Privatpension

Här kan du läsa mer och jämföra olika delar av din pension

Hur fungerar privatpension?

Vad är privatpension?

  • Kompletterar din övriga pension
  • Avdraget för pensionssparande slopades helt den 1 januari 2016
  • Får tidigast tas ut vid 55 års ålder
  • Välj pensionsförsäkring (fondförsäkring eller traditionell försäkring) eller IPS

Mer om privatpension

Komplettera din övriga pension
Med ett privat pensionssparande kan du komplettera och utöka din pension. Det finns tre typer av pensionssparande: fondförsäkring, traditionell försäkring och individuellt pensionssparande (IPS). Man kan tidigast ta ut sitt privata pensionssparande från 55 års ålder.
Avdragsrätt och skatt
Avdragsrätten för pensionssparande slopades helt den 1 januari 2016. Den som helt saknar pensionsrätt i anställning (enbart har rätt till allmän pension enligt lag), får göra avdrag med 35 procent av anställningsinkomsten. Avdraget kan uppgå till högst 443 000 kr.
Bolagsform
Den bolagsform som försäkringsbolagen bedriver som verksamhet i har betydelse för hur avkastningen för pensionen fördelas för traditionell försäkring. Livförsäkringsbolagen kan vara vinstutdelande eller ömsesidigt verkande. Vinstutdelande innebär att aktieägarna måste skjuta till pengar om bolaget inte kan uppfylla sina åtaganden. För att detta får aktieägarna en del av överskottet när verksamheten går bra. Ömsesidigt verkande innebär att allt överskott som uppstår går till försäkringstagarna. Vid eventuella underskott står försäkringstagarna för risken för detta, vilket kan innebära att pensionskapitalet sänks.

Olika typer av sparande

Det finns tre typer av privat pensionssparande:
Fondförsäkring, traditionell försäkring och individuellt pensionssparande (IPS).

Mer om typer av pensionssparande

Pensionsförsäkring
Det finns två typer av pensionsförsäkringar, fondförsäkring och traditionell försäkring. Skillnaden mellan en pensionsförsäkring och individuellt pensionssparande (IPS) är att du kan få en garanti för ditt sparande och att du kan kombinera sparandet med olika typer av försäkringar. Exempel på detta är premiebefrielse som är en tilläggsförsäkring som innebär att försäkringsbolaget står för dina avtalade premieinbetalningar om du blir långvarigt sjukskriven. Ett annat exempel är efterlevandeskydd som är en livförsäkring där anhöriga får pengar om den försäkrade dör. Dessa tillägg betalar du en extra premie för.
Fondförsäkring
Fondförsäkring är en försäkring som är knuten till fonder som förvaltas av en fondförvaltare. Normalt väljer du själv vilka fonder du ska placera i och då finns det ingen garanti för ditt sparande. Även vid fondförsäkring betalas avgifter och avkastningsskatt. Vissa bolag erbjuder även fondförsäkring med garanti. Det innebär att försäkringsbolaget placerar försäkringstagarens sparpremier i en speciell fond och ger en garanti, t ex 90 procent, av sparpremierna, eller en garanti på det aktuella försäkringskapitalet.
Traditionell försäkring
Här ingår de försäkringar som inte är fondförsäkringar. I dessa försäkringar är det oftast försäkringsbolaget som förvaltar pengarna och det finns normalt någon form av garanti. Garantin kan vara i form av en garanterad ränta eller att en del av försäkringskapitalet är garanterat. Bolagen placerar pengarna i räntebärande tillgångar, fastigheter och aktier. I vissa fall ändrar bolaget inriktning på förvaltningen när du närmar dig pension.
Individuell pensionssparande (IPS)
IPS jämförs inte på Compricer i dagsläget. I IPS väljer man själv på vilket sätt man vill spara. Hos de flesta bolag kan man välja mellan att spara i fonder, aktier, andra värdepapper eller på ett sparkonto. I denna typ av pensionssparande ingår inga försäkringsdelar.
Compricers samarbetspartners
Pensionsgivare
Information från bolaget
Vi tar ingen årsavgift, försäkringsavgift eller annan fast avgift. Det kan ge dig upp till 50% mer i pension! Du får även friheten att välja mellan tusentals aktier, fonder eller färdiga fondpaket.

➔ Mer info

hos Avanza

Att spara själv till sin pension har aldrig varit viktigare. Vi har gjort det enkelt att med några knapptryck kunna se hur mycket du behöver spara varje månad för att slippa oroa dig. Starta ett sparande hos oss så får du tillgång till ett smart och enkelt fondutbud, fullt med prisvärda fonder. Testa själv!

➔ Mer info

hos SPP

Senaste nyheterna Compricer

2018 års inkomstuppgifter för över 2,5 miljoner svenskar registrerade

2019-04-16

Nyhet

Lån I förra veckan kom taxeringsuppgifter för 2018 in i UCs system. Det innebär att när en kreditupplysning görs från och med nu så kommer 2018 års inkomstuppgifter att finnas med.

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Fyll i din e-postadress nedan:

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Jämförs just nu Compricer

Halvförsäkring, Alfa romeo alfa giulietta

Lägst årskostnad 12 651 kr
Högst årskostnad 26 400 kr
Att spara 13 749 kr

Jämför här