Vad är en budget? - allt du behöver veta

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Vad är en budget? - allt du behöver veta

Att göra en budget är ett bra sätt att få koll på din ekonomi på. Här kan du läsa om vad en budget är och hur du gör en budget som passar dig som privatperson.

Vad innebär en budget?


En budget är en plan för hur du hanterar dina inkomster och utgifter. Budgeten hjälper dig hålla koll på var dina pengar tar vägen. I en budget delar du upp vilka inkomster och utgifter du har varje månad och får på så vis en tydlig överblick över din privatekonomi.
 

Varför ska man ha en budget?


Budgeten hjälper dig hålla koll på vilka pengar som kommer in i din ekonomi (inkomster) och vilket utflöde du har (utgifter). Du kan även se vilka tillgångar du har samt skulder. Med hjälp av en budget får du kontroll över ditt ekonomiska flöde vilket skapar en mängd fördelar för dig:

  • Koll på hur din ekonomi ser ut
  • Tydlig överblick vilka inkomster och utgifter du har
  • Enkelt att se var pengarna tar vägen
  • Kan skänka ett lugn om du är stressad över din ekonomi
  • Kan hjälpa dig fatta smartare beslut
     

Vad ingår i en budget?


En budget för privatpersoner omfattar vanligtvis följande:

Inkomster - detta inkluderar alla dina källor till inkomster, till exempel lön, bonusar, bidrag och eventuella andra inkomster du har.

Utgifter - här listar du alla dina utgifter, såsom boendekostnader, mat, kläder, transport, försäkringar, elavtal och andra utgifter. Inkludera även utgifter för underhållning, nöjen och oväntade kostnader som kan dyka upp.

Tillgångar - en budget bör inkludera ett sparande. Det kan vara ett fast belopp eller en procentsats av din inkomst som du avsätter för sparande och investeringar.

Skulder - om du har skulder, som kreditkortsskulder eller lån, bör du inkludera dem i din budget.

Ett bra tips är att gå igenom dina kontoutdrag ett år tilbaka i tiden. Det kan låta som en lång tid men då säkerställer du att du även får med inkomster och utgifter som kan dyka upp lite mer sällan.
 

Så gör du en budget


Nu när du har sammanställt dina inkomster, utgifter, tillgångar och skulder är det dags att göra en budget av dem. Här finns det mängder av sätt du kan gå tillväga på och inget är mer rätt eller fel än något annat. Gillar du excel så använd det, annars finns det olika budgetverktyg och appar du kan nyttja. Använd det sätt som passar dig bäst.

En väldigt enkel budget är den då du delar upp året i tolv månader. På ena sidan för du in inkomsterna och på den andra utgifterna.
 

Gå igenom din budget
 

1. Samla information - samla alla relevanta dokument och uppgifter om dina inkomster och utgifter. Det kan inkludera lönespecifikationer, räkningar, kvitton och kontoutdrag.

2. Analysera dina inkomster - gå igenom dina inkomster och se det totala beloppet du får varje månad. Var noga med att inkludera alla inkomstkällor och se till att ha en realistisk bild av dina inkomster.

3. Kategorisera dina utgifter - dela upp dina utgifter i olika kategorier. Det hjälper dig att få en överblick och bättre kontroll. Det kan vara bra att dela upp utgifterna i fasta och rörliga utgifter.

4. Utvärdera och anpassa - gå igenom varje kategori och utvärdera dina utgifter. Finns det områden där du kan minska kostnaderna? Är det några utgifter som kan tas bort helt? Justera dina utgifter så att de är realistiska och överensstämmer med dina ekonomiska förutsättningar.

5. Skapa en balanserad budget - baserat på dina inkomster och utgifter, se till att din budget är balanserad. Du bör ha tillräckligt med pengar för att täcka dina utgifter och samtidigt kunna spara och betala av skulder.

6. Följ upp och justera - en budget är inte statisk. Det är viktigt att följa upp din budget regelbundet och justera den vid behov. Håll koll på dina utgifter och se till att du håller dig inom ramen för varje kategori. Om det behövs, gör nödvändiga förändringar för att anpassa din budget till din ekonomiska situation.

Genom att följa dessa steg och vara disciplinerad kan du skapa en effektiv och hållbar budget som fungerar för dig.
 

Fler lästips:

17 spartips för bättre hushållsekonomi

Boendekostnader - vad brukar ingå egentligen?

Räkna ut årsinkomst – Så här gör du

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Dricks - så mycket förväntas du dricksa

3 minuters läsning

När ska man egentligen ge dricks? Och hur mycket ska man ge? Många känner sig osäkra på vilka oskrivna regler som egentligen gäller när det kommer till att lämna dricks. Naturligtvis är det upp till var och en om och hur mycket man vill ge men hä...

Föregående artikel
Allt du behöver veta om att jobba hemifrån
5 minuters läsning