Elavtal - Jämför, byt och teckna det bästa elavtalet

Här kan du byta och teckna nytt elavtal till bra pris och villkor.
Jämför och hitta det bästa elavtalet där du bor. Kostnadsfritt!

Elavtal på Compricer

Funderar du på att byta elavtal eller ska du teckna nytt avtal för första gången? Vill du vara säker på att få ett så bra och billigt elavtal som möjligt?

Då har du kommit helt rätt!

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi och varje dag hjälper vi tusentals svenskar att hitta ett bättre elavtal.

Vi kan hjälpa dig som

Ska teckna elavtal för första gången
Har ett elavtal men vill byta till ett annat
Vill flytta elavtalet till ny adress

Jämför nu och hitta det billigaste avtalet för dig. Vill du hellre prata med en elrådgivare är det bara att slå oss en signal på 08 – 5000 2000 så hjälper vi dig.

Oavsett vilket sätt som passar dig bäst finns vi här för dig och kom ihåg – det är helt gratis att använda Compricer.

Så går det till att teckna elavtal via Compricer

Vi jämför elavtal från stora elbolag som Vattenkraft, E.ON och Fortum men även mindre lokala bolag är med i vår jämförelse.

Vi tar in elbolagens priser och visar dig dessa på ett enkelt och tydligt sätt.

Gå in och jämför el, fyll i dina önskemål och välj ett bra elavtal redan idag. Vill du byta eller flytta avtalet så sker detta automatiskt. Du behöver inte göra någonting mer än att fylla i några korta uppgifter.

Vi kan hjälpa dig som bor i en bostadsrätt, hyresrätt och villa. Har du ett fritidshus? Då kan vi hjälpa dig också. Vi jämför och byter elavtal för alla olika typer utav bostäder.

Om att byta elavtal

Det är enkelt att byta elavtal via Compricer. Vi hjälper dig med allt som behövs för att du ska kunna byta till ett bättre och billigare elavtal. Gör din jämförelse av el idag eller ring oss på 08 -5000 2000.

Det är helt kostnadsfritt att byta elavtal via oss!

Så mycket kan du spara på att jämföra elavtal

I genomsnitt sparar våra kunder 1 300 kronor per år på att jämföra elavtal.

Exakt hur mycket du kan spara beror bland annat på var du bor, hur mycket el du förbrukar och vilket avtal du har idag.

Jämför elavtal nu och se hur mycket pengar du kan spara.

Billigaste och bästa elavtalet

Vilket är det billigaste och bästa elavtalet?

Svaret på den frågan är att det beror på. Till exempel var du bor, hur mycket el du förbrukar och vilket elavtal du är intresserad av.

Eftersom det inte finns något elavtal som alltid är billigast och bäst är det viktigt att jämföra och se vilket elavtal som är bäst utifrån dina önskemål och var du bor i landet.

Kanske har du specifika önskemål om att elen ska vara miljövänlig och komma från solenergi, vindkraft och vattenkraft eller så vill du kanske att elen ska bestå av kärnkraft?

Oavsett vilket behov du har kan vi hjälpa dig att hitta bästa möjliga elavtal till lägsta pris och det bästa av allt är att det är helt kostnadsfritt för dig.

Elnätsavtal och elhandelsavtal

Det finns två huvudtyper av elavtal på den svenska marknaden idag, elnätsavtal och elhandelsavtal.

Elnätsavtalet är det avtal du har med det bolag som äger elnäten där din bostad finns. De ansvarar för att elen kommer fram till dig och har monopol på detta idag. Det innebär att det inte går att byta elnätsavtal. För att kunna göra det måste du flytta.

Däremot går det utmärkt att välja elhandelsavtal själv. På den delen av elmarknaden råder det konkurrens. Elhandelsbolagen är de som köper in el och säljer den vidare till dig.

När du jämför elavtal på Compricer är det elhandelsavtalet som avses.

Rörligt och fast elavtal – Fördelar och nackdelar

Alla som tecknar elavtal för första gången eller ska byta och välja nytt elavtal ställs någon gång inför frågan: Ska jag ha rörligt eller fast elavtal?

Ett rörligt elavtal följer prisutvecklingen på elmarknaden och kan gå upp och ned. Ett fast avtal är bundet under en viss bindningstid till ett givet pris.

Generellt brukar man säga att rörligt elavtal är bäst över tid. Det har visat sig att det oftast blivit billigare att ha ett obundet avtal. Om du däremot känner att du vill ha lite bättre koll på exakt hur mycket du ska betala per kWh kan ett bundet elavtal vara att föredra.

Fundera över vad som passar dig bäst. Vill du ha någon att bolla med så är det bara att ringa oss på 08 -5000 2000 så hjälper vi dig.

Tips och råd – Bra saker att tänka på när du jämför elavtal

Val av avtalsform

Du kanske funderar på vilken avtalsform du ska välja. Här kan du läsa mer om fast elpris och rörligt elpris.

Ha en faktura till hands

Det är smart att ha din faktura till hands när du ska byta elhandelsbolag eftersom du där kan se vem som står på avtalet, historisk förbrukning samt områdesid och anläggningsid med mera.

Om du inte har någon faktura och inte vet din förbrukning

Om du inte har din faktura nära till hands kan du byta via Compricer ändå. Du kan bara låta oss hämta in de uppgifter vi behöver från ditt elnätsbolag. När det gäller förbrukning kan du ge en uppskattning kring detta. Det är ändå alltid en uppskattning eftersom man inte exakt kan veta hur mycket man kommer att förbruka framåt.

Om du har flera anläggningar

Du kan jämföra och byta elavtal för fler anläggningar via Compricer. Det är bara att jämföra och byta för en anläggning i taget. Eftersom det är så att det kan vara olika priser beroende på var respektive anläggning ligger måste du jämföra en anläggning i taget.

Om du vill säga upp ett elavtal och har en uppsägningstid

Om du vill byta elavtal är det viktigt att ta reda på om du har en uppsägningstid idag. Kanske är elavtalet bundet fram till ett visst datum?

Är du osäker på vilken bindningstid eller uppsägningstid du har idag på ett befintligt elavtal kan du hitta dessa uppgifter på den senaste fakturan du fått eller genom att kontakta ditt nuvarande elbolag.

Så fungerar det att byta elavtal

Compricer har gjort det enkelt att byta elavtal. Du jämför och hittar det elavtal som passar dig bäst och kan teckna nytt avtal direkt online.

Det finns några saker som är bra att tänka på när du byter elavtal:

Samma person på elnät och elhandel

Samma person som står registrerad på elnätsavtalet måste även teckna elhandelsavtalet. Om du är osäker på vem som står på nätavtalet kan du kolla på din senaste elnätsfaktura.

Bunden i gamla avtalet?

Innan du byter måste du dubbelkolla vilket datum du är fri att byta elhandelsavtal. Om du har ett fast avtal kolla när detta löper ut. Om du har ett rörligt avtal måste du bara säkerställa att det inte är bundet eller att det inte är en bindningstid som överstiger en månad.

Områdesid och anläggningsid finns på din elfaktura

För att kunna genomföra bytet behöver du områdesid och anläggningsid. Områdesid består av tre bokstäver som anger var din anläggning finns (Exempelvis: STH). Anläggningsid (kallas även EAN-nummer/kod) består av 18 siffror och är unik för just din anläggning. Den börjar med: 735999. Dessa kan du hitta på din senaste elfaktura eller genom att ringa ditt elnätsbolag.

Känner du dig osäker är det bara att ringa oss på 08 -5000 2000 så hjälper vi dig.

Kan jag bli strömlös av att byta elavtal?

Nej. Så länge du betalar dina räkningar kan du aldrig bli utan el (förutom vid strömavbrott naturligtvis). Du behöver alltså inte vara orolig för att byta elhandelsavtal.

Då kan ditt elavtal starta

Om du inte ska flytta, utan bara byter elhandelsbolag på den adress du bor på idag, fungerar det på detta sätt:

Historiskt (fram till oktober 2011) startade ett nytt elavtal alltid den första i en månad. Från 1 oktober 2011 kan du välja att starta ditt avtal valfri dag i månaden. När avtalet tidigast kan starta beror på vilket elbolag du väljer och vilket datum du gör ditt byte. Alla elbolag har dock ännu inte implementerat stöd för det nya upplägget.

Värt att notera är också att många fasta avtal fortsatt avslutas den sista i månaden som tidigare trots att avtalet startar exempelvis i mitten av månaden.

Byte av elavtal vid flytt

Om du ska flytta kan du starta det nya avtalet till det datum du flyttar in på din nya adress. För att ett byte via Compricer ska fungera måste du innan du gör ditt byte ringa ditt nya elnätsbolag (det bolag som äger nätet dit du flyttar) och göra en inflyttningsanmälan.

I samband med inflyttningsanmälan väljer du ett inflyttningsdatum. Samma inflyttningsdatum anger du sedan när du gör din beställning på Compricer. När du ringer ditt nya elnätsbolag kan du även passa på att fråga om anläggningsid och områdesid för din nya adress.

Jämför och teckna elavtal idag

Nu är det dags att jämföra och hitta ett riktigt bra elavtal. Vi brinner för att hjälpa dig spara pengar och har gjort det enkelt och smidigt att teckna ett billigt elavtal direkt online.

Vill du hellre prata med någon av våra elrådgivare så är det bara att ringa till oss på 08 -5000 2000 så hjälper vi dig personligen.

Gå in på jämför el eller fyll i ditt postnummer här på sidan så är du igång!

Om Compricer

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Varje dag hjälper vi tusentals svenskar att hitta ett bra elavtal.

Vi ägs av Schibsted, Skandinaviens största mediekoncern, som bland annat äger Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Blocket med flera.

Vi är registrerade som försäkringsdistributör och bostadskreditsförmedlare hos Bolagsverket samt står under Finansinspektionens tillsyn. Våra rådgivare är experter på el och har kunskapen som krävs för att hjälpa dig.

Vi har nöjda kunder och det syns på Trustpilot där våra kunder gett oss betyget Utmärkt vilket är det bästa omdömet som går att få.

Fördelar med att jämföra elavtal på Compricer

Vi hjälper dig hela vägen
Det går snabbt och enkel
Det är helt kostnadsfritt

I vår jämförelse kan du även hitta kampanjer, rabatter och andra erbjudanden som elbolagen har för tillfället.

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan så hittar vi det bästa avtalet för dig!

Vanliga frågor och svar om elavtal

Vilket elavtal är bäst?

Vilket elavtal som är bäst beror på vilka behov du har och var i landet du bor. Genom att jämföra elavtal på Compricer kan du hitta det bästa möjliga elavtalet för just dig.

Vilket elavtal är billigast?

Vilket elavtal som är billigast beror på dina behov och var i landet du bor. Fyll i dina önskemål på Compricer så matchas dina uppgifter gentemot elbolagens erbjudanden och du kan enkelt och tydligt se vilket elavtal som är billigast just nu.

Hur jämför man elavtal på Compricer?

Det är enkelt! Fyll i dina uppgifter och önskemål så får du förslag på olika elavtal. Välj det avtal du tycker passar dig bäst och teckna direkt på Compricer. Vi hjälper dig som ska teckna nytt elavtal för första gången samt dig som vill byta eller flytta ditt avtal.

Vad kostar det att jämföra elavtal på Compricer?

Ingenting. Det är helt kostnadsfritt att jämföra elavtal på Compricer. Vår telefonrådgivning är även den gratis.

Hur byter man elavtal?

Fyll i dina uppgifter på Compricer och välj det elavtal du vill byta till. Ditt nya elbolag kommer genomföra bytet. Enkelt och smidigt!

Vilket elavtal har jag?

Är du osäker på vilket elavtal du har rekommenderar vi att du ser efter om du kan hitta information om det på din senaste faktura eller om du har ett avtal liggandes i någon pärm någonstans. Du kan även kontakta ditt nuvarande elbolag och fråga.

Ska man ha rörligt eller bundet elavtal?

Generellt brukar rörligt elavtal vara billigast över tid men priserna kan variera desto mer under tiden. Ett bundet elavtal innebär att du vet hur mycket du kommer få betala för varje kilowattimme vilket är en trygghet som en del värdesätter.

Hitta det bästa elpriset för dig!
Lär dig mer om el

Tips och råd som hjälper dig spara pengar

El
Allt för dig som vill skaffa billig el

Teckna elavtal
Tips och råd om att teckna elavtal

Om att byta elbolag
Här kan du läsa mer om hur det funkar att byta elbolag via Compricer

Elpriser
Allt för dig som vill jämföra elpriser

Rörligt elpris
Läs och lär dig mer om rörliga elpriser

Fast elpris
Läs och lär dig mer om fasta elpriser

Miljövänlig el
Allt om miljövänlig el

Energibesparingstips
Vad kan du göra för att sänka din elräkning idag? Här får du många handfasta tips på energibesparing

Funderar du på värmepump?
Här kan du läsa mer om värmepumpar och hur de funkar

Sverige är uppdelat i elområden
Läs mer om våra fyra elområden

Vill du ha hjälp med dina privatekonomiska avtal?
Ring oss!

Nyheter för din plånbok
Riksbankens besked: 0-ränta till slutet på 2024
Riksbankens besked: 0-ränta till slutet på 2024
Höstbudgeten: Så påverkas din ekonomi
Höstbudgeten: Så påverkas din ekonomi
Så undviker du fällorna vid bostadsköp
Så undviker du fällorna vid bostadsköp

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin

Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i villa, 100000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 90 950 kr
  • Högst årskostnad 167 000 kr
  • Att spara 76 050 kr

Jämför el

Exempel på bolag vi jämför