Jämför elpriser
och byt avtal

Är det bra med rörligt elpris? - det är frågan.
Här kan du läsa mer om rörliga elpriser och se om det är något för dig.

Om rörligt elpris

Här får du mer information om fast elpris och hur det funkar. Läs det som intresserar dig och glöm sen inte att jämföra Sveriges elpriser och hitta det bästa rörliga elpriset för dig! Jämför nu >>

Rörligt Elpris

Vad är rörligt elpris?

Avtal med rörligt elpris följer svängningarna på den nordiska elbörsen (Nordpool). De senaste åren har priset varit högre under vinterhalvåret och lägre under sommarhalvåret. Det beror i stort på att efterfrågan på el är större på vintern men även pga att vattenmagasinen ofta är välfyllda under sommarhalvåret hos elproducenterna. Vintern 2010/2011 var även ett antal kärnkraftverk helt eller delvis avstängda vilket gjorde att elproducenternas var tvungna att producera el med dyrare produktionssätt.

Det rörliga pris som vi konsumenter får baseras på föregående månads medelpris på nordiska elbörsen. Det innebär att det rörliga priset, i princip alltid, justeras en gång per månad, dvs vid varje månadsskifte.

En hel del bolag använder något som kallas för volymvägt rörligt elpris. Det innebär i de flesta fall att priset baseras på Svenska Kraftnäts volymvägda genomsnitt av förra månadens spotpris på Nordpool. Här viktas spotpriset timme för timme med förbrukningen för den aktuella perioden. Detta gör att timmar då det förbrukas mycket el får en större påverkan på det genomsnittliga pris som räknas fram. Detta innebär ofta att priset blir något dyrare.

När ska man välja rörligt elpris?

Det rörligt elpriset kan priset variera mycket. Historiskt har det dock varit billigare att ha rörligt elpris över tiden än att ha ett fast elpris.

Har du en liten förbrukning kanske inte elhandelskostnaden är en så stor post för dig? Då kanske du ska fundera på att ha ett rörligt elpris. Du måste då givetvis vara beredd på att elkostnaden kan variera en hel del över året.

Vad är rörligt prova-på-avtal?

Prova på avtal är rörliga avtal där du får en form av "nykundsrabatt". Vissa elbolag erbjuder denna typ av avtal för att locka nya kunder. Avtalen går nästan i samtliga fall över till ett vanligt rörligt avtal efter prova-på-perioden. Det är värt att komma ihåg att många prova-på-avtal blir klart dyrare efter prova-på- perioden.

El powerman

Läst klart? Fyll i ditt postnummer och hitta bästa rörliga elpriset för dig!

El powerman

Jämför rörligt elpris!

Fyll i ditt postnummer och starta din jämförelse av Sveriges elpriser!

Compricer logo Lär dig mer om el

Nedan finns länkar till fler sidor som kan hjälpa dig!

Energibesparingstips
Vad kan du göra för att sänka din elräkning idag! Här får du många handfasta tips!
Här får du smarta energispartips >>

Fast elpris
Läs och lär dig mer om fasta elpriser
Mer om fast elpris >>

Sverige delas upp i elområden
Bor du i elområde 2, 3, 4 eller 1? Läs mer om hur du påverkar.
Mer om elområden >>

Miljövänlig el
Vad är miljövänlig el? Spelar det någon vad jag väljer? Får jag miljövänlig el rakt in i eluttaget?
Mer om miljövänlig el >>

Hur fungerar det med elavtal?
Vad är bra att tänka på när man ska teckna elavtal?
Mer om att teckna elavtal >>

Funderar du på värmepump?
Här kan du läsa mer om exempelvis luftvärmepumpar och hur de funkar. värmepumpar >>

Hitta bästa elavtalet för dig!
Jämför nu >>