Leasa eller köpa bil – Vad är bäst?

Leasa eller köpa bil – Vad är bäst?

Ska du välja att leasa eller köpa bil? Vad som passar bäst för dig beror på dina behov och förutsättningar. Här guidar vi dig genom alternativen.

Leasa eller köpa bil – Vad är bäst för dig?


Känner du dig vilsen i beslutet om du ska leasa eller köpa en bil? Vad kostar det med leasing i jämförelse med att köpa bilen? Vad finns det för villkor du måste uppfylla och vilken lösning passar dig bäst? Här får du svaren på dina frågor om leasing och bilköp.
 

Leasing av bil


Privatleasing av bil har blivit allt mer populärt på senare år. Att leasa en bil innebär helt enkelt att du hyr bilen av ett finans/leasingbolag under en längre period. Oftast löper ett leasingavtal under tre år och när det går ut återlämnar du bilen.
 

Vad kostar det att leasa bil?


När du leasar en bil betalar du en fast månadsavgift och slipper därmed gå in med en större kontantinsats som kan vara tufft för många. Kostnaden för att leasa en bil varierar beroende på vilken bil du väljer och hur mycket du förväntas att köra per år. Ju fler mil desto högre kommer din månadskostnad att bli. Kör du längre än vad som är avtalat tillkommer det kostnader, så här gäller det att vara försiktig så du inte får en oväntad utgift i slutet på leasingperioden.
 

Kan man privatleasa en begagnad bil?


Många återförsäljare idag erbjuder leasing av begagnade bilar som ett billigare alternativ till att välja en ny. De begagnade bilarna som erbjuds är normalt i bra skick och har underhållits och servats väl av sina tidigare ägare.
 

Fördelar med leasing
 

 • Du slipper betala en stor kontantinsats
 • Du slipper en oförutsägbar värdeminskning under ditt ägande
 • Avtalet är tidsbestämt och du betalar en fast månadskostnad
 • En enkel och smidig lösning där mycket ingår i månadskostnaden
   

Nackdelar med leasing
 

 • Många gånger något dyrare än att köpa bilen direkt (gäller dock inte alla fall)
 • Det är svårt och kan vara dyrt att komma ur kontraktet innan det löpt ut
 • Du riskerar extra kostnader om du kör längre än vad som uppges i avtalet
   

Köp av bil


När du ska köpa bil behöver du börja med att ta reda på hur mycket du kan lägga i kontantinsats och hur mycket lån du kan ta. När du väl har pengarna behöver du bestämma dig för om du ska köpa en begagnad bil av en privatperson eller besöka en återförsäljare där du kan köpa både begagnade och nya bilar.

När du väl köpt en bil är det du som äger och förfogar över den på det sätt du önskar. Till skillnad från vid leasing där det normalt finns en del begränsningar i avtalet.
 

Vad kostar det att köpa bil?


Kostnaden för att köpa en bil varierar naturligtvis mycket och kan vara allt från några tusenlappar till flera hundra tusen, ja till och med miljoner vid mer extrema fall. Allt beror på vilken typ av bil du väljer samt om du köper den ny eller begagnad. Begagnade bilar är vanligen ett billigare alternativ. Normalt har de även haft den största värdeminskningen redan. Åtminstone om du väljer en bil som är från två-tre år gammal.
 

Fördelar med att köpa
 

 • Du får mer flexibilitet och är mindre begränsad
 • Det är många gånger billigare än att leasa
 • Du kan lättare pruta på priset
   

Nackdelar med att köpa
 

 • Det krävs vanligen en större kontantinsats
 • Dina ägandekostnader kan variera mer eftersom du själv står för försäkringar, service och underhåll, vilket kan innebära en viss osäkerhet
 • Du påverkas av en värdeminskning som troligen innebär en förlust vid framtida försäljning
   

Jämför leasing och köp av bil


Vilken lösning som passar dig bäst av att leasa eller köpa bil beror helt på dina behov och förutsättningar. Enkelheten med leasing är något många uppskattar medan andra uppskattar friheten som kommer med att äga sin egen bil. Jämför leasing och köp av bil och läs på ordentligt om vad varje alternativ innebär innan du bestämmer dig.

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hur göra med 6 år kvar till pensionen med risk för börsras?

2 minuters läsning

SVAR: Den här frågan delar jag upp i två delar: 1. Ska man agera innan börsen kanske faller? Liknande frågor har vi haft tidigare så jag återanvänder ett tidigare svar: Vad diverse tyckare säger om hur börsen ska gå framöver...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)