Elpriser - Jämför och hitta lägst elpris

Jämför elpriser och hitta lägsta möjliga elpris där du bor.
Det kan finnas pengar att spara och tjänsten är kostnadsfri!

Elpriser på Compricer

Vill du lära dig mer om elpriser eller vill du bara jämföra och se var du kan hitta det bästa elpriset just nu?

Då har du kommit helt rätt!

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi och varje dag hjälper vi tusentals kunder att hitta ett bra elpris.

Fyll i ditt postnummer ovan eller ring oss på 08-5000 2000 så hjälper vi dig. Helt kostnadsfritt!

Hur går det till?

 1. Fyll i dina uppgifter

 2. Jämför elbolagen

 3. Vi hjälper även till över telefon om du behöver rådgivning

 4. Teckna sedan smidigt och enkelt på Compricer

Hur hittar jag billigaste elpriset?

Så går det till att jämföra elpriser


Det är enkelt att jämföra elpriser på Compricer. Vi hämtar in priser från både stora elbolag som Vattenfall, E.ON och Fortum men även mindre lokala bolag. Totalt finner du över 100 elhandelsbolag i vår jämförelse.

Gå in här för att jämföra el eller fyll i ditt postnummer ovan. Vill du hellre prata med någon av våra rådgivare är du varmt välkommen att ringa oss på 08-5000 2000.

Oavsett vilket sätt som är smidigast för dig är det helt kostnadsfritt!

Fyll i lite uppgifter om dig och den bostad du vill jämföra elpriser till så matchar tjänsten dina val med elbolagens erbjudanden.

Vi hjälper dig som vill skaffa ett nytt elavtal, flytta eller byta till ett bättre elpris. Välj det elavtal du tycker är bäst och teckna direkt på Compricer. Så enkelt är det!

Så mycket pengar kan du spara på att jämföra elpriser


Hur mycket du kan spara på att jämföra elpriser beror på en mängd olika faktorer. Exempelvis var du bor, hur hög din förbrukning är, vilket avtal du har idag och vilka erbjudanden som elbolagen har just nu.

Oavsett vilken typ av bostad du vill jämföra elpriser till (lägenhet, bostadsrätt, villa eller fritidshus) kan vi hjälpa dig. Våra kunder sparar i snitt 1 300 kr per år på att använda Compricer för att jämföra och byta elavtal.

Jämför elpriser idag du också och se hur mycket du kan spara!
 • Helt
  kostnadsfritt
 • Vi hjälper dig hela vägen
 • Bytt och klart på några få minuter

Aktuella elpriser

Hitta lägst elpris just nu


Eftersom elpriser varierar beroende på var du bor går det inte att på förhand säga vilket som är det lägsta priset. Genom att göra en jämförelse kan du hitta det bästa möjliga priset.

Jämför el för att se aktuella elpriser och hitta billig el där du bor.

Prognos över elpriserna framöver


Elpriserna förändras dagligen. Är du intresserad av att se historisk utveckling, terminspriser eller prognoser över elpriserna framöver hittar du detta hos exempelvis Energimarknadsinspektionen.

Jämför och hitta bästa elpris där du bor


Låt oss hitta ett riktigt bra elpris åt dig. Gå in här för att jämföra el eller fyll i ditt postnummer ovan. Vill du hellre prata med någon av våra elrådgivare är du varmt välkommen att ringa oss på 08-5000 2000. Helt kostnadsfritt!

Behöver du hjälp?

Våra handläggare är utbildade experter på el och hjälper dig helt kostnadsfritt. Ring oss på 08-5000 2000, öppet vardagar 09:00-18:00.
100% kostnadsfri hjälp hela vägen
Vi samlar allt på en plats
Personlig rådgivning av våra experter

Om oss

Om Compricer


Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Varje dag hjälper vi tusentals svenskar att få ett bra elpris.

Vi ägs av Schibsted, Skandinaviens största mediekoncern, som bland annat äger Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Blocket med flera.

Vi är registrerade som försäkringsdistributör och bostadskreditsförmedlare hos Bolagsverket samt står under Finansinspektionens tillsyn. Våra rådgivare är experter på el och har kunskapen som krävs för att hjälpa dig.

Vi har nöjda kunder och det syns på Trustpilot där våra kunder gett oss betyget Utmärkt vilket är det bästa omdömet som går att få.

Fördelar med att jämföra elpriser på Compricer


✓ Vi hjälper dig hela vägen
✓ Det går snabbt och enkelt
✓ Det är helt kostnadsfritt

Vi kan hjälpa dig som

 • Ska teckna elavtal för första gången
 • Har ett elavtal men vill byta till ett annat
 • Vill flytta elavtalet till ny adress

Allt du behöver veta om elpriser

Billig El


Billig el är naturligtvis trevligt att ha men det finns andra faktorer att tänka på också. Vi har samlat lite tips och råd med bra saker att tänka på när du ska teckna elavtal.

Fast eller rörligt elpris


Funderar du på om du ska välja fast eller rörligt elpris?

Här ger vi dig lite bra tips och råd om vad bundna och obundna elpriser innebär.

Läs mer om fast elpris och rörligt elpris.

Lägsta elpriset just nu


Vilket elbolag som har det lägsta priset varierar beroende på ett antal faktorer såsom:
• Var du bor
• Hur mycket du förbrukar
• Vilket typ av avtal du är ute efter

För att hitta det lägsta elpriset just nu kan du jämföra el och se vad som blir billigast för just dig.

Tillsvidarepris (anvisat pris)


Tillsvidarepris (även kallat anvisat pris eller anvisat avtal) är det avtal du får om du inte själv har gjort något aktivt val av elhandelsavtal. Detta är oftast inget bra val och i princip alltid är tillsvidarepriset dyrare än alla andra avtal.

Fortfarande är det många konsumenter som inte känner till detta och betalar alldeles för mycket för sin el. Enligt Energimarknadsinspektionen har runt en miljon svenska hushåll tillsvidarepris. Kolla vad du har för avtal och se till att du inte betalar för mycket för din el.

Detta består elpriset av


Det kan vara bra att känna till att du betalar din el för olika saker:

• Elnät - du kan inte byta elnätsbolag utan är tvungen att ha det bolag som äger nätet där du bor
• Elhandel - du är fri att byta till vilket elhandelsbolag du vill

Det du kan byta och jämföra via Compricer är elhandel.

Räkna ut elpriset - Exempel

När du jämför elpriser märker du snart att det består av flera olika delar. Nedan ser du ett exempel på vad ett elpris kan bestå av.

• Spotpris
• Elcertifikat
• Påslag
• Volympåslag
• Fast avgift
• Eventuell rabatt
• Moms

På Compricer omvandlas uträkningen till ett jämförpris i form av öre/kWh. På så vis blir det enkelt och tydligt för dig att jämföra olika elpriser med varandra.

Så sätts elpriset

Elpriset sätts på den nordiska elbörsen Nordpool. Priset bestäms genom så kallad marginalprissättning. Det betyder att priset sätts på marginalen baserat på kostnaden för den sist producerade kilowatt-timmen.

Så sätts elpriset på el med hjälp av marginalprissättning

Skälet till att elpriset är högt under perioder i Sverige kan således bero på antingen hög efterfrågan och/eller dålig tillgänglighet på el producerad i produktionsanläggningar med en lägre rörlig kostnad. Ett exempel på det senare är vattenkraft. När det är dåligt med vattenreserver kan det inte produceras vattenkraft med full effekt och dyrare produktionsanläggningar kan behöva tas i bruk. När det gäller efterfrågan påverkas den exempelvis under vintern då det ofta är en större efterfrågan på el.

De perioder med högst elpriser uppkommer då det både är en hög efterfrågan på el och en låg produktion av "billig" el såsom kärnkraft och vattenkraft. Då kan exempelvis gasturbiner behöva slås igång och dessa har en hög rörlig kostnad per kWh och priset, som sätts baserat på den sist producerade kilowattimmen, blir således högt.

Här kan du läsa mer om spotpris på el.

Kostnaderna på fakturan

Vad betalar jag för?


Det är två olika saker du i huvudsak betalar för. Det första är elkostnaden till din elleverantör, och den andra är nätavgiften till din nätleverantör. Elkostnaden går att påverka, och det kan vi hjälpa dig med. Nätavgiften går tyvärr inte att påverka på grund av de så kallade naturliga monopol nätbolagen har på den ort de är verksamma.

Detta betyder kostnaderna


På en typisk faktura ingår avgifter för el, elcertifikat, årsavgift samt moms. Har du valt till Bra Miljöval eller liknande redovisas även detta. På fakturan från nätleverantören redovisas abonnemangsavgift samt avgift för elöverföring. Har du samma nätleverantör som elleverantör brukar det redovisas på samma faktura, men har du en annan nätleverantör än elleverantör så får du två fakturor, en från vardera leverantör.

För elhandel ingår följande avgifter:


El är kostnaden för förbrukad kilowattimme och är satt av din elleverantör. Elcertifikat är en avgift som är till för att gynna utbyggnaden av elproduktion från förnyelsebara källor och ersatte 1 maj 2003 de bidragssystem som då fanns. Årsavgiften är en fast avgift som kan uppdelas per månad, kvartal eller per årsbasis beroende på hur ditt avtal med din elleverantör ser ut.

Moms är mervärdesskatt som läggs på alla kostnader, avgifter och skatter och är på 25 %.

För elnätkostnaden ingår följande avgifter:


Abonnemangsavgift är avgiften du betalar till din nätleverantör och är en fast kostnad som varierar beroende på var du bor samt Ampere-värdet på din säkring. Elöverföring innebär transporten av el genom elnätet hem till dig och varierar beroende på hur stor eller liten din förbrukning har varit.

Hur kan jag påverka dessa kostnader?


Enligt Elmarknadsinspektionen har många svenska hushåll fortfarande ett så kallat tillsvidarepris på sin elförbrukning, något du tilldelas om du inte aktivt tecknar ett avtal med din elleverantör. Detta pris är högre än vid ett vanligt avtal. Många hushåll har dessutom aldrig bytt avtal eller elleverantör, något som kan resultera i ett onödigt högt elpris för dig som konsument.

Storleken på säkringen spelar också in, har du en säkring med för högt Ampere-värde i förhållande till din elförbrukning kan du få betala mer till nätbolaget än vad du egentligen behöver. En säkring med för lågt värde i förhållande till förbrukning kan leda till elavbrott då säkringen löser ut vid för hög belastning. Att byta säkring är dyrt och lönar sig inte kortsiktigt, men det kan vara värt att se över vad du har för säkring och vad som är rekommenderat för din förbrukning.

Vanliga frågor och svar om elpriser

Hur jämför man elpriser?

Gå in på Compricer och fyll i lite uppgifter om dig och din bostad. Baserat på dina val presenteras en lista för dig med det billigaste elpriset överst. Vill du gå vidare och teckna elavtalet kan du enkelt och smidigt göra det direkt i tjänsten.

Vilket bolag har det lägsta elpriset?

Elpriserna varierar upp och ned beroende på var du bor och vilka priser bolagen erbjuder för tillfället. Det finns inget bolag som alltid har de lägsta priserna utan gör en jämförelse och se vilket bolag som har det bästa elpriset hos dig just nu.

Hur mycket kan man spara på att jämföra elpriser?

Våra kunder sparar i snitt 1 300 kronor per år. Hur mycket du kan spara beror på var du bor, din förbrukning och vilket avtal du har idag.

Vad kostar det att jämföra elpriser på Compricer?

Ingenting. Det är helt kostnadsfritt att jämföra elpriser hos oss.

Är rörligt eller fast elpris bäst?

Generellt brukar ett rörligt elpris vara billigast över tid men då kan också priset variera mycket under tiden. Ett bundet elpris kan passa dig som vill veta exakt hur mycket du ska betala för din el.

Vad består elpriset av?

Ett elpris kan bland annat bestå av spotpris, elcertifikat, påslag, volympåslag, fast avgift, eventuell rabatt och moms.

Måste jag teckna ett visst elpris?

Om du inte tecknar ett elavtal får du vad som kallas för ett anvisat pris. Det är oftast mycket dyrt så därför rekommenderar vi alltid att du tecknar ett ”riktigt” elavtal istället.

Exempel på bolag vi jämför