Barnbidrag 2023 - så fungerar det (guide)

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Barnbidrag 2023 - så fungerar det (guide)

Här kan du läsa om barnbidrag 2023. Allt viktigt du behöver veta om vem som kan få barnbidraget, hur mycket det är, hur länge och när du kan få det.

Om barnbidraget


Barnbidrag är ett ekonomiskt stöd som betalas ut av Försäkringskassan till föräldrar eller vårdnadshavare för att hjälpa till med kostnaderna för att försörja ett barn. Det är en fast summa pengar som betalas ut varje månad och beloppet kan variera beroende på antalet barn i familjen.

Barnbidraget är avsett att hjälpa till med de generella kostnaderna som mat, kläder, skolmaterial och andra nödvändigheter. Det finns även ett flerbarnstillägg för den med flera barn.
 

Vem kan få barnbidrag och hur länge får man det?


För att vara berättigad till barnbidrag måste både föräldrarna och barnet vara bosatta i Sverige.

Bidraget betalas ut från det att barnet är fött tills det fyller 16 år. Om barnet är fött den 1 mars 2014 eller senare betalas bidraget automatiskt ut till båda vårdnadshavarna. Vill ni ändra på detta så att barnbidraget endast betalas ut till en förälder anmäler ni det till Försäkringskassan.

Har ni adopterat ett barn räknas ni som vårdnadshavare och har rätt till barnbidrag. Ni kan få bidraget från och med månaden efter att ni fått besked om att ni är vårdnadshavare för barnet.
 

Hur mycket är barnbidraget 2023?


Barnbidraget för 2023 ligger på 1 250 kronor i månaden per barn. Ni väljer själva om hela barnbidraget ska betalas ut till en förälder eller om ni är två som ska dela och då få hälften var utbetalt. Ni betalar ingen skatt på barnbidraget utan hela summan betalas ut.
 

Flerbarnstillägg


Om ni har mer än ett barn får ni det som kallas för flerbarnstillägg. Flerbarnstillägget är 150 kronor för två barn och ökar för ju fler barn ni får. Tillägget betalas ut automatiskt och är inget ni behöver ansöka om.
 

Barnbidraget 2023

Antal barn

 
Barnbidrag 1 barn  
Barnbidrag 1 250 kronor
Barnbidrag 2 barn  
Barnbidrag 2 500 kronor
Flerbarnstillägg 150 kronor
Sammanlagt 2 650 kronor
Barnbidrag 3 barn  
Barnbidrag 3 750 kronor
Flerbarnstillägg 730 kronor
Sammanlagt 4 480 kronor
Barnbidrag 4 barn  
Barnbidrag 5 000 kronor
Flerbarnstillägg 1 740 kronor
Sammanlagt 6 740 kronor
Barnbidrag 5 barn  
Barnbidrag 6 250 kronor
Flerbarnstillägg 2 990 kronor
Sammanlagt 9 240 kronor
Barnbidrag 6 barn  
Barnbidrag 7 500 kronor
Flerbarnstillägg 4 240 kronor
Sammanlagt 11 740 kronor


När får man barnbidrag?


Barnbidraget betalas ut den 20:e månad. Skulle den 20:e vara på en lördag eller söndag kommer pengarna att betalas ut på fredagen före istället. Om den 20:e är en helgdag kommer pengarna istället att betalas ut på vardagen före.
 

Anmäl ändringar till Försäkringskassan


Om något i er situation förändras som kan påverka rätten till att få barnbidrag är det viktigt att ni anmäler detta till Försäkringskassan så snart som möjligt. Det kan exempelvis vara att vårdnaden om barnet ändras eller att ni flyttar utomlands i mer än sex månader. Om ni tar emot barnbidrag som ni inte har rätt till kan ni bli återbetalningsskyldiga.
 

Fler bidrag du kan ha rätt till


Här kan du läsa mer om olika bidrag du kan ha rätt till som exempelvis bostadsbidrag och studiebidrag.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Sveriges rikaste personer 2023 (Topp 10)

3 minuters läsning

Om Sveriges rikaste personer Sverige har länge varit hem för några av världens mest framstående företagare och innovatörer. Listan över landets rikaste personer visar en imponerande blandning av miljardärer som jobbat sig till sin förmö...

Föregående artikel
Bolånetagarna vill ha bättre service, tydligare jämförelser och enklare flyttar!
3 minuters läsning