Så ökar du din kreditvärdighet i bankens ögon

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Så ökar du din kreditvärdighet i bankens ögon

Så här gör du för att öka din kreditvärdighet i bankens ögon. Vi ger dig tipsen på hur du höjer ditt kreditbetyg för att kunna få bättre lånevillkor.

Funderar du på att ta lån och är orolig för att din låneansökan inte ska bli godkänd? När banker och långivare ska bedöma om de kan godkänna din låneansökan eller inte kollar de din kreditvärdighet. Med några enkla knep kan du öka din kreditvärdighet och därmed maximera chanserna till att din låneansökan blir godkänd och att du får bra lånevillkor.
 

Vad innebär kreditvärdighet och kreditbetyg?


Kreditvärdighet är det som banker och långivare tittar på för att bedöma om du har förmågan att betala tillbaka lånet du ansökt om. Din kreditvärdighet påverkar bland annat hur mycket pengar du kommer få låna och vilka villkor du kommer få på lånet. Är din kreditvärdighet hög kan du med största sannolikhet få lägre ränta och bättre återbetalningsvillkor.

Din kreditvärdighet bedöms på ett flertal olika faktorer såsom inkomst, tidigare lån och krediter samt om du har tidigare betalningsanmärkningar. Allt detta och lite till vägs ihop till ett kreditbetyg som vi kallar för kreditvärdighet och detta kan vara antingen högt eller lågt. Att ha en hög kreditvärdighet är en klar fördel och något som kan vara värt att sträva efter.
 

Öka din kreditvärdighet – 5 tips
 

1. Kolla din kreditvärdighet


Genom att ta en kreditupplysning på dig själv kan du se ditt kreditbetyg där det framgår vilka befintliga lån och krediter du har samt vilka kreditförfrågningar som har gjorts på dig. Med en insikt om din kreditvärdighet kan du enklare se vad du behöver göra för att öka den. Du behöver inte oroa dig för att din kreditupplysning ska påverka din kreditvärdighet negativt. När du tar en kreditkoll på dig själv påverkar den inte ditt kreditbetyg.

Du kan också använda Kreddy som är en app via vilken du kostnadsfritt får reda på ditt kreditbetyg. I Kreddy ser du även dina befintliga lån och krediter. Datan hämtas direkt från UC (uppdateras dagligen) utan att någon kreditupplysning tas på dig. Kreddy är en app från vårt systerbolag. Vi ägs båda av Schibsted. Ladda ner appen här: Kreddy

 

2. Minska dina kreditupplysningar


Att ha många kreditupplysningar är något som inte ser bra ut i bankens ögon. Försök därför undvika onödiga kreditupplysningar. Ett sätt kan vara genom att använda dig av en låneförmedlare som kan hjälpa dig att kontakta flera banker för att hitta det bästa erbjudandet, och det tas endast en kreditupplysning. Det finns även långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag än UC som därmed inte registrerar din låneansökan. Men här bör man vara försiktig då lån utan UC oftast innebär högre räntor och kortare återbetalningstid.

 

3. Minska dina skulder


Ett effektivt sätt för att öka din kreditvärdighet är att minska dina skulder. Betala tillbaka så mycket du kan på dina lån så är chanserna större att en långivare godkänner dig nästa gång du ansöker om ett nytt lån. Har du många skulder och är osäker på var du ska börja? Börja med att betala av smålån som har hög ränta eftersom dessa ofta kan kosta dig en hel del i längden.

 

4. Samla dina lån och krediter hos en enda långivare


Ett annat tips är att samla dina lån och skulder hos en långivare. Har du flera mindre lån hos olika långivare ser detta sämre ut än om du har ett större lån hos en enda långivare. När du samlar lånen höjer du din kreditvärdighet och det blir lättare att hålla koll på dina betalningar, därmed minskar risken att du missar någon. Dessutom får du oftast en lägre ränta vilket leder till en lägre månadskostnad.

 

5. Betala fakturor och räkningar i tid


Något som är viktigt för att du ska kunna öka din kreditvärdighet är att du betalar dina fakturor och räkningar i tid. Blir du försenad riskerar du att få en betalningsanmärkning som är registrerad på dig i tre år och kommer sänka din kreditvärdighet.


Förbättra dina lånevillkor


Om du vill ta ett nytt lån eller samla dina lån och sänka månadskostnaden kan vi hjälpa dig. Gå in på bolån eller privatlån och ansök idag. Helt kostnadsfritt.

Vill du veta vilket kreditbetyg du har så ladda ner Kreddyappen gratis här: Kreddy

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Riksbanken: Räntan kvar på 4 % och en första räntesänkning i sikte

1 minuts läsning

8 penningpolitiska beslut per år Riksbanken fattar penningpolitiska beslut åtta gånger om året och vid fyra av dessa publiceras även en penningpolitisk rapport som innehåller en prognos för styrräntan. Prognosen för styrräntan är en...

Föregående artikel
Tar du dina egna beslut? Nobelpriset säger något annat.
1 minuts läsning