Inkomstförsäkring – jämför och spara pengar

Hitta en billig och bra inkomstförsäkring här! Behåll mer av din lön vid arbetslöshet.
Just nu
hjälper vi
295 kunder!
ÅÅMMDD-NNNN

Försäkringspremier är individuellt prissatta och personnummer är en förutsättning för att försäkringsbolagen ska kunna lämna en premie.
Ange mobilnummer

Ange telefonnumret där du kan nås dagtid på vardagar för att vi ska kunna återkomma med erbjudanden från försäkringsbolagen. Samtalet sker i marknadsföringssyfte.
Välj...

Försäkringsbolaget behöver veta vilken a-kassa du tillhör för att kunna lämna en försäkringspremie.
När du går vidare godkänner du våra allmänna villkor och att dina uppgifter hanteras och skyddas enligt vår personuppgiftspolicy.

Varje år gör svenska hushåll över 1,4 miljoner jämförelser på Compricer! - Christina Sahlberg, Sparekonom

Christina Sahlberg, Sparekonom

Varje år gör svenska hushåll över 1,4 miljoner jämförelser på Compricer! - Christina Sahlberg, Sparekonom

Compricer är en del av Schibsted
Compricer är en del av
Via mejl bjuder Compricer slumpmässigt in en del av sina kunder att lämna recensioner. Genomsnittligt betyg beräknas baserat på alla lämnande omdömen hos Trustpilot, oavsett om de kommer från verifierade kunder eller inte, med beaktande av faktorer som aktualitet, mängd och stjärnbetyg.

Inkomstförsäkring på Compricer

Hitta en bra inkomstförsäkring
Är du orolig över hur din ekonomi skulle se ut om du blev arbetslös? Känner du en stress över vad som skulle kunna hända om pengarna in på kontot helt plötsligt blev mycket lägre än du är van vid?

Då kan en inkomstförsäkring vara lösningen för dig!

Utan en inkomstförsäkring kan du få en ersättning som motsvarar 80 procent av din lön upp till 33 000 kronor under de första 100 dagarna av arbetslöshet. Det innebär som mest 26 400 kronor i månaden före skatt eller 18 500 kronor efter skatt.

Om det skulle bli svårt att klara dig på de pengarna rekommenderar vi att du tecknar en inkomstförsäkring. Vi på Compricer kan inkomstförsäkringar och hjälper dig gärna hitta en bra försäkring till ett bra pris.

Fyll i formuläret ovan och skicka in din förfrågan. En personlig försäkringsrådgivare kontaktar dig sedan och tillsammans kan ni gå igenom vilka alternativ som passar dig och ditt behov. Om du vill så hjälper vi dig även att teckna en bra försäkring åt dig. Smidigt och enkelt!

Vill du hellre ringa oss direkt går det naturligtvis alldeles utmärkt. Du når oss på 08-5000 2000 (vardagar 08:00 - 18:00).

Därför behöver du en inkomstförsäkring


Blir du arbetslös och är med i a-kassan får du en ersättning som motsvarar 80 procent av din lön upp till 25 025 kronor (just nu under pandemin fram till 31 december 2022 har taket höjts till 33 000 kronor) under de första 100 dagarna och 80 respektive 70 procent av lönen upp till 20 900 kronor dag 101 till dag 200 respektive 201 till 300.

Oavsett vad du tjänar kommer du alltså att som mest få 18 500 kronor i månaden. Om du känner att det skulle bli ett för stort inkomstbortfall för dig finns det anledning att teckna en inkomstförsäkring.

Så hjälper vi dig att hitta en bra inkomstförsäkring

 1. Fyll i dina uppgifter i formuläret ovan

 2. En rådgivare med expertis inom inkomstförsäkringar tar emot din förfrågan och analyserar den

 3. Din personlige rådgivare kontaktar dig och tillsammans går ni igenom olika alternativ på marknaden

 4. Om du vill hjälper vi dig med att teckna en bra försäkring. Klart!

Christina tipsar

Jämför och teckna inkomstförsäkring

Jämför inkomstförsäkringar

Fördelarna med en privat inkomstförsäkring


Idag kan du skaffa en inkomstförsäkring på två sätt. Antingen tecknar du en privat inkomstförsäkring hos ett försäkringsbolag eller så skaffar du en via ett fackförbund som du är medlem i. Idag erbjuder till exempel Unionen, Sveriges ingenjörer, Akademikernas, Ledarna, Akavia, Jusek, Vision och Saco med flera inkomstförsäkringar till sina medlemmar.

Dessa försäkringar kan vara ett bra alternativ för en del men ofta är de upphandlade till ett stort kollektiv och det är inte säkert att de passar för just dig och det behov du har.

Att teckna en privat inkomstförsäkring har många fördelar. Bland annat är du inte beroende av att tillhöra ett specifikt fackförbund. Skulle du vilja byta fack så riskerar du inte att förlora din inkomstförsäkring.

Dessutom erbjuder de privata inkomstförsäkringarna en större frihet. Bland annat har du normalt fler val av lönenivåer och ersättningstider. Mer skräddarsydda försäkringar utifrån just ditt behov helt enkelt.

Det går även att kombinera de båda och teckna en extra inkomstförsäkring. Då har du en inkomstförsäkring via ditt fack som gäller upp till en viss nivå där sedan din privata försäkring tar vid och ger mer ersättning under exempelvis fler dagar.

Priset på inkomstförsäkringar


Priset på en inkomstförsäkring bestäms främst utifrån hur stor lön du vill försäkra samt hur lång tid du vill kunna få ersättning under.

En inkomstförsäkring som tecknas via Compricer kostar normalt mellan 3 000 – 4 000 kronor per år. En billig försäkring om du skulle bli arbetslös med andra ord.

Jämför inkomstförsäkringar


När du jämför inkomstförsäkringar finns det några saker som är bra att tänka på. Dels hur hög lön som försäkringen ska gälla för, hur lång tid den ska kunna ge ersättning under samt eventuell kvalifikations- och karenstid.

Inkomstförsäkringar kan vara en snårig djungel att navigera i. Skicka in din förfrågan idag så återkommer vi med tips på bra alternativ för dig. Du når oss även på 08-5000 2000 (vardagar 08:00 - 18:00). Vi hjälper dig helt utan kostnad oavsett vilket sätt som är smidigast för dig.

Så väljer du en bra inkomstförsäkring

 • 1
  Bestäm lönenivå
 • 2
  Fundera över hur lång tid du vill kunna få ersättning under
 • 3
  Välj den försäkring som matchar ditt behov och har ett bra pris

Bra att veta om inkomstförsäkringar

Bra att veta om inkomstförsäkringar

Innehållet i en inkomstförsäkring


En inkomstförsäkring ger dig ersättning om du skulle bli ofrivilligt arbetslös. Normalt ingår en bas där en given lönenivå och tid specificeras. Vill du ha en mer skräddarsydd försäkring erbjuder de flesta försäkringsbolag olika typer av tillägg.

Tillägg


Vanliga tillägg i en inkomstförsäkring är högre lön samt längre ersättningstid. Till exempel har ofta inkomstförsäkringar som ingår i ett fackförbunds medlemsavgift relativt få ersättningsdagar. Med ett tillägg eller en privat inkomstförsäkring kan du utöka antalet ersättningsdagar ifall du vill ha trygghet under en längre period av arbetslöshet.

Andra tillägg som kan erbjudas i samband med en inkomstförsäkring är så kallade låneskydd eller betalskydd. Dessa kan hjälpa dig att klara av eventuella lån och krediter om du skulle bli arbetslös.

Krav och undantag


För att teckna en inkomstförsäkring krävs det att du uppfyller vissa krav. Dessa teckningskrav varierar mellan olika försäkringsbolag men generellt gäller att:

✓ Du är tillsvidareanställd och omfattas av lagen om anställningsskydd (LAS)
✓ Du är stadigvarande bosatt i Sverige
✓ Du är medlem i en Arbetslöshetskassa (A-kassa)
✓ Du inte känner till att det finns risk för varsel eller uppsägning
✓ Inte fyllt 65 år

För dig som är provanställd, har ett vikariat, är egen företagare eller VD finns det ofta speciellt utformade inkomstförsäkringar. Skicka in din förfrågan idag eller kontakta oss på 08-5000 2000 (vardagar 08:00 - 18:00) så berättar vi mer om vilka alternativ som finns.

Bra tips och råd att tänka på


Var noga med att anmäla rätt inkomst till försäkringsbolaget. Har du uppgett en lägre lön än den du faktiskt har kan eventuell ersättning påverkas negativt. Ta för vana att med jämna mellanrum uppdatera din inkomst hos försäkringsbolaget.

Var beredd på att försäkringen har en kvalifikationstid. Ett visst antal månader som måste gå innan försäkringen kan ge ersättning om du skulle bli arbetslös.

Kom ihåg att en inkomstförsäkring inte gäller om du kände till att det fanns en risk att du skulle bli arbetslös när du tecknade den.

Fundera igenom hur lång tid du vill att försäkringen ska kunna ge ersättning under. Ju kortare tid desto billigare blir inkomstförsäkringen men det är viktigt att du väljer den tid som skänker dig den trygghet du vill ha.

Om du tidigare tecknat en inkomstförsäkring där du inte var medveten om att du inte uppfyllt teckningskraven kan du begära att få premien återbetald enligt ett utlåtande från Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Ansök om ersättning


Om du blir arbetslös och vill begära ut ersättning kontaktar du försäkringsbolaget där du har din inkomstförsäkring. Ofta skickas en ansökan direkt till dig efter du registrerat dig på arbetsförmedlingen eller anmält din arbetslöshet till en a-kassa.

Ersättning från en inkomstförsäkring är inte skattepliktig.

Ordlista

Ordlista med vanliga begrepp inom inkomstförsäkring

A-kassa


Arbetslöshetskassa. Har som främsta uppgift att administrera och betala ut arbetslöshetsersättning till personer som är arbetslösa. Medlemskapet är frivilligt men normalt en förutsättning för att kunna teckna en inkomstförsäkring.

Karenstid


Tiden innan en ersättning börjar betalas ut efter du har blivit arbetslös. Exempelvis ska ersättning från a-kassan ha betalats ut i 6 dagar innan ersättning från inkomstförsäkringen börjar betalas ut (gäller om du blir arbetslös efter 3 januari 2021).

Kvalifikationstid


Normalt krävs det att du har haft inkomstförsäkringen en viss tid, så kallad kvalifikationstid, innan du har rätt att nyttja den om du skulle bli arbetslös. Kvalifikationstiden varierar oftast mellan 9 och 18 månader.

Teckningskrav


De krav som måste vara uppfyllda för att du ska kunna teckna en inkomstförsäkring. Ett vanligt krav är exempelvis att du är medlem i en a-kassa.

Om oss

Teckna en inkomstförsäkring

Compricer Inkomstförsäkring


Vi är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi och våra rådgivare är experter på inkomstförsäkringar.

Vi har mycket nöjda kunder vilket syns hos den oberoende omdömessajten Trustpilot. Där har vi betyget Utmärkt vilket är det bästa omdömet som går att få.

Just nu jämför vi försäkringar från:

Accept, Alandia Båtförsäkring, Dina försäkringar, Gjensidige, Gofido, Hedvig, ICA Försäkring, JobbGarant, lin Försäkring, Länsförsäkringar Stockholm, PayDrive, Sensor Försäkring, Svedea, Villaägarnas FörsäkringsService och WaterCircles.

Villkor – Förköpsinformation och produktfaktablad


Förköpsinformation är en sammanfattning av vad inkomstförsäkringen omfattar och vilka viktiga begränsningar som kan finnas. Du har rätt att ta del av denna innan du köper en försäkring om du önskar tillsammans med fullständiga villkor.

Produktfaktablad är en kort beskrivning om vad försäkringen innehåller och syftar till att ge en enkel bild om vad försäkringen innebär.

Förköpsinformation, produktfaktablad och fullständiga villkor kring försäkringarna medföljer i bekräftelserna om du väljer att teckna en inkomstförsäkring via oss samt finns att tillgå på försäkringsbolagens hemsidor.

Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket. Det innebär att du, om du vill, kan överlåta till oss att kostnadsfritt distribuera en inkomstförsäkring åt dig. Läs mer här om försäkringsdistribution. Vi står även under Finansinspektionens tillsyn.

Frågor? - Ring och prata inkomstförsäkring med oss


Har du några frågor? Ring oss på 08-5000 2000 så pratar vi lite försäkring tillsammans. Våra rådgivare är experter på inkomstförsäkringar och finns här för att hjälpa dig. Helt utan kostnad!

Teckna en inkomstförsäkring idag


Slipp oron och ångesten över vad som kan hända om du blir arbetslös. Teckna en försäkring idag och känn tryggheten som det innebär.

Skicka in din kostnadsfria förfrågan nu så hjälper vi dig hitta en bra inkomstförsäkring.

Vanliga frågor och svar om inkomstförsäkringar

Vad är en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring är en försäkring som kan ge dig en högre ersättning än du annars skulle fått i händelse av att du blir arbetslös.

Behöver man en inkomstförsäkring?

Om du har en inkomst som överstiger 33 000 kronor i månaden rekommenderar vi att du tecknar en inkomstförsäkring.

Vad kostar en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring som tecknas via Compricer kostar normalt mellan 3 000 – 4 000 kronor per år.

Hur länge gäller en inkomstförsäkring?

En privat inkomstförsäkring gäller normalt mellan 3 -12 månader. Fackliga försäkringar något kortare tid.

Hur hög lön kan man försäkra?

Normalt kan du försäkra din lön upp till och med 100 000 kronor men taket varierar hos försäkringsbolagen och ofta finns det tilläggsförsäkringar som gör att det går att försäkra högre inkomster.

Vad är skillnaden mellan en privat och facklig inkomstförsäkring?

En facklig inkomstförsäkring är ofta mer standardiserad, ersätter lägre inkomster och har en kortare ersättningstid. En privat inkomstförsäkring är ofta mer anpassningsbar och går lättare att skräddarsy utifrån ditt behov.

Vilken inkomstförsäkring är billigast och bäst?

Du som försäkringstagare är unik och det finns inte en försäkring som passar alla lika bra. Den bästa och billigaste inkomstförsäkringen är den som ger dig tryggheten du vill ha till det lägsta möjliga priset.

Christina Sahlberg, Sparekonom

Granskad av

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.