Hitta bästa elpriset idag!

Hur funkar det när man ska skaffa nytt elavtal? Vad måste jag tänka på? Kan jag bli strömlös?
Läs mer om att byta elavtal och lär dig hur det funkar!

Om att byta elavtal

Här får du matnyttiga tips inför att du ska teckna elavtal. Det är egentligen mycket enkelt men det är dock några saker som är värt att tänka på. Läs det som intresserar dig och glöm sen inte att jämföra Sveriges elavtal och hitta det bilsligaste elavtalet för dig! Jämför nu >>

Elavtal

Hur fungerar det med byte av elavtal?

Det är egentligen ganska enkelt. Du jämför och hittar det elavtal som passar dig bäst. Det är dock några saker som är värt att tänka på:

  • Samma person på elnät och elhandel

Samma person som står registrerad på elnätsavtalet måste även teckna elhandelsavtalet. Om du är osäker på vem som står på avtalet kan du kolla på din senaste elnätsfaktura.

  • Bunden i gamla avtalet?

Innan du byter måste du dubbelkolla till vilket datum du är fri att byta elhandelsavtal. Om du har ett fast avtal kolla när detta löper ut. Om du har ett rörligt avtal måste du bara säkerställa att det inte är bundet eller att det inte är en bindningstid som överstiger en månad.

  • Områdesid och anläggningsid finns på din elfaktura

För att kunna genomföra bytet behöver du områdesid och anläggningsid. Områdesid består av tre bokstäver som anger var din anläggning finns (Exempelvis: STH). Anläggningsid (kallas även EAN-nummer/kod) består av 18 siffror och är unik för just din anläggning. Den börjar med: 735999. Dessa kan du hitta på din senaste elfaktura eller genom att ringa ditt elnätsbolag.

Bra att tänka på

Här finns några andra saker som är bra att tänka på:

  • Val av avtalsform?

Du kanske funderar på vilken avtalsform du ska välja. Här kan du läsa mer om fast elpris och rörligt elpris.

  • Ha faktura till hands

Det är smart att ha din faktura till hands när du ska byta elhandelsbolag eftersom du där kan se vem som står på avtalet, historisk förbrukning samt områdesid och anläggningsid.

  • Jag har ingen faktura och vet inte min förbrukning

Om du inte har din faktura när till hands kan du byta via Compricer ändå! Du kan bara låta oss hämta in de uppgifter vi behöver från ditt elnätsbolag. När det gäller förbrukning kan du ge en uppskattning kring detta. Det är ändå alltid en uppskattning eftersom man inte vet hur mycket man kommer att förbruka framåt.

  • Jag har fler anläggningar - hur funkar det då?

Du kan jämföra och byta elavtal för fler anläggningar via Compricer. Det är bara att jämföra och byta för en anläggning i taget. Eftersom det är så att det kan vara olika priser beroende på var respektive anläggning ligger måste du jämföra en anläggning i taget.

Kan jag bli strömlös?

Sålänge du betalar dina räkningar kan du aldrig bli utan el (förutom vid strömavbrott)! Du behöver således inte alls vara orolig för att byta elhandelsbolag! Tvärtom borde du byta elhandelsbolag om du kan hitta något annat bolag som ger dig bättre pris och således billigare fakturor.

Det du kan byta är alltså elhandelsbolag. Även efter ditt byte kommer det att vara samma bolag som tillhandahåller elen dit du bor, detta bolag kallas elnätsbolag. Elnätsbolaget har ett lokalt monopol där du bor och det är de som ser till att elen levereras till ditt hem. Sedan ett antal år kan du dock välja vilket bolag som ska köpa in elen åt dig och det är detta bolag som kallas elhandelsbolag. För att öka konkurrensen avreglerades elmarknaden och du kan alltså fritt välja och byta elhandelsbolag. Se till att vara en bra konsument och byt elhandelsbolag om du kan spara pengar!

När kan mitt avtal starta?

Om du inte ska flytta utan byter elhandelsbolag på den adress du bor på idag funkar det på detta sätt:

Historiskt (fram till oktober 2011) startade ett nytt elavtal alltid den första i en månad. Från 1 oktober 2011 kan du välja att starta ditt avtal valfri dag i månaden. När avtalet tidigast kan starta beror på vilket elbolag du väljer och vilket datum du gör ditt byte. Alla elbolag har dock ännu inte implementerat stöd för det nya upplägget.

Värt att notera är också att många fasta avtal fortsatt avslutas den sista i månaden som tidigare trots att avtalet startar exempelvis i mitten av månaden.

Hur fungerar elbyte när jag ska flytta?

Om du ska flytta kan du starta det nya avtalet till det datum du flyttar in på din nya adress. För att ett byte via Compricer ska fungera måste du innan du gör ditt byte ringa ditt nya elnätsbolag (det bolag som äger nätet dit du flyttar) och göra en inflyttningsanmälan. I samband med inflyttningsanmälan väljer du ett inflyttningsdatum. Samma inflyttningsdatum anger du sedan när du gör din beställning på Compricer. När du ringer ditt nya elnätsbolag kan du passa på att fråga om anläggningsid och områdesid för din nya adress.

El powerman

Läst klart? - Fyll i postnummer och hitta bästa elavtalet för dig!

El powerman

Hitta bäst elavtal för dig!

Fyll i ditt postnummer och starta din jämförelse av Sveriges elavtal

Compricer logo Lär dig mer om el

Nedan finns länkar till fler sidor som kan hjälpa dig!

Elpriser
Läs och lär dig mer om fast och rörligt elpris! Mer om elpris

Energibesparingstips
Vad kan du göra för att sänka din elräkning idag! Här får du många handfasta tips!
Här får du smarta energispartips >>

Rörligt elpris
Läs och lär dig mer om rörliga elpriser!
Mer om rörliga elpriser >>

Fast elpris
Läs och lär dig mer om fasta elpriser
Mer om fasta elpriser >>

Sverige delas upp i elområden
Sverige kommer delas upp i fyra elområden. Vad innebär detta för mig?
Mer om elområden >>

Om att byta elbolag
Här kan du läsa mer om hur det funkar att byta elbolag via Compricer.
Mer om att byta elbolag >>

Funderar du på värmepump?
Här kan du läsa mer om värmepumpar och hur de funkar.
Mer om värmepumpar >>

Miljövänlig el
Vad är miljövänlig el? Spelar det någon vad jag väljer? Får jag miljövänlig el rakt in i eluttaget?
Mer om miljövänlig el >>

Hitta bästa elavtalet för dig!
Jämför nu >>