Bostadsbidrag - Så fungerar det

Bostadsbidrag - Så fungerar det

Bostadsbidrag är ett statligt ekonomiskt stöd för unga med låg inkomst och barnfamiljer. Här kan du läsa om hur bostadsbidraget fungerar och vem som kan få det.

Bostadsbidrag är ett statligt ekonomiskt stöd för unga med låg inkomst och barnfamiljer. Stödet är behovsprövat, vilket innebär att du endast kan få bostadsbidrag om du är i behov av det. Det är staten som står för bidraget men Försäkringskassan ansvarar för allt det praktiska runt omkring det.
 

Vem kan få bostadsbidrag?


För att kunna söka bostadsbidrag finns det några krav du måste uppfylla.

Barnfamilj – Har du barn under 18 år som bor hemma kan du ha rätt till bidraget. I vissa fall kan du få bidrag även om barnen som bor hemma är över 18 år, om de exempelvis har studiestöd eller förlängt barnbidrag.

Ungdom – Är du mellan 18-29 år och har låg inkomst i relation till din boendekostnad kan du ha rätt att få bostadsbidrag. Är ni två som bor tillsammans behöver ni båda vara under 29 år.

Det är ingen garanti för att du kommer att bli beviljad bidraget bara för att du tillhör någon av dessa grupper. Försäkringskassan kommer att göra en samlad bedömning av din ekonomi för att avgöra om du är i behov av bostadsbidrag eller inte.
 

Bostadsbidrag för studenter och pensionärer


Du kan ansöka om bostadsbidrag även om du är student mellan 18-28 år och får studiebidrag hos CSN. Är du pensionär ska du istället ansöka om det som heter bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten.
 

Så gör du för att söka bostadsbidrag


Du ansöker om bostadsbidrag via Försäkringskassan. Enklaste sättet att ansöka är genom att besöka deras hemsida och logga in på “Mina sidor”. Din ansökan kommer sedan att gå vidare till en handläggare hos Försäkringskassan som tittar på din specifika situation.

I din ansökan kommer du att bland annat behöva uppge följande:

  • Inkomstuppgifter
  • Hur hög hyra/boendekostnad du har
  • Antal personer som bor i hushållet
  • Eventuellt annat kapital


Bostadsbidrag hyresrätt


Söker du bostadsbidrag för hyresrätt behöver du även skicka med ditt hyresavtal och din senaste hyresspecifikation.
 

Bostadsbidrag bostadsrätt


Söker du bostadsbidrag för bostadsrätt behöver du även skicka med följande: 

  • Ditt upplåtelse- eller överlåtelseavtal
  • Din senaste avgiftsspecifikation
  • Papper som visar om du har lån på bostadsrätten
  • Din senaste låneavi där skuld och räntesats står med
     

Bostadsbidrag villa


Söker du bostadsbidrag för villa behöver du även skicka med information om eventuellt lån på huset, din senaste låneavi och dokument som visar vad din tomträtt kostar.
 

Så beräknas bostadsbidraget


Försäkringskassan kommer att beräkna bostadsbidraget utifrån de uppgifter du lämnar i din ansökan. Eftersom de gör en samlad bedömning utifrån inkomst, boendekostnad och antal personer i hushållet går det inte att säga exakt hur beräkningen går till. På Försäkringskassans hemsida kan du använda dig av deras verktyg Kassakollen för en preliminär uträkning.

Något som är viktigt att komma ihåg är att Försäkringskassan alltid kontrollerar uppgifterna med Skatteverket året efter att du har fått bidraget. Om det visar sig att någonting inte stämmer kan du bli återbetalningsskyldig. Därför är det viktigt att du alltid anmäler förändringar om du har bostadsbidrag. Det kan vara ändrad inkomst, boendekostnad eller om antalet personer i hushållet förändras.
 

Hur får jag mitt bostadsbidrag?


När du har skickat in en ansökan om bostadsbidrag tar det vanligtvis cirka 30 dagar innan du får besked. Om det saknas uppgifter i din ansökan kan det ta längre tid. Försäkringskassan kan då kontakta dig och be dig komplettera din ansökan.

Om du blir beviljad bostadsbidrag kommer du att få pengar insatta på ditt angivna bankkonto den 27:e varje månad. Du kan alltid se din utbetalning fem dagar innan pengarna kommer på dina sidor hos Försäkringskassan.

Är ni samboende som ansöker om bidraget kan ni välja vem som ska få pengarna in på sitt konto. Det går även att ändra i efterhand var pengarna ska komma in.

En beviljad ansökan gäller i 12 månader. Efter det behöver du ansöka om bostadsbidrag igen.
 

Fler lästips:

17 spartips för bättre hushållsekonomi

Flytta hemifrån - Lista på bra saker att tänka på

Hemförsäkring student - Tips för dig som studerar

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Vem ärver min partners ISK och Kapitalförsäkring?

1 minuts läsning

Investeringssparkonto Om du är gift och din partner går bort så gäller den legala arvsrätten dvs. du ärver “rätten av med fri förfoganderätt förfoga över kvarlåtenskapen” enligt ärvdabalken. Ett Investeringssparkon...

Föregående artikel
Bilbarnstol - Allt viktigt du behöver veta
3 minuters läsning