Topp 10 bäst betalda jobb i Sverige

Topp 10 bäst betalda jobb i Sverige

Vill du veta vilka som är de bäst betalda jobben i Sverige? Här hittar du en lista över vilka yrken som har den högsta medellönen och vad arbetena innebär.

Medellönen i Sverige


Vi har gått igenom lönestatistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) och sammanställt en lista över de tio bäst betalda jobben i Sverige. Eftersträvar du en så hög lön som möjligt finner du det framförallt bland yrken inom bank och finans och på chefsnivå.

Medellönen i Sverige var under 2021, vilket är de senaste siffrorna, 37 100 kronor per månad. Bland män låg medellönen på 39 000 kronor och för kvinnor 35 100 kronor. En löneskillnad på i snitt 10 procent.

Generellt gäller att ju mer man utbildar sig desto högre lön får man. Enligt SCB tjänar en person som har gått en grundskoleutbildning kortare än nio år mindre än hälften så mycket som den som har den högsta utbildningsnivån, forskarutbildning.
 

De bäst betalda jobben i Sverige


Här listar vi de tio bäst betalda jobben i Sverige och berättar mer om vad jobben innebär!
 

1. Chefer inom bank, finans och försäkring (nivå 1)


Sveriges bäst betalda jobb är som chef inom bank, finans och försäkring. Chefer inom finansbranschen har det yttersta ansvaret för företagets lönsamhet och utveckling. De är även ansvariga för att se till att företaget följer alla lagar och regler samt att skatt och bokföring sköts som det ska. Medellönen för en chef inom bank, finans och försäkring låg under år 2021 på 144 900 kronor i månaden.

För att bli chef inom bank, finans och försäkring krävs både lång utbildning och lång arbetslivserfarenhet. Utbildningen är framförallt en akademisk examen inom ekonomi och sedan är det bara att jobba dig upp mot toppen.
 

2. General-, landstings- och kommundirektörer m.fl.


Att vara generaldirektör innebär att du är chef för en statlig förvaltningsmyndighet. Denna yrkesroll kommer med mycket ansvar och innebär framför allt att du ska leda och organisera verksamheten. Medellönen för en generaldirektör ligger på 99 900 kronor i månaden.

För att bli generaldirektör bör du utbilda dig inom statsvetenskap och skaffa yrkeserfarenhet inom exempelvis politik. Även här kan du arbeta dig uppåt inom aktuell myndighet.
 

3. Mäklare inom finans


En mäklare inom finans handlar med aktier, fonder och andra värdepapper. Medellönen för en mäklare inom finans ligger på 91 300 kronor i månaden.
 

4. Verkställande direktörer m.fl.


Som verkställande direktör är du ansvarig för att leda företagets operativa verksamhet och för att företaget ska nå sina mål och strategier. VD:n arbetar underställd styrelsen med att fatta beslut och implementera åtgärder som utvecklar företaget. Medellönen ligger på 87 300 kronor i månaden.
 

5. Ekonomi- och finanschefer


En ekonomi- och finanschef ansvarar för en verksamhets ekonomi. Det kan handla om att leda arbetet med löpande redovisning, att sätta upp mål och göra prognoser eller förvalta organisationens ekonomi. Medellönen ligger på 85 300 kronor i månaden.
 

6. Specialistläkare


En specialistläkare är en läkare som är specialiserad inom ett visst område och har gått ytterligare utbildning inom just detta. Specialistläkaren är ansvarig för att diagnostisera, behandla och förebygga sjukdomar eller andra åkommor inom sitt område. Medellönen ligger på 83 200 kronor i månaden.
 

7. Informations-, kommunikations- och PR-chefer


Som chef inom PR-, kommunikation-, och PR-branschen är du ansvarig för att leda och utveckla företagets kommunikationsstrategier och se till att det upprätthålls en fördelaktig bild av verksamheten. Medellönen ligger på 81 600 kronor i månaden.
 

8. Chefer inom bank, finans och försäkring (nivå 2)


Som underställd chef inom bank, finans och försäkring ansvarar du för att leda din grupp eller ditt affärsområde. Du leder arbetet med att implementera olika åtgärder för att nå verksamhetens mål. Medellönen ligger på 81 300 kronor i månaden.
 

9. Forsknings- och utvecklingschefer


Forsknings- och utvecklingschefer är ansvariga för att leda och planera forsknings- och utvecklingsprojekt inom olika organisationer. Du ska som chef se till att budget hålls, definiera forskningsmål och utveckla forskning- och utvecklingsstrategier. Medellönen ligger på 78 500 kronor i månaden.
 

10. Driftchefer inom bygg, anläggning och gruva


Är du driftchef inom bygg, anläggning eller gruva är du ansvarig för den dagliga driften. Du ska se till att processer, system och allt med personal flyter på och att verksamheten uppnår sina mål. Du ska även se till att budget hålls och att resurser används på rätt sätt. Medellönen ligger på 78 000 kronor i månaden.
 

Källa: Statistiska Centralbyrån - Medellöner i Sverige 2021

 

Klarar du dig på 18 500 kronor i månaden?


Skydda din inkomst med en försäkring


Skulle du bli arbetslös och inte har en inkomstförsäkring kan du få en ersättning som motsvarar 80 procent av din lön upp till 33 000 kronor under de första 100 dagarna. Det innebär som mest 18 500 kronor i månaden efter skatt.

Om det skulle bli svårt för dig att klara dig på de pengarna rekommenderar vi att du tecknar en inkomstförsäkring. Vi på Compricer kan inkomstförsäkringar och hjälper dig gärna hitta en bra försäkring till ett bra pris.

Läs mer om inkomstförsäkring
 

Lästips:

Byta jobb? – 5 saker att tänka på när du byter arbete

Uppsägning – Detta gäller när du säger upp dig

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Handpenning - Vid köp av hus eller bostadsrätt

4 minuters läsning

Handpenning När en köpare och säljare kommer överrens om att överlåta ett hus eller en bostadsrätt är det vanligt att köparen i samband med kontraktskrivningen betalar en summa på förhand. Denna summa kallas handpenning och är nor...

Föregående artikel
2023 viktigaste spartips - kräv ränta på din buffert
3 minuters läsning