Sveriges rikaste personer 2023 (Topp 10)

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Sveriges rikaste personer 2023 (Topp 10)

Är du nyfiken på vilka som är Sveriges rikaste personer? Här hittar du en lista över de mest förmögna svenskarna under 2023 och hur de nått sin framgång.

Om Sveriges rikaste personer


Sverige har länge varit hem för några av världens mest framstående företagare och innovatörer. Listan över landets rikaste personer visar en imponerande blandning av miljardärer som jobbat sig till sin förmögenhet och de som har ärvt och utvecklat vidare framstående familjeföretag. 
 

1. Stefan Persson – 163.77 miljarder kronor


Stefan Persson, ägare av klädkedjan H&M, har länge varit en dominerande figur på listan över Sveriges rikaste. Företaget grundades av hans far Erling Persson och har växt till en global gigant inom modebranschen. Stefan övertog rodret 1982 och har sedan dess sett till att H&M har fortsatt sin expansion globalt. Han är också känd för sina filantropiska ansträngningar genom Stefan Persson Family Foundation som stödjer utbildning och medicinsk forskning. Stefan har även investerat stort i fastighetsprojekt, både i Sverige och internationellt, inklusive betydande landområden i England.
 

2. Finn, Jorn och Kirsten Rausing – 109.18 miljarder kronor


Rausing-familjen har sin förmögenhet tack vare Tetra Pak, företaget som revolutionerade förpackningsindustrin med sina aseptiska förpackningar. De tre syskonen är arvingar till detta imperium där varje syskon har en betydande andel av företaget. Medan Finn och Jorn är kända för att vara diskreta och undvika offentlighetens ljus är Kirsten en framstående filantrop och hästuppfödare.
 

3. Melker Schörling med familj – 100.98 miljarder kronor


Melker Schörling är en framstående investerare med en mängd framgångsrika investeringar under sitt bälte. Hans portfölj inkluderar företag som Securitas, Assa Abloy och Hexpol. Hans dotter Sofia Schörling Högberg är aktiv inom familjeimperiet och hjälper till att leda dess framtid.
 

4. Frederik Paulsen – 81.40 miljarder kronor


Frederik Paulsen gjorde sig sin förmögenhet genom läkemedelsföretaget Ferring Pharmaceuticals. Förutom att leda bolaget till global framgång har han även deltagit i polarexpeditioner. Han har dessutom varit en beskyddare av konst och kultur med donationer till flera museer och institutioner.
 

5. Antonia Ax:son Johnson med familj – 72.13 miljarder kronor


Antonia Ax:son Johnson är arvtagare till Axel Johnson Group som är ett framstående svenskt bolag där företag som Axfood, Kicks, Martin & Servera med flera ingår. Under hennes ledning har gruppen fortsatt att diversifiera och växa. Antonia är inte bara en framstående företagsledare utan också en förespråkare för kvinnligt ledarskap.
 

6. Carl Bennet – 65.95 miljarder kronor


Carl Bennet gjorde sig sin förmögenhet genom investeringar inom hälsovård och medicinteknik. Hans portfölj inkluderar företag som Getinge och Lifco. Med en bakgrund inom medicinteknik och hälsovård har Carl Bennet haft en betydande inverkan på svenska och globala marknader. Han är känd för sitt ledarskap inom innovation och forskning och har även varit en aktiv givare till vetenskaplig forskning.
 

7. Gustaf Douglas – 65.95 miljarder kronor


Gustaf Douglas är en framstående affärsman och investerare med intressen inom bland annat säkerhet och fastigheter. Gustaf Douglas har även intressen inom politik, där han är aktiv som medlem i Kungliga Vetenskapsakademien. Hans insatser inom affärsvärlden och samhället visar hans mångsidighet som ledare.
 

8. Fredrik Lundberg – 60.81 miljarder kronor


Fredrik Lundberg har investeringar inom en rad olika branscher såsom fastigheter och försäkringar genom sitt investmentbolag Lundbergföretagen. Fredrik Lundberg är även känd för sin strategiska förmåga att förvärva och utveckla företag. Hans passion för arkitektur och konst har också gjort honom till en viktig aktör inom svenska kulturinstitutioner.
 

9. Bertil Hult – 43.29 miljarder kronor


Bertil Hult är grundaren av EF Education First, ett företag som har hjälpt människor över hela världen att lära sig nya språk och uppleva nya kulturer genom sina utbildningsprogram. Han är också en förespråkare för dyslexiforskning eftersom han själv har dyslexi.
 

10. Erik Selin – 31.95 miljarder kronor


Erik Selin har byggt sin förmögenhet genom fastighetsinvesteringar. Han är majoritetsägare av Fastighets AB Balder, ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Erik Selin är känd för sitt skarpa affärssinne och förmåga att se potential i marknaden. Han är också en aktiv investerare inom banksektorn.
 

Om listan


Listan grundar sig på bedömningar kring olika individers förmögenhet i skrivande stund 2023.

Källor: Affärsvärlden, Dagens PS, och Driva Eget.
 

Fler lästips:


Här kan du läsa om världens rikaste människor och världens rikaste land. Vill du fylla på plånboken kan du läsa om vilka som är de bäst betalda jobben, hur du kan spara pengar och tjäna pengar online.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Laddbox hemma för elbil - allt du behöver veta

3 minuters läsning

I takt med att elbilar blir allt vanligare investerar många hushåll i egna laddboxar för att kunna ladda bilen hemma. Men hur går en installation till och vad ska man räkna med att det kostar? Här guidar vi dig hela vägen från val av laddbox till f...

Föregående artikel
Bolånetagarna vill ha bättre service, tydligare jämförelser och enklare flyttar!
3 minuters läsning