Köpa ny bil? - 10 bra saker att tänka på

Köpa ny bil? - 10 bra saker att tänka på

När du ska köpa ny bil finns det en hel del som du behöver fundera över. Här hittar du 10 viktiga saker att tänka på för att ditt bilköp ska bli bra.

1. Sätt en budget


Innan du ger dig ut och börjar titta på bilar är det viktigt att sätta upp en realistisk budget. Bestäm hur mycket pengar du är villig att spendera när du ska köpa ny bil och se till att budgeten inkluderar kostnader som bilförsäkring, fordonsskatt och underhåll med mera.
 

2. Vad för typ av bil behöver du?


Identifiera vilka behov du har av din bil. Ska bilen användas som familjebil, pendling till jobbet och/eller som fritidsbil? Fundera över vilka funktioner som är viktigast för dig. Är det stort bagageutrymme, hög prestanda eller att den ska vara liten och smidig?
 

3. Köpa ny eller begagnad bil?


När det gäller att köpa en ny eller begagnad bil är det viktigt att överväga dina personliga preferenser, budget och behov. Att köpa en ny bil ger dig fördelar som garanti, pålitlighet och de senaste funktionerna, men det kommer också med en högre prislapp. En begagnad bil har ett lägre pris och har ofta haft den största värdeminskningen redan  Det är viktigt att göra en välavvägd bedömning för att hitta det bästa alternativet för dig.
 

4. El, hybrid, diesel eller bensin?


Vill du ha en elbil, laddhybrid, bensin- eller dieseldriven bil? Elbilar erbjuder miljövänligare körning med låga eller inga utsläpp, men du bör överväga laddningsinfrastrukturen och räckvidden som kan påverka dina resvanor.

Hybridbilar kombinerar fördelarna med både förbränningsmotorer och eldrift, vilket ger lägre bränsleförbrukning och minskade utsläpp.

Bensin- och dieseldrivna bilar erbjuder längre räckvidd och är smidigare att tanka. Utvärdera dina körbehov, tillgängligheten av laddningsstationer och din miljöpåverkan för att fatta det bästa valet för dig.

Här kan du läsa mer om elbil, laddhybrid, diesel och bensin
 

5. Gör din research


Innan du besöker en återförsäljare eller börjar kontakta andra säljare är det bra att göra en grundlig research om olika bilmärken, modeller och deras prestanda. Läs recensioner, jämför priser och undersök vilka finansieringsalternativ som finns. Ju mer du vet, desto bättre rustad är du för att fatta ett välgrundat beslut.
 

6. Provkör flera bilar


Att provköra flera bilar är en viktig del av köpprocessen. Det ger dig en chans att känna på bilens köregenskaper, komfort och funktioner. Var uppmärksam på faktorer som styrrespons, fjädring, ljudisolering och säkerhet. Provkörning hjälper dig att jämföra olika modeller och känna efter innan du bestämmer dig för vilken bil du ska köpa.
 

7. Ta reda på försäkringskostnader


Enligt svensk lag måste du ha en försäkring till din bil. Vissa bilar kan ha högre försäkringspremier än andra på grund av faktorer som säkerhet, ålder, märke och modell. Det är alltid bra att jämföra bilförsäkringar innan du bestämmer dig.
 

8. Kolla upp ägarkostnader


Förutom inköpspriset bör du också överväga ägarkostnaderna för bilen. Tänk på kostnader för service och underhåll, reparationer, däckbyte och andra löpande underhållskostnader. Vissa bilmärken och modeller kan vara mer kostsamma att underhålla än andra, så se till att du tar hänsyn till dessa kostnader när du ska köpa ny bil.
 

9. Kolla återförsäljarens rykte


Om du köper din bil från en återförsäljare är det viktigt att kolla upp dess rykte innan du skriver på ett köpekontrakt. Att köpa från en pålitlig och respekterad återförsäljare är viktigt för att säkerställa en smidig och trygg köpupplevelse. Läs på om återförsäljaren och vilka recensioner andra kunder har gett för att få en uppfattning om deras service och professionalism.

Köper du din bil från en privatperson är det bra att så långt som möjligt bedöma om personen är trovärdig och en bra part att göra en bilaffär med.
 

10. Känn till bilens andrahandsvärde


Även om det kan kännas avlägset att tänka på att sälja bilen när du precis köpt den, är andrahandsvärdet en viktig faktor att beakta. Vissa bilar behåller sitt värde bättre än andra, vilket kan vara en fördel om du planerar att byta upp dig i framtiden.
 

Fler lästips för dig som funderar på att köpa ny bil


Här hittar du tips om att köpa elbil, laddhybrid, diesel eller bensin, vad som är bäst av att leasa eller köpa bil och hur det går till att importera bil till Sverige. Känner du för att öppna plånboken rejält kan du fundera över att köpa världens dyraste bil.

Har du en bil du vill bli av med först kan du läsa mer om hur det går till att sälja bil privat och hur ägarbyte av bil fungerar.

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

7 sätt att tjäna pengar online

1 minuts läsning

Tack vare internet finns det numera otaliga sätt att tjäna pengar online, oavsett var du bor och vad du har för expertis. Vissa människor gör det på deltid för att få lite extra inkomst medan andra har gjort det till sitt heltidsyrke. Men, innan du d...

Föregående artikel
Köpa guld – allt om att investera i guld
1 minuts läsning