7 sätt att tjäna pengar online

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
7 sätt att tjäna pengar online

Här kan du som vill få en extra inkomst läsa tips om hur du kan tjäna pengar online. Vi ger dig förslag på hur du via internet kan skapa nya intäktsströmmar.

Tack vare internet finns det numera otaliga sätt att tjäna pengar online, oavsett var du bor och vad du har för expertis. Vissa människor gör det på deltid för att få lite extra inkomst medan andra har gjort det till sitt heltidsyrke. Men, innan du dyker in i de digitala inkomstströmmarna bör du känna till vilka risker men också möjligheter som finns med att tjäna pengar online.
 

7 sätt att tjäna pengar online


1. Frilansande


Frilansande är en av de mest populära metoderna för att tjäna pengar online. Oavsett om du är en skribent, grafisk designer, programmerare, översättare eller konsult kan du hitta kunder online som är villiga att betala för dina tjänster.

Konkurrensen kan vara tuff och det kan vara svårt att hitta stabila jobb. Men, om du bygger upp en bra portfolio och ett gott rykte kan det finnas pengar att tjäna.
 

2. Sälja produkter online


Marknadsplatser online som Tradera, Sellpy och Blocket ger dig möjlighet att sälja allt från begagnade kläder till handgjorda produkter. Leta i garderober och förråd hemma och se vad du kan sälja av. Detta är ett utmärkt sätt att tjäna pengar snabbt online, var bara försiktig och använd dig av seriösa sajter som hjälper dig med betalningarna för att inte bli lurad.

Du kan även starta en egen webbplats och e-handel om du hellre vill det.
 

3. Undervisning och rådgivning online


Om du är expert inom ett område kan du erbjuda undervisning eller rådgivning online. Det kan vara allt från språklektioner, webbinarier av olika slag till rådgivning inom något område du känner till väl. Att undervisa online kan vara en lönsam inkomstkälla om du hittar rätt kunder.
 

4. Kryptovalutor och online trading


Investering i kryptovalutor eller online trading av aktier kan ge stora inkomster. Men det är också en av de mest riskfyllda metoderna för att tjäna pengar online. Marknaden är extremt volatil och du kan förlora allt du investerar. Men har du goda kunskaper om marknaden och tar välgrundade beslut, kan det vara en källa till inkomst.
 

5. Influencer


Om du har en stor följarskara på sociala medier kan du tjäna pengar online på sponsrade inlägg och produktplaceringar. Det finns flera PR-byråer och företag som du kan samarbeta med för att få produkter och tjänster att marknadsföra.

Det kräver mycket arbete att bygga upp och underhålla en stor följarskara och inkomsten som influencer kan vara osäker. Men blir du framgångsrik kan inkomsterna vara stora.
 

6. Fotografering och konst


Om du är en begåvad fotograf eller konstnär kan du sälja dina bilder eller konstverk online. Konkurrensen kan vara tuff och det kan vara svårt att få uppmärksamhet, men om du har unika verk kan du tjäna pengar online på det som är din hobby.
 

7. App- och programutveckling


Har du färdigheter inom programmering kan du utveckla och sälja appar eller programvara online. Potentialen för inkomster är god om din app blir populär, men det är svårt och kräver normalt ett dedikerat arbete för att lyckas.
 

Viktiga saker att tänka på när du vill tjäna pengar online


Oavsett vilket sätt du väljer att tjäna pengar online på är det viktigt att göra din forskning och förstå riskerna samt möjligheterna. Internet ger oss oändliga möjligheter men det kräver också ansvar och vaksamhet.

Tänk på att du normalt kommer behöva deklararera dina inkomster till Skatteverket och att du kan behöva registrera ett företag om din verksamhet växer till mer än bara en hobby. Det är även bra att komma ihåg att vissa verksamheteter kan kräva att du har en speciell certifiering, utbildning eller licens. Du måste också följa reglerna för marknadsföring och andra relevanta lagar och regler.

Lycka till!
 

Lästips:

Här kan du läsa om de bäst betalda jobben i Sverige, tips för dig som vill jobba hemifrån samt 17 spartips för bättre hushållsekonomi.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Betalningsanmärkning - Så fungerar det

1 minuts läsning

Vad är en betalningsanmärkning? En betalningsanmärkning är en notering som registreras hos ett kreditupplysningsföretag, som till exempel UC, när du inte betalar dina skulder i tid. Den fungerar som en varning för andra företag och organisationer om at...

Föregående artikel
Köpa ny bil? - 10 bra saker att tänka på
1 minuts läsning