Säga upp din hemförsäkring – Så här gör du

Säga upp din hemförsäkring – Så här gör du

Ska du flytta eller vill du byta försäkringsbolag? Här kan du läsa mer om hur det funkar att säga upp din hemförsäkring och vad du behöver veta.

Säga upp en hemförsäkring


Måste du säga upp din hemförsäkring vid en flytt? Vad är uppsägningstiden och hur gör du för att säga upp försäkringen? Oavsett om du ska flytta eller bara vill byta hemförsäkring finns det en del att tänka på. Här går vi igenom vad du behöver veta och ger dig tipsen för att just din uppsägning av hemförsäkring ska gå så smidigt som möjligt.
 

Uppsägningstid för hemförsäkring


När du tecknar en hemförsäkring gäller avtalet ett år i taget. Med andra ord kan du bara säga upp din hemförsäkring från den dagen som avtalet slutar gälla. Men är det så att din situation förändras kan försäkringsbolaget göra undantag och låta dig säga upp din hemförsäkring tidigare.

Exempel på tillfällen där det är uppenbart att du inte längre är i behov av din hemförsäkring är om du flyttar ihop med någon som redan har en försäkring eller om du skulle flytta utomlands.

Ska du flytta ihop med någon i ett nytt boende kan i värsta fall försäkringsbolaget hävda att både du och din sambo fortfarande har behov av respektive hemförsäkring. Det bästa i en sådan situation är att ringa era respektive försäkringsbolag och se om ni kan hitta en lösning.
 

Säga upp en hemförsäkring vid flytt


Det första du behöver bestämma dig för när det kommer till hemförsäkring och flytt är om du vill ha kvar ditt nuvarande försäkringsbolag eller byta till ett nytt.

Vill du behålla ditt försäkringsbolag behöver du anmäla flytten till försäkringsbolaget eftersom de kommer behöva uppdatera villkoren i din försäkring. Detta kan innebära att din månadskostnad höjs eller sänks.

Saker som påverkar kostnaden för din hemförsäkring är bland annat följande:

  • Antal personer – Eftersom en hemförsäkring gäller för alla personer i hushållet påverkas månadskostnaden av hur många ni är som bor i hemmet. Är det exempelvis så att ett barn flyttar ut behöver du uppdatera din försäkring eftersom den personen inte längre ska ingå.
     
  • Boyta – Flyttar du till en större bostad kan din månadskostnad bli högre. Likaså kan din månadskostnad bli lägre om du skulle flytta till en mindre bostad.
     
  • Försäkringsbelopp – Försäkringsbeloppet i din hemförsäkring ska täcka värdet av dina saker. Flyttar du kan försäkringsbeloppet minska eller öka beroende på om du gör dig av med saker eller köper nytt. Det är viktigt att försäkringsbeloppet täcker det behov du har. Kontakta ditt försäkringsbolag om du vill ändra beloppet.
     

Se till att du är försäkrad genom hela flytten


Har du dubbla boenden under en period när du ska flytta kommer du behöva ha dubbla hemförsäkringar. Detta beror på att en hemförsäkring gäller för en bostad. Det viktiga är att du kommer ihåg att säga upp din hemförsäkring för bostaden du flyttar ifrån från och med sista dagen på ditt bostadskontrakt. Mycket kan hända när du flyttar, därför är det bäst att vänta med att säga upp din hemförsäkring tills kontraktet gått ut, även om du skulle flytta in i din nya bostad tidigare.
 

Vill du byta till en bra och billig hemförsäkring?


Om du vill säga upp din hemförsäkring och byta till en annan kan vi hjälpa dig. Våra försäkringsrådgivare är experter på hemförsäkringar och hjälper dig med att helt kostnadsfritt hitta en bra och billig försäkring som passar för just dig.

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig med din hemförsäkring.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Stigande marginaler för bankerna och Riksbanken lämnar räntebesked

2 minuters läsning

Under förmiddagen idag kom Riksbankens räntebesked  Som väntat låter Riksbanken räntan ligga kvar på 0 procent men signalerar samtidigt att räntan kan komma att höjas något tidigare än novemberprognosen då en första hö...

Föregående artikel
Compricers bilförsäkringsundersökning 2021
22 minuters läsning