämföra elavtal


I genomsnitt sparar våra kunder 1 300 kronor per år på att jämföra sitt elavtal. Hur mycket du kan spara beror på var du bor, hur mycket el du förbrukar och vilket avtal du har idag.

Billigaste och bästa elavtalet


Finns det ett elavtal som alltid är billigast och bäst? Nej tyvärr, det hade varit enkelt om så var fallet. Tvärtom ändras priser och villkor hela tiden.

För att hitta ett billigt och bra elavtal är det viktigt att jämföra. Välj sedan det avtal som du tycker passar dig bäst där du bor.

Kanske har du specifika önskemål om att elen ska vara miljövänlig och komma från solenergi, vindkraft och vattenkraft eller så vill du kanske att avtalet ska bestå av en mix av kärnkraft och något annat?

Oavsett vilket behov du har kan vi hjälpa dig att hitta ett bra elavtal till ett lågt pris och det bästa av allt är att det är helt kostnadsfritt för dig.

Olika typer av avtal

Olika typer av elavtal

Elnätsavtal och elhandelsavtal


Det finns två huvudtyper av elavtal på den svenska marknaden idag, elnätsavtal och elhandelsavtal.

Elnätsavtalet är det avtal du har med det bolag som äger elnäten där din bostad finns. De ansvarar för att elen kommer fram till dig och har monopol på detta idag. Det innebär att det inte går att byta elnätsavtal. För att kunna göra det måste du flytta.

Däremot går det utmärkt att välja elhandelsavtal själv. På den delen av elmarknaden råder det konkurrens. Elhandelsbolagen är de som köper in el och säljer den vidare till dig.

När du jämför elavtal på Compricer är det elhandelsavtal som avses.

Rörligt och fast elavtal – Fördelar och nackdelar


Alla som tecknar ett elavtal för första gången, eller ska byta och välja nytt avtal, ställs någon gång inför frågan: Ska jag ha rörligt eller fast elavtal?

Ett rörligt elavtal följer den genomsnittliga prisutvecklingen per månad på elmarknaden och kan gå upp och ned. Du betalar alltid samma pris per kWh under hela månaden. Ett fast avtal är bundet under en viss bindningstid till ett givet pris.

Ett timprisavtal är ett rörligt avtal som baseras på gällande spotpris på den nordiska elbörsen NordPool timme för timme. Priset du betalar är det pris som råder på börsen just då du förbrukar elen.

Generellt brukar man säga att rörligt elavtal är bäst över tid. Det har visat sig att det oftast blivit billigare att ha ett obundet avtal. Om du däremot känner att du vill ha lite bättre koll på exakt hur mycket du ska betala per kWh kan ett bundet elavtal vara att föredra.

Fundera över vad som passar dig bäst. Vill du ha någon att bolla med så är det bara att ringa oss på 08-5000 2000 så hjälper vi dig. Helt kostnadsfritt.

Tips och råd – bra saker att tänka på när du jämför elavtal

Bra saker att tänka på när du jämför elavtal

Val av avtalsform


Du kanske funderar på vilken avtalsform du ska välja. Här kan du läsa mer om fast elpris och rörligt elpris.

Ha en faktura till hands


Det är smart att ha din faktura till hands när du ska byta elhandelsbolag eftersom du där kan se vem som står på avtalet, historisk förbrukning samt områdesid och anläggningsid med mera.

Om du inte har någon faktura och inte vet din förbrukning


Om du inte har din faktura nära till hands kan du byta via Compricer ändå. Du kan bara låta oss hämta in de uppgifter vi behöver från ditt elnätsbolag. När det gäller förbrukning kan du ge en uppskattning kring detta. Det är ändå alltid en uppskattning eftersom man inte exakt kan veta hur mycket man kommer att förbruka framåt.

Om du har flera anläggningar


Du kan jämföra och byta elavtal för fler anläggningar via Compricer. Det är bara att jämföra och byta för en anläggning i taget. Eftersom det är så att det kan vara olika priser beroende på var respektive anläggning ligger måste du jämföra en i taget.

Om du vill säga upp ett elavtal och har en uppsägningstid


Om du vill byta elavtal är det viktigt att ta reda på om du har en uppsägningstid idag. Kanske är elavtalet bundet fram till ett visst datum?

Är du osäker på vilken bindningstid eller uppsägningstid du har idag på ett befintligt elavtal kan du hitta dessa uppgifter på den senaste fakturan du fått eller genom att kontakta ditt nuvarande elbolag.

Så fungerar det att byta elavtal


Vi har gjort det enkelt att byta elavtal. Du jämför och hittar ett elavtal som passar dig bra och kan teckna nytt avtal direkt online.

Samma person på elnät och elhandel


Samma person som står registrerad på elnätsavtalet måste även teckna elhandelsavtalet. Om du är osäker på vem som står på nätavtalet kan du kolla på din senaste elnätsfaktura.

Bunden i ett gammalt avtal?


Innan du byter måste du dubbelkolla vilket datum du är fri att byta ditt elhandelsavtal. Om du har ett fast avtal kolla när detta löper ut. Om du har ett rörligt avtal måste du bara säkerställa att det inte är bundet eller att det inte är en bindningstid som överstiger en månad.

Områdesid och anläggningsid finns på din elfaktura


För att kunna genomföra bytet behöver du områdesid och anläggningsid. Områdesid består av tre bokstäver som anger var din anläggning finns (Exempelvis: STH). Anläggningsid (kallas även EAN-nummer/kod) består av 18 siffror och är unik för just din anläggning. Den börjar med: 735999. Dessa kan du hitta på din senaste elfaktura eller genom att ringa ditt elnätsbolag.

Känner du dig osäker är det bara att ringa oss på 08-5000 2000 så hjälper vi dig.

Kan jag bli strömlös av att byta elavtal?


Nej. Så länge du betalar dina räkningar kan du aldrig bli utan el (förutom vid strömavbrott naturligtvis). Du behöver alltså inte vara orolig för att byta elhandelsavtal.

Då kan ditt elavtal starta


Om du inte ska flytta, utan bara byter elhandelsbolag på den adress du bor på idag, fungerar det på detta sätt:

Historiskt (fram till oktober 2011) startade ett nytt elavtal alltid den första i en månad. Från 1 oktober 2011 kan du välja att starta ditt avtal valfri dag i månaden. När avtalet som tidigast kan starta beror på vilket elbolag du väljer och vilket datum du gör ditt byte. Alla elbolag har ännu inte implementerat stöd för detta nya upplägg.

Värt att notera är också att många fasta avtal fortsatt avslutas den sista i månaden som tidigare trots att avtalet startar exempelvis i mitten av månaden.

Byte av elavtal vid flytt


Om du ska flytta kan du starta det nya avtalet till det datum du flyttar in på din nya adress. För att ett byte via Compricer ska fungera måste du innan du gör ditt byte ringa ditt nya elnätsbolag (det bolag som äger nätet dit du flyttar) och göra en inflyttningsanmälan.

I samband med inflyttningsanmälan väljer du ett inflyttningsdatum. Samma inflyttningsdatum anger du sedan när du gör din beställning på Compricer. När du ringer ditt nya elnätsbolag kan du även passa på att fråga om anläggningsid och områdesid för din nya adress om du inte redan känner till det.

Jämför och teckna elavtal idag


Nu är det dags att jämföra och hitta ett riktigt bra elavtal. Vi brinner för att hjälpa dig spara pengar och har gjort det enkelt och smidigt att teckna ett billigt elavtal direkt online.

Vill du hellre prata med någon av våra elrådgivare är det bara att ringa oss på 08-5000 2000 så hjälper vi dig personligen. Vill du hellre jämföra själv är det bara att gå in på jämför el eller fyll i ditt postnummer här på sidan så är du igång.

Vi kan hjälpa dig som

  • Ska teckna ett elavtal för första gången
  • Har ett elavtal men vill byta till ett annat
  • Vill flytta ditt elavtal till en ny adress

Om oss

Teckna ett elavtal

Compricer El


Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Varje dag hjälper vi tusentals svenskar att hitta ett bra elavtal.

Vi ägs av Schibsted, Skandinaviens största mediekoncern, som bland annat äger Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Blocket med mera.

Vi är registrerade som försäkringsdistributör och bostadskreditsförmedlare hos Bolagsverket samt står under Finansinspektionens tillsyn. Våra rådgivare är experter på el och har kunskapen som krävs för att hjälpa dig.

Vi har mycket nöjda kunder och det syns på Trustpilot där våra kunder gett oss betyget Utmärkt vilket är det bästa omdömet som går att få.

Fördelarna med att jämföra elavtal hos oss


✓ Vi hjälper dig hela vägen
✓ Det går snabbt och enkelt
✓ Det är helt kostnadsfritt

I vår jämförelse kan du även hitta kampanjer, rabatter och andra erbjudanden som elbolagen har för tillfället. Allt för att du ska kunna få ett så bra elavtal som möjligt.

Vanliga frågor och svar om elavtal

Vilket elavtal är bäst?

Vilket elavtal som är bäst beror på vilka behov du har och var i landet du bor. Genom att jämföra elavtal på Compricer kan du hitta ett bra elavtal för just dig.

Vilket elavtal är billigast?

Vilket elavtal som är billigast beror på dina behov och var i landet du bor. Fyll i dina önskemål på Compricer så matchas dina uppgifter gentemot elbolagens erbjudanden och du kan enkelt och tydligt se vilket elavtal som är billigast just nu bland bolagen i vår jämförelse.

Hur jämför man elavtal på Compricer?

Det är enkelt! Fyll i dina uppgifter och önskemål så får du förslag på olika elavtal. Välj det avtal du tycker passar dig bäst och teckna direkt på Compricer. Vi hjälper dig som ska teckna nytt elavtal för första gången samt dig som vill byta eller flytta ditt avtal.

Vad kostar det att jämföra elavtal på Compricer?

Ingenting. Det är helt kostnadsfritt att jämföra elavtal på Compricer.

Hur byter man elavtal?

Fyll i dina uppgifter på Compricer och välj det elavtal du vill byta till. Ditt nya elbolag kommer genomföra bytet. Enkelt och smidigt!

Vilket elavtal har jag?

Är du osäker på vilket elavtal du har rekommenderar vi att du ser efter om du kan hitta information om det på din senaste faktura eller om du har ett avtal liggandes i någon pärm någonstans. Du kan även kontakta ditt nuvarande elbolag och fråga.

Ska man ha rörligt eller bundet elavtal?

Generellt brukar rörligt elavtal vara billigast över tid men priserna kan variera desto mer under tiden. Ett bundet elavtal innebär att du vet hur mycket du kommer få betala för varje kilowattimme vilket är en trygghet som en del värdesätter.

Exempel på bolag vi jämför
Christina Sahlberg, Sparekonom

Granskad av

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.