Så mycket kan du låna i bolån hos banken

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Så mycket kan du låna i bolån hos banken

Hur mycket får du låna i bolån hos banken och vad tittar de på vid en låneansökan? Här går vi igenom delarna som avgör hur mycket du kan få i bolån.

Hur mycket får jag låna?


För att du ska kunna få ett bolån hos banken måste du ha en kontantinsats på minst 15 procent av bostadens värde. Detta eftersom du som mest kan belåna 85 procent av bostaden. Ju mer du har i kontantinsats desto bättre villkor kommer du få på ditt bolån när det exempelvis kommer till ränta och amortering.

Men hur mycket får du då låna?

Hur mycket du får låna beror på din ekonomiska situation såsom inkomst, tidigare lån och krediter samt din betalningsförmåga. Generellt sett kan man säga att du får låna ungefär 5-6 gånger din årsinkomst vilket är det som de flesta banker erbjuder. Detta kallas för skuldkvotstak och är olika hos olika banker.

Exempel: Du har en månadslön på 40 000 kronor och därmed en årsinkomst på 480 000 kronor. Med ett skuldkvotstak på 5 gånger din årsinkomst kan du låna 2 400 000 kronor.
 

Vad avgör hur mycket du får låna i bolån?


Det är dock inte helt så enkelt att ett lån på 5 gånger din årsinkomst bara kommer accepteras. Det är flertalet faktorer som påverkar hur mycket du får låna, såsom din kreditvärdighet och din förmåga att kunna betala tillbaka lånet.
 

Kreditvärdighet


Kreditvärdighet är en typ av riskbedömning som alltid görs på dig när du ansöker om ett lån. Ofta använder sig bankerna av UC för att göra en kreditupplysning och få information om bland annat din inkomst och om du har skulder eller betalningsanmärkningar hos Kronofogden.

Har du en hög kreditvärdighet har du en bra ekonomisk situation vilket ökar dina chanser till att få bättre lånevillkor. Har du däremot en låg kreditvärdighet riskerar du att inte få något lån alls. Här kan du läsa mer om hur du kan öka din kreditvärdighet.
 

Betalningsförmåga


Din betalningsförmåga är en viktig del i hur mycket du kommer få låna till en bostad. Enligt det som heter god kreditgivningssed får banker och långivare inte låna ut mer pengar till dig än vad du kommer kunna betala tillbaka. För att ta reda på din återbetalningsförmåga görs en så kallad KALP-analys.
 

KALP-analys


KALP står för "kvar att leva på" och är en kalkyl som banken gör för att få en bild över om du kommer kunna betala tillbaka ditt lån. I kalkylen kollar de bland annat på din inkomst, kostnader för lånet, skulder, driftkostnader för bostaden och dina levnadskostnader. Visar KALP-kalkylen ett negativt resultat betyder detta att du troligen inte skulle klara av lånet och det kommer med största sannolikhet inte att bli godkänt.
 

Öka dina chanser till ett bra lån


Efter att banken har gjort en kreditprövning och bedömning av din betalningsförmåga får du ett besked på hur mycket du får låna och vad du får för villkor. Är du lite förutseende kan du med våra tips öka dina chanser att lånet går igenom och förbättra dina lånevillkor.

  • Sök lån tillsammans med en medlåntagare om möjligt
  • Säg upp onödiga krediter och betala av smålån
  • Samla krediter och lån hos en långivare
  • Undvik att få många kreditprövningar gjorda på dig - det kan påverka din kreditvärdighet negativt
  • Jämför bland flera banker för att hitta det med bäst villkor för dig. Genom att använda en bolåneförmedlare kan du med endast en kreditprövning få svar från flera banker.
     

Vill du veta exakt hur mycket du kan låna?


För att få veta exakt hur mycket du kan få i bolån kan du be om ett lånelöfte. Det är helt kostnadsfritt och du binder dig inte för något genom att skaffa ett. I samband med lånelöftet gör banken en bedömning över din ekonomi samt hur mycket du har kvar att leva på efter att lånet är betalt.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så mycket måste du spara till barnens lägenhet

1 minuts läsning

Hela 54 procent av föräldrarna anger det som anledning till att spara till barnen i vår undersökning. Men vad menas egentligen med att kunna hjälpa sina barn att köpa bostad?  Om det handlar om att ge barnet pengar som räcker till kontantinsatsen den da...

Föregående artikel
Stigande marginaler för bankerna och Riksbanken lämnar räntebesked
1 minuts läsning