Bidrag - se bidragen du kan ha rätt till 2024

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
Bidrag - se bidragen du kan ha rätt till 2024

Det finns många olika typer av bidrag du kan ha rätt till som boende i Sverige. Här kan du läsa om de vanligaste bidragen som finns och hur de fungerar.

Vad är bidrag?


Bidrag är ett ekonomiskt stöd du kan få av en myndighet såsom Försäkringskassan och Centrala Studienämnden med flera. Du kan få bidrag av många olika anledningar, exempelvis om du är föräldraledig, har låg inkomst eller inte kan jobba på grund av sjukdom. Du måste alltid uppfylla olika krav för att få bidrag och för de flesta ersättningar måste du vara försäkrad och betala skatt i Sverige.
 

De vanligaste bidragen


Barnbidrag


Barnbidrag är ett ekonomiskt stöd som betalas ut till dig som förälder när du har barn under 18 år. Bidraget är avsett att bidra till barnets försörjning. För att få barnbidrag krävs det att du har vårdnaden om barnet och är folkbokförd i Sverige.

Bidraget betalas automatiskt ut om du uppfyller kriterierna och behöver normalt inte ansökas om separat. För 2024 är barnbidraget 1 250 kronor i månaden per barn. Flerbarnstillägget är 150 kronor för två barn och blir högre om du har fler barn.

Här kan du läsa mer om barnbidrag
 

Bostadsbidrag


Bostadsbidrag är ett ekonomiskt stöd som hjälper dig med låg inkomst att klara av dina boendekostnader. Det finns flera olika typer av bostadsbidrag såsom bostadsbidrag för student, bostadsbidrag till barnfamiljer och bostadsbidrag för pensionärer.

Var du ska ansöka om bostadsbidrag beror på vilken typ av bidrag det gäller. Bostadsbidragets storlek beror på hushållets inkomster, bostadskostnader och eventuellt antal barn.

Här kan du läsa mer om bostadsbidrag
 

Ekonomiskt bistånd


Ekonomiskt bistånd, även kallat försörjningsstöd, är ett bidrag som kan sökas av personer och familjer som tillfälligt har svårt att klara sin försörjning och har ingen eller låg inkomst. För att få ekonomiskt bistånd måste du bevisa att du har gjort försök att försörja dig själv genom arbete eller andra tillgängliga medel. Beslut om ekonomiskt bistånd tas av kommunen och baseras på din ekonomiska och sociala situation.

Förutom försörjningsstödet kan du även få ekonomiskt bistånd för exempelvis tandvård, läkemedel och glasögon.
 

Föräldrapenning


Föräldrapenning är ett ekonomiskt stöd som betalas ut till föräldrar under föräldraledigheten för att ta hand om det nyfödda barnet eller om du behöver vara hemma med ett sjukt barn. Föräldrapenningen är en ersättning för den förlorade inkomsten under den period då du är föräldraledig. För att få föräldrapenning måste du ha arbetat under en viss period före föräldraledigheten och vara försäkrad i Sverige.

Föräldrapenningen betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du vanligtvis har, de övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag (2024).
 

Underhållsstöd


Underhållsstöd är ett ekonomiskt stöd som betalas ut till dig som ensamstående förälder för att hjälpa till med kostnaderna för barnets försörjning. För att få underhållsstöd krävs det att du har vårdnaden om barnet och att den andra föräldern inte betalar underhåll eller har för låg inkomst för att kunna göra det.

För 2024 är underhållsstödet som följer:

  • Till och med den månad då barnet fyller 7 år är fullt underhållsstöd 1 673 kronor i månaden
  • Från och med månaden efter att barnet har fyllt 7 år är beloppet 1 823 kronor
  • Från och med månaden efter att barnet har fyllt 15 år är beloppet 2 223 kronor i månaden
     

Sjukpenning


Sjukpenning är ett ekonomiskt bidrag som betalas ut till personer som är sjuka och inte kan arbeta. För att få sjukpenning måste du vara förhindrad att arbeta på grund av sjukdom och ha en anställning eller vara egen företagare som är försäkrad i Sverige.

Sjukpenningen betalas ut efter en karensdag och ersätter en del av den inkomst du förlorar på grund av sjukdomen. Sjukpenningen motsvarar vanligtvis cirka 80 procent av din normala inkomst.
 

Studiebidrag


Om du studerar på högskola, komvux eller gymnasiet kan du få ett ekonomiskt stöd i form av studiebidrag för att studietiden ska bli lite enklare. Bidraget betalas ut av Centrala Studiestödsnämnden. Hur mycket du får i studiebidrag beror på din studietakt, hur många veckor du studerar och hur stor inkomst du har.

Här kan du läsa mer om studiebidrag
 

Lästips:

Här hittar du 17 spartips för en bättre hushållsekonomi

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Studiebidrag - Allt om bidraget från CSN

4 minuters läsning

Allt du behöver veta om studiebidraget från CSN Ska du börja studera på högskola, komvux eller gymnasiet kan du få ett ekonomiskt stöd i form av studiebidrag för att studietiden ska bli lite enklare. Men hur mycket bidrag får du? Och vad kr&au...

Föregående artikel
Kommunalskatt 2024 – Så hög blir din skatt
3 minuters läsning