Så mycket måste du spara till barnens lägenhet

Emma Persson
Emma Persson
2 minuters läsning
Så mycket måste du spara till barnens lägenhet

Många föräldrar sparar regelbundet pengar till sina barn. Anledningarna till att man gör det varierar dock, enligt en undersökning som Länsförsäkringar nyligen genomfört med hjälp av Novus. Vanliga anledningar är ”körkort”, ”studier” och ”en bra start”, men ohotad etta på listan över målet med barnsparandet är ”bostad”.

Hela 54 procent av föräldrarna anger det som anledning till att spara till barnen i vår undersökning. Men vad menas egentligen med att kunna hjälpa sina barn att köpa bostad? 

Om det handlar om att ge barnet pengar som räcker till kontantinsatsen den dag barnet ska köpa sin första bostad finns det skäl att räkna efter på vad det egentligen innebär. För ett barn som föds nu och ska köpa lägenheten om 20 år i huvudstaden Stockholm behövs exempelvis en nätt summa om 772 387 kronor bara till kontantinsatsen år 2041. Det innebär att det månatliga sparandet, med en antagen årlig avkastning om 6 procent och en årlig ökning av bostadspriserna på 4 procent, måste ligga på hisnande 1 725 kronor per månad. I Uppsala räcker det visserligen med 842 kronor och i Östersund 625 kronor, men det är fortfarande långt ifrån alla som kan spara så mycket – särskilt om man har flera barn. 

Så vad vill jag säga med det här då? Är syftet att totalt sänka allt hopp om att en dag kunna hjälpa barnet? Nej, givetvis inte. Men det manar till eftertanke. Bostadssituationen är tuff på många håll i landet med långa köer till hyreslägenheter och höga priser på bostadsrätter. Det är den krassa verkligheten och inget som i det korta perspektivet kommer att bli bättre. Det finns förstås annat man kan göra för att hjälpa barnet och att föräldrarna kan bidra med kontantinsatsen till en bostad är knappast avgörande för att det ska gå bra i livet. Men för den som vill och kan, är det bra om man förstår vilka summor som kommer att krävas. 

Om man vill att pengarna ska växa och har så pass lång tidshorisont säger oss historien att det bästa sättet att spara är att sätta av ett månatligt sparande i aktiefonder. För att nå målet i vår uträkning har vi använt en årlig avkastning på 6 procent och det är inget man kan få idag utan att utsätta pengarna för lite risk. För att bevara köpkraften behöver pengarna också växa mer än inflationen. 

Så mitt tips är att du funderar över syftet med ditt barnsparande. Och räknar efter på vad som kommer att behövas – med framtiden i åtanke. Även att ta körkort kommer att kosta mer år 2041 än vad det gör idag, så glöm inte att inflationsjustera ditt barnsparande varje år. Och glöm heller inte att göra samma sak med ditt övriga sparande. Lycka till!

Emma Persson

Om skribenten

Emma Persson, Privatekonom Länsförsäkringar

Emma Persson är privatekonom på Länsförsäkringar och har arbetat länge i bankbranschen. Hon vill sprida kunskap och hjälpa människor att fatta kloka beslut kring sin privatekonomi - t ex boende, sparande och försäkringar.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Leasa eller köpa bil – Vad är bäst?

3 minuters läsning

Leasa eller köpa bil – Vad är bäst för dig? Känner du dig vilsen i beslutet om du ska leasa eller köpa en bil? Vad kostar det med leasing i jämförelse med att köpa bilen? Vad finns det för villkor du måste uppfylla och vilken...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)