Olycksfallsförsäkring – jämför och spara pengar

Med en olycksfallsförsäkring kan du känna dig trygg om olyckan är framme!
Just nu
hjälper vi
93 kunder!
ÅÅMMDDXXXX

Försäkringsbolagen behöver ditt personnummer för att kunna ge pris på försäkringen. Alla erbjudanden du får är personliga.
Välj...

Den ersättning du får från försäkringen beror på två saker:
1. Det belopp du valde när du tecknade försäkringen.
2. Hur stor del av din fysiska eller mentala förmåga som bedöms ha påverkats av skadan.

Med andra ord, ju högre försäkringsbelopp du valt och ju större den bedömda funktionsnedsättningen är, desto större blir din ersättning.
Ange mobilnummer

I den service vi erbjuder ingår det att vi ibland kontaktar våra kunder för att erbjuda kostnadsfri vägledning. Samtalet sker i marknadsföringssyfte.
Genom att fortsätta godkänner jag tjänstens allmänna villkor och personuppgiftspolicy.

Varje år gör svenska hushåll över 1,4 miljoner jämförelser på Compricer! - Christina Sahlberg, Sparekonom

Christina Sahlberg, Sparekonom

Varje år gör svenska hushåll över 1,4 miljoner jämförelser på Compricer! - Christina Sahlberg, Sparekonom

Compricer är en del av Schibsted
Compricer är en del av
Via mejl bjuder Compricer slumpmässigt in en del av sina kunder att lämna recensioner. Genomsnittligt betyg beräknas baserat på alla lämnande omdömen hos Trustpilot, oavsett om de kommer från verifierade kunder eller inte, med beaktande av faktorer som aktualitet, mängd och stjärnbetyg.

Olycksfallsförsäkring på Compricer

Olycksfallsförsäkring på Compricer
Letar du efter en bra olycksfallsförsäkring? Då har du kommit helt rätt. Här kan du hitta en försäkring som ger dig en ekonomisk trygghet om olyckan skulle vara framme.

Oavsett om du vill byta en olycksfallsförsäkring du redan har eller vill göra en jämförelse och teckna en ny för första gången så kan vi hjälpa dig att hitta en försäkring med bra pris och villkor.

Fyll i dina uppgifter och få förslag direkt på skärmen på bra olycksfallsförsäkringar. Vill du hellre prata med oss så går det naturligtvis alldeles utmärkt. Du når oss på 08-5000 2000 (vardagar 08:00 - 18:00).

Därför behöver du en olycksfallsförsäkring


De flesta olyckor inträffar i eller nära hemmet. Alltså inte på arbetsplatser eller liknande där det kan finnas andra försäkringar som du omfattas av.

En olycksfallsförsäkring är ett viktigt komplement till samhällets skydd. Den kan ge ett engångsbelopp om du skulle drabbas av en bestående skada på grund av ett olycksfall. Skulle du ha oturen att råka ut för en invaliditet, och inte kunna arbeta fullt som du gjorde innan olyckan, innebär försäkringen en trygghet.

Dessutom kan försäkringen ge ersättning för skador på dig och saker du äger om du skulle råka ut för en plötslig olycka. En hemförsäkring ger bara ett delvist skydd så därför är det bra att ha en olycksfallsförsäkring.

Så hjälper vi dig hitta en bra olycksfallsförsäkring

  1. Fyll i uppgifterna i formuläret ovan

  2. Få förslag direkt på skärmen på olika alternativ

  3. Jämför försäkringarna med varandra

  4. Teckna själv online eller kontakta våra rådgivare så hjälper vi dig. Klart!

Jämföra, byta eller säga upp en olycksfallsförsäkring

Om att jämföra, byta eller säga upp en olycksfallsförsäkring

Jämför olycksfallsförsäkringar


Att jämföra olycksfallsförsäkringar kan löna sig. Både när det gäller pris och villkor. Däremot är försäkringsdjungeln snårig. Många gånger kan det vara svårt att förstå vad som är ett bra pris och innehåll. Vi hjälper gärna dig som vill hitta en billig försäkring med bra villkor.

Byta och säga upp en olycksfallsförsäkring


Om du redan har en olycksfallsförsäkring går det alldeles utmärkt att säga upp den och byta till en ny. Viktigt är bara att du inte säger upp din gamla försäkring förrän du tecknat en ny.

Skulle du ha svårt att få teckna en ny olycksfallsförsäkring, av till exempel hälsomässiga skäl, är det bra om du inte redan sagt upp din gamla försäkring.

Spara pengar på din olycksfallsförsäkring

Så sparar du pengar på din olycksfallsförsäkring

Priset på olycksfallsförsäkringar


Priset på en olycksfallsförsäkring ligger i snitt mellan 1 000 – 2 000 kronor per år (83 – 167 kr per månad).

Priset, eller premien som det också kallas, varierar beroende på försäkringsbolag och vilket innehåll du vill ha i försäkringen.

Rabatter


Många försäkringsbolag erbjuder rabatter på sina olycksfallsförsäkringar. Ofta handlar det om att du i samband med att du tecknar en olycksfallsförsäkring även köper en annan försäkring, för till exempel ditt hem eller bil.

I de flesta fall brukar det löna sig bäst att inte samla alla försäkringar på ett ställe. I stället kan du ofta spara pengar på att välja den försäkring som är billigast på marknaden och som samtidigt matchar det innehåll du vill ha.

En del försäkringsbolag kan även erbjuda rabatter om du är medlem i ett fackförbund eller olika föreningar.

Så mycket kan du spara


Det kan finnas tusenlappar att spara genom att jämföra försäkringsbolag innan du tecknar en försäkring. I snitt kostar en olycksfallsförsäkring mellan 1 000 – 2 000 kronor per år men det finns bolag som är mycket dyrare än så.

Så får du en billig olycksfallsförsäkring


Många vill ha en billig olycksfallsförsäkring och det är precis vad vi kan hjälpa dig med. Fyll i dina uppgifter i formuläret högst upp på sidan och jämför olika försäkringar. Teckna själv direkt online eller kontakta oss så hjälper vi dig!

Kom ihåg att tjänsten är helt kostnadsfri för dig.

Vad ingår i en olycksfallsförsäkring?

Vad som ingår i en olycksfallsförsäkring

Innehållet i en olycksfallsförsäkring


Det är lätt hänt att snubbla till och bryta ett ben, ramla omkull på cykeln eller skada tänderna. En olycksfallsförsäkring kan hjälpa dig med ekonomisk ersättning om olyckan är framme.

Försäkringen gäller om du råkar ut för en olycksfallsskada. Det definieras som en kroppsskada efter en plötslig, oförutsedd och yttre händelse. Det vill säga att någonting utifrån och oförutsett orsakat våld mot kroppen.

Ersättningarna, samt vad som ingår i försäkringarna, skiljer sig åt mellan bolagen men här under hittar du vanliga situationer som en olycksfallsförsäkring kan täcka.

En olycksfallsförsäkring kan ge ersättning vid:

• Medicinsk invaliditet (fysisk eller psykisk skada)
• Ekonomisk invaliditet (om du blir oförmögen att arbeta på grund av olyckan)
• Dödsfall på grund av olycksfallet
• Kroppsskada (tex benbrott, brutet revben, bruten tå, tandskada, ögonskada och brännskada med mera)
• Trafikolycka
• Ärr
• Sveda och värk
• Akutvård
• Sjukhusvistelse
• Korttidsboende
• Behandling vid kris (psykolog eller terapeut)
• Skadade kläder, glasögon, ringar, hjälm och hörapparat med mera
• Resor (tex stöd med bil, hemhjälp med mera)
• Hjälpmedel

Tillägg


Hos de flesta försäkringsbolag kan du teckna olika typer av tillägg till olycksfallsförsäkringen. Syftet är att komplettera grundvillkoren. Tilläggen kostar extra och är helt frivilliga.

Självrisk


Självrisk är den kostnad du får betala själv om du skulle begära ersättning vid en olycksfallsskada. Alla försäkringsbolag har inte självrisker i sina försäkringar och dessutom kan de variera i storlek beroende på vad du begär ersättning för.

Undantag


Eftersom olycksfallsskadan måste vara plötslig, oförutsedd och orsakad av en yttre händelse påverkar det vad som kan anses vara en olycka eller inte.

Exempelvis är en muskelbristning ute på en löparrunda inte en olycka. Däremot om du skulle råka springa på en sten, ramla och få en muskelbristning – ja då kan det anses falla in under en olycksfallsförsäkring.

Så en muskelbristning, ett ryggskott eller diskbråck är normalt inte en olycka även om det naturligtvis kan kännas så för den som drabbas.

Riskfyllda aktiviteter och sporter. Tex extremsport, fallskärmshoppning, dykning, offpist, klättring, kampsporter, bungyjump med mera är många gånger undantagna men det varierar mellan försäkringsbolagen. Om du vet att du ägnar dig åt något som skulle kunna anses vara riskfyllt så kolla i villkoren så du har det skydd du förväntar dig om olyckan skulle ske.

Olycksfallsförsäkringen gäller normalt inte utomlands. Även här kan det variera mellan bolagen men för att vara på den säkra sidan så kontrollera ditt försäkringsskydd innan du reser. Ofta har hemförsäkringen ett bra skydd vid resor utomlands, åtminstone under de första 45 dagarna.

Ska du ägna dig åt specifika aktiviteter som inte omfattas av olycksfallsförsäkringen kan en del bolag erbjuda skräddarsydda försäkringar för dessa. Detta är exempelvis vanligt för den som är medlem i en idrottsklubb eller liknande, till exempel för ridsport.

Innan du tecknar din olycksfallsförsäkring

Bra att tänka på innan du tecknar en olycksfallsförsäkring

Så väljer du en bra olycksfallsförsäkring


Hur väljer man då en bra olycksfallsförsäkring? Det första du bör göra är att fundera igenom vad du tycker att försäkringen bör innehålla. Ägnar du dig exempelvis åt specifika aktiviteter som kan anses vara riskfyllda och som du skulle vilja att försäkringen täcker eller lever du ett förhållandevis stillsamt liv där grundvillkoren kan räcka?

Välj sedan det försäkringsbolag som erbjuder de villkor du vill ha till det bästa priset.

Viktiga saker att tänka på


1. Ska du byta försäkring? Teckna en ny först innan du säger upp din gamla

2. Välj den försäkring som erbjuder det du vill ha till det lägsta priset. Ibland kan det löna sig att samla alla dina försäkringar hos ett bolag för att få en rabatt men oftast tjänar du inte på att göra det

3. Tänk på att olycksfallsförsäkringen gäller vid en kroppsskada som inträffar efter en plötslig, oförutsedd och yttre händelse

4. Kolla noga igenom villkoren om du ägnar dig åt riskfyllda aktiviteter

5. Olycksfallsförsäkringen gäller normalt inte utomlands

6. En olycksfallsförsäkring gäller bara vid olycksfall och inte vid sjukdom (undantag kan finnas om du tecknar ett tillägg hos en del försäkringsbolag)

7. Ersättningen i en olycksfallsförsäkring sänks normalt när du blir äldre

Skillnaden mellan en sjukförsäkring och en olycksfallsförsäkring


Skillnaden mellan en sjukförsäkring och en olycksfallsförsäkring är att den första gäller vid sjukdom medan den andra gäller vid olycksfall. Hos en del försäkringsbolag kan sjukdomsinslag förekomma i en olycksfallsförsäkring men normalt gör de inte det.

För att omfattas av skydd vid sjukdomar behöver du en sjukförsäkring. De flesta försäkringsbolag erbjuder även hopslagna så kallade sjuk- och olycksfallsförsäkringar.

Det vi talar om på denna sida är olycksfallsförsäkring.

Privat eller kollektiv olycksfallsförsäkring?


En olycksfallsförsäkring kan tecknas på en mängd olika vis. Till exempel är det vanligt att man har en via sitt arbete. Du kanske även är medlem i ett fack eller i en förening där en kollektiv olycksfallsförsäkring ingår.

Frågan kan då uppstå om man ska ha en privat eller kollektiv olycksfallsförsäkring. Fördelen med en kollektiv försäkring är att de ofta är billiga. Nackdelen är att de normalt inte har ett lika omfattande skydd som en privat försäkring. Den senare går också att anpassa mer till just dig som individ i stället för en kollektiv försäkring som ska försöka passa bra för en stor mängd människor.

Oavsett vad som är mest fördelaktigt för dig kan det bara bra att känna till att du kan ha både en privat och en kollektiv olycksfallsförsäkring. Skulle olyckan vara framme kan du begära ut ersättning från båda försäkringarna (undantag finns för kostnadsersättningar för exempelvis kläder och glasögon med mera).

Eftersom vissa ersättningar kan betalas ut från flera försäkringar kan det löna sig att ha flera olycksfallsförsäkringar. Både en individuell och en kollektiv. Skulle du exempelvis drabbas av en invaliditet kan detta ersättas från samtliga olycksfallsförsäkringar du har.

Ordlista

Lista över viktiga ord och begrepp inom olycksfallsförsäkring

Ersättningstabell


En ersättningstabell är en sammanställning där det framgår hur mycket försäkringen kan ersätta vid olika olyckor och konsekvenser därav. Ersättningen påverkas av det försäkringsbelopp du väljer.

Försäkringsbelopp


När du tecknar en olycksfallsförsäkring ska du välja ett försäkringsbelopp. Det beloppet ligger sedan till grund för hur de olika ersättningarna beräknas i försäkringen. Framför allt är det ersättningen för invaliditet som påverkas av försäkringsbeloppets storlek.

Generellt gäller att ju högre försäkringsbelopp desto högre ersättning men även premien, kostnaden, ökar för försäkringen.

Hitta en nivå som passar dig eller ring oss så hjälper vi dig.

Hälsodeklaration


En hälsodeklaration är ett frågeformulär där du får svara på frågor om din hälsa. Den ligger till grund för om du kan teckna en försäkring eller inte och till vilka villkor.

Hos de flesta försäkringsbolag (undantag finns) behöver du inte fylla i en hälsodeklaration innan du tecknar en olycksfallsförsäkring.

Prisbasbelopp / basbelopp


Ofta består försäkringsbeloppet av ett visst antal prisbasbelopp eller basbelopp som det också kallas. Dessa ligger till grund för försäkringsbeloppet som påverkar hur de olika ersättningarna beräknas i försäkringen.

Om oss

Om oss

Compricer olycksfallsförsäkring


Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi och varje dag hjälper vi tusentals svenskar att hitta bra försäkringar.

Vi ägs av Schibsted, Skandinaviens största mediekoncern, som bland annat äger Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Blocket med flera.

Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket samt står under Finansinspektionens tillsyn. Våra rådgivare är experter på försäkringar.

Vi har mycket nöjda kunder och det syns på Trustpilot där våra kunder gett oss betyget Utmärkt vilket är det bästa omdömet som går att få.

Just nu jämför vi försäkringar från:

Accept, Alandia Båtförsäkring, Dina försäkringar, Gjensidige, Gofido, Hedvig, ICA Försäkring, JobbGarant, lin Försäkring, Länsförsäkringar Stockholm, PayDrive, Sensor Försäkring, Svedea, Villaägarnas FörsäkringsService och WaterCircles.

Fördelar med att jämföra olycksfallsförsäkringar hos oss


Vi hjälper dig hela vägen
Det går snabbt och enkelt
Det är helt kostnadsfritt

Teckna en olycksfallsförsäkring


Låt oss hjälpa dig med att teckna en bra olycksfallsförsäkring. Jämför och teckna själv direkt online eller ring oss på 08-5000 2000 (vardagar 08:00 - 18:00) så hjälper vi dig.

Oavsett vilket sätt som passar dig bäst är det helt kostnadsfritt och du binder dig inte för någonting.

Villkor – Förköpsinformation och produktfaktablad


Förköpsinformation är en sammanfattning av vad olycksfallsförsäkringen omfattar och vilka viktiga begränsningar som kan finnas. Du har rätt att ta del av denna innan du köper en försäkring om du önskar tillsammans med fullständiga villkor.

Produktfaktablad är en kort beskrivning om vad försäkringen innehåller och syftar till att ge en enkel bild om vad försäkringen innebär.

Förköpsinformation, produktfaktablad och fullständiga villkor kring försäkringarna medföljer i bekräftelserna om du väljer att teckna en olycksfallsförsäkring via oss samt finns att tillgå på försäkringsbolagens hemsidor.

Compricer är en försäkringsdistributör. Det innebär att du, om du vill, kan överlåta till oss att kostnadsfritt distribuera en olycksfallsförsäkring åt dig. Läs mer här om försäkringsdistribution.

Anmäla olycka


Om du råkat ut för en olycka och vill begära ersättning vänder du dig direkt till försäkringsbolaget där du har din olycksfallsförsäkring. De hjälper dig med hur du går vidare med din anmälan för att få ersättning.

Glöm inte att kolla upp ifall du har fler olycksfallsförsäkringar, till exempel via jobbet, fackförbund eller en förening. Då kan du ha rätt till ersättning även från dem.

Vanliga frågor och svar om olycksfallsförsäkringar

Vad är en olycksfallsförsäkring?

En olycksfallsförsäkring kan ge dig ekonomisk ersättning om du råkar ut för en olycksfallsskada, det vill säga en kroppsskada efter en plötslig, oförutsedd och yttre händelse.

Vad täcker en olycksfallsförsäkring?

En olycksfallsförsäkring kan ge ersättning vid medicinsk samt ekonomisk invaliditet. Andra områden som täcks av en olycksfallsförsäkring kan vara brutna ben, tandskador, ärr och dödsfall med mera.

Vad kostar en olycksfallsförsäkring?

En olycksfallsförsäkring kostar i genomsnitt 1 000 – 2 000 kronor per person och år.

Varför behöver man en olycksfallsförsäkring?

De flesta olyckor inträffar i eller nära hemmet. Alltså inte på arbetsplatser eller liknande där det kan finnas andra försäkringar som du omfattas av. En olycksfallsförsäkring är ett bra komplement till samhällets skydd.

Vilken olycksfallsförsäkring är bäst?

Individer och dess behov är olika vilket gör att det inte går att säga vilken olycksfallsförsäkring som är bäst. Vi rekommenderar att du funderar igenom ditt behov och väljer den försäkring som kan erbjuda dig bra villkor.

Vilken olycksfallsförsäkring är billigast?

Eftersom olycksfallsförsäkringar är individuella och har olika innehåll går det inte att säga vilken som är billigast. Vi rekommenderar dig att fundera igenom vilket behov du har och välja den försäkring som erbjuder dig det till det bästa priset.

Måste man ha en olycksfallsförsäkring?

Nej. Du måste inte ha en olycksfallsförsäkring men vi rekommenderar att du har minst en.

Kan man ha en olycksfallsförsäkring om man fyllt 65 år eller är pensionär?

Försäkringsbolagen har egna regler kring så kallade slutålder på olycksfallsförsäkringar. Kontrollera vad som gäller för den försäkring du är intresserad av. Många försäkringsbolag erbjuder en särskild olycksfallsförsäkring för dig som är äldre. Denna brukar kallas för seniorförsäkring.

Kan man ha flera olycksfallsförsäkringar?

Ja. Man kan ha flera olika olycksfallsförsäkringar och kan få ersättning från dem alla om olyckan är framme. Det är till exempel vanligt att man har både en privat och en kollektiv olycksfallsförsäkring som kompletterar varandra.

Christina Sahlberg, Sparekonom

Granskad av

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.