Miljövänlig el – jämför och hitta ett grönt avtal

Skaffa ett milljövänligt elavtal här!
Idag har vi
hjälpt
5128 personer!
Bor du i Villa/Radhus eller Lägenhet?
123 45

Vad har bostaden för postnummer?
Ange mobilnummer

Mobilnummer (frivilligt): Fyll i ditt mobilnummer om du önskar att bli uppringd, helt kostnadsfritt, av en elrådgivare för experthjälp. Samtalet sker i marknadsföringssyfte.
Nordic Green Energy
Svekraft
Cheap Energy
HEM - Halmstads Energi och Miljö AB
Kungälv Energi
Tibber
E.ON Energilösningar AB
MälarEnergi
Compricer är en del av Schibsted
Compricer är en del av
Via mejl bjuder Compricer slumpmässigt in en del av sina kunder att lämna recensioner. Genomsnittligt betyg beräknas baserat på alla lämnande omdömen hos Trustpilot, oavsett om de kommer från verifierade kunder eller inte, med beaktande av faktorer som aktualitet, mängd och stjärnbetyg.

Olika typer av mijövänlig el

Olika typer av miljövänlig el

Miljömärkt el


Lär dig mer om olika miljömärkningar av el. Det finns ett antal olika miljömärkningar av el. Vad är dessa bra för och varför har man dem? Här tar vi upp vad de vanligaste märkningarna innebär. Läs mer >>

Vindkraft


Lär dig mer om vindkraft. Utbyggnaden av vindkraft går snabbt. Vill du veta mer om vindkraft och hur det fungerar? Läs mer >>

Kärnkraft


Är kärnkraft miljövänligt? Därom tvistar de lärde. En stor del av Sveriges el produceras i alla fall genom kärnkraft. Läs mer >>

Solenergi


Energin från solen kan antingen användas till elproduktion eller till uppvärmning.

El från solen
Elproduktionen sker då antingen genom:

Solceller

Energin utvinns genom solceller där energin omvandlas direkt till elektrisk energi. Denna energi kan lagras i batterier, användas direkt i någon elektrisk apparat eller skickas vidare till elnätet. Solceller fungerar i princip överallt.

Termiskt solkraftverk

Energin från solen kan också användas för att värma en vätska till ånga som i sin tur driver en turbin eller motor som driver en generator och på så sätt skapar energi. Dessa kräver mycket direkt solinstrålning.

Värme från solen
Solenergin kan även användas för uppvärmning. Detta kan exempelvis användas för att värma upp tappvatten eller för uppvärmning av fastigheten. I varma länder kan det även användas kopplat till ett kylsystem.

Det finns även något som kallas för PV/T (Photovoltaic/Thermal) som både genererar el och värme.

Jämför miljövänlig el


Oavsett vilken energikälla du vill köpa din el från kan vår tjänst hjälpa dig hitta den.

Bra att veta om miljövänlig el

Bra att veta om grön el

Får jag grön el till min kontakt?


Du får inte en speciell "grön kabel" till din fastighet om du byter till ett elhandelsbolag som erbjuder någon miljövänlig el. Det är ingen skillnad på den el som du får till din kontakt.

Däremot kommer den elhandlare som du väljer att köpa el ifrån att köpa in motsvarande mängd miljövänlig el som du väljer att teckna dig för. På så sätt ökar andelen miljövänlig el i den totala elproduktionen om många väljer att köpa miljövänlig el.

Förnyelsebar energi


Med förnyelsebar energi avses energi från energikällor som naturen själv återskapar.

Förnybar energi tillför inte någon koldioxid till naturens kretslopp och ökar således inte växthuseffekten. På detta sätt skiljer sig exempelvis vattenkraft och vindkraft från olja, kol och naturgas. Dock finns det naturligtvis nackdelar med de flesta energislag där vattenkraft och vindkraft påverkar naturen på sina sätt.

Elcertifikat


Alla elhandlare måste enligt lag köpa in en viss andel elcertifikat i relation till sin totala försäljning av el. Dessa certifikat säljs av elproducenterna som producerar förnybar el. På detta sätt stödjer elcertifikatssystemet finansieringen av utbyggnaden av förnyelsebar elproduktion.

För dig som konsument betalar du dessa elcertifikat via din elhandlare. För fasta avtal ingår kostnaden i elpriset medan det för rörliga avtal oftast särredovisas. Respektive producent av förnybar el bestämmer priset för elcertifikaten och kostnaden kan variera.

Minska din förbrukning


Det kanske bästa sättet för dig som konsument att tänka på miljön är att minska din elkonsumtion. På detta sätt sparar du på miljön och på plånboken. Vi har satt ihop ett antal tips för energibesparing.

Hitta ett billigt elavtal


Ett annat sätt att sänka din elkostnad på är att jämföra och välja ett bra elavtal. Fyll i ditt postnummer längst upp här på sidan eller gå in och jämför el här. Du kan också ringa oss på 08 - 5000 2000 så hjälper vi dig att hitta ett bra miljövänligt elavtal. Oavsett vilket sätt som du föredrar är det helt kostnadsfritt för dig.

Christina tipsar

Exempel på bolag vi jämför
Christina Sahlberg, Sparekonom

Granskad av

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.