Hemförsäkring student - Tips för dig som studerar

Hemförsäkring student - Tips för dig som studerar

Studerar du på högskola eller universitet kan du ha rätt till att teckna en hemförsäkring för student. Här får du bra tips och råd om saker att tänka på.

Är du student på ett universitet eller högskola och bor i en egen bostad? Då kan du ha rätt till att teckna en hemförsäkring för studenter. Du får i princip samma skydd som i en vanlig hemförsäkring men till en lägre månadskostnad. Här går vi igenom vad som krävs för att du ska kunna teckna en hemförsäkring för student och vad som ingår i försäkringen.
 

Detta ingår i en hemförsäkring för student


Skillnaden på en vanlig hemförsäkring och en hemförsäkring för studenter brukar vanligtvis bara vara priset. Med andra ord ingår det samma saker i en hemförsäkring för student som i en vanlig.

Ofta ingår följande: 

  • Egendomsskydd som ger dig ersättning om dina saker exempelvis skulle förstöras eller bli stulna.
  • Reseskydd som ger dig ersättning om du exempelvis skulle bli sjuk och behöva läkarvård utomlands
  • Ansvarsskydd som ger dig ersättning om du skulle krävas på skadestånd
  • Överfallsskydd som ger dig ersättning om du exempelvis skulle få skador vid en misshandel

Precis som med en vanlig hemförsäkring kan du i många fall lägga till ett utökat skydd för dina saker, en så kallad allrisk-, eller drulleförsäkring samt utöka din reseförsäkring i din studenthemförsäkring.
 

Krav för att teckna hemförsäkring för student


För att du ska kunna teckna en hemförsäkring till studentpris finns det vanligen några krav du måste uppfylla. Dessa kan skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag men är normalt som följer:

  • Du behöver studera minst halvtid vid ett universitet eller högskola
  • Du måste vara under 30 år
  • Din bostad får max vara 50 kvadratmeter stor
  • Ni får max vara två personer i hushållet

Uppfyller du inte kraven kan du fortfarande teckna en vanlig hemförsäkring men då till ett högre pris.
 

Hemförsäkring för student kostnad


Priset, det är här vi har den stora skillnaden på en vanlig hemförsäkring och en hemförsäkring för student. Vanligtvis ligger kostnaden för en studenthemförsäkring på ungefär 100 kronor i månaden men detta skiljer sig åt mellan olika försäkringsbolag. Även ett antal andra faktorer kan påverka priset för hemförsäkringen:

  • Bostadens storlek
  • Antal personer i hushållet
  • Lösöre (värdet på dina saker)
  • Säkerhetsanordningar såsom säkerhetsdörr och larm
     

Läs villkoren noggrant


Villkoren för hemförsäkring för student kan skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag så var därför noga med att läsa dessa innan du tecknar en försäkring. Några saker som kan vara extra viktiga att kontrollera är följande:

Självrisk
Självrisk är den summa du måste betala för att kunna få din ersättning vid ett försäkringsärende. En låg självrisk ger en högre premie och vice versa. Välj den nivå på självrisken som du tycker passar dig bäst.

Bindningstid
Har hemförsäkringen en bindningstid så kan detta innebära att du behöver betala för försäkringen fram till huvudförfallodagen. Skulle du inte vara i behov av försäkringen längre kan du dock ha rätt till att avsluta hemförsäkringen tidigare.

Beloppsgränser
Kolla upp vilka beloppsgränser försäkringen har för olika händelser. Vissa försäkringsbolag kan ge högre ersättning än andra.

Undantag
Det är viktigt att kolla upp om det finns några undantag i hemförsäkringen som kanske inte passar dig.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Ställa på din bil? - Bra saker att tänka på

3 minuters läsning

Om att ställa på en bil Har du en bil som är avställd? För att du ska få lov att köra bilen igen måste du ställa på den vilket bland annat innebär att du ska betala fordonsskatt och aktivera en trafikförsäkring. Du anmä...

Föregående artikel
Så mycket el drar dina apparater och annat i hemmet
4 minuters läsning