Ställa på din bil? - Bra saker att tänka på

Ställa på din bil? - Bra saker att tänka på

Ska du ställa på din bil? Här hittar du bra saker att tänka på som exempelvis vilka krav som finns och hur du går tillväga när du ställer på bilen.

Om att ställa på en bil


Har du en bil som är avställd? För att du ska få lov att köra bilen igen måste du ställa på den vilket bland annat innebär att du ska betala fordonsskatt och aktivera en trafikförsäkring. Du anmäler en påställning av bilen hos Transportstyrelsen och kan börja använda bilen från och med det datum som de har registrerat din anmälan.
 

Detta behöver du göra när du ställer på bilen

 

  • Se till att du har en trafikförsäkring
  • Anmäl att du vill ställa på bilen till Transportstyrelsen
  • Boka en tid för besiktning av bilen
  • Betala fordonsskatten
  • Serva bilen så den blir körklar, exempelvis byta däck, fylla på spolarvätska och kolla oljan


Så här ställer du på ett fordon


Ska du ställa på ett fordon måste du först och främst se till att fordonet har en aktiv trafikförsäkring. Denna försäkring måste alla som har en påställd bil ha enligt lag. Har din bil tidigare varit påställd finns oftast uppgifterna om bilen redan registrerade hos Transportstyrelsen som aktiverar försäkringen och meddelar ditt försäkringsbolag när du ställer på bilen. Har det inte funnits någon trafikförsäkring tidigare behöver du teckna en ny.

När trafikförsäkringen är fixad ska du anmäla en påställning av fordonet hos Transportstyrelsen. Detta kan du göra på flera olika sätt:

  • E-tjänsten ”Ställ av/på fordon” på Transportstyrelsens hemsida
  • Transportstyrelsens app ”Mina Fordon”
  • Skriftligen på ditt registreringsbevis

Påställningen gäller från den dag som din anmälan har registrerats hos Transportstyrelsen.
 

Fordonsskatt vid påställning av fordon


När du har ställt på din bil behöver du börja betala fordonsskatt. Har du en digital brevlåda skickas ett inbetalningskort dit annars får du en avi med posten. På Transportstyrelsens e-tjänst ”Fordonets skulder” kan du se hur mycket skatt du ska betala och även få information om OCR-nummer och Bankgironummer.
 

Ställa på bil vid ägarbyte


Vem som blir skattskyldig när du ställer på bilen vid ett ägarbyte beror på hur du gör din anmälan till Transportstyrelsen.

Använder du e-tjänst eller appen för att ställa på bilen och anmäla ägarbytet sker allt direkt och det blir den nya ägaren som ska betala fordonsskatten. Skickar du in din anmälan på registreringsbeviset sker ägarbytet när anmälan är registrerad eller från den dag du angivit, och därefter är det den nya ägaren som ska betala skatten.

Använder du någon av Transportstyrelsens självservicetjänster när du anmäler en påställning av bilen är det den som är registrerad ägare vid detta tillfälle som blir skyldig att betala fordonsskatten. Kommer det efter detta in en anmälan om ägarbyte där det står att bytet skett samma dag eller tidigare som du ställde på bilen kan du ompröva fordonsskatten hos Skatteverket.
 

Körförbud trots att du ställt på bilen


I vissa fall kan bilen ha körförbud trots att du har ställt på den. Det kan till exempel vara om du har fått körförbud på grund av att du missat en besiktning eller om du har fått användningsförbud på grund av att du inte har betalat fordonsskatten.
 

Glöm inte försäkringen


För att kunna ställa på din bil måste du ha en aktiv trafikförsäkring. Den täcker skador som kan orsaka tredje part, personer eller annans egendom i händelse av en trafikolycka. Den täcker dock INTE skador på din egna bil om du är vållande till skadan. För det behöver du en halv-, eller helförsäkring.

Här kan du läsa mer om olika typer av bilförsäkringar och teckna din försäkring direkt online!

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Byta jobb? – 5 saker att tänka på när du byter arbete

2 minuters läsning

Är det dags för dig att gå vidare i din karriär och byta jobb? Att byta jobb kan vara ganska påfrestande. Samtidigt som du ska avsluta allt på ditt gamla jobb ska du börja förbereda dig inför din nya tjänst. För att allt ska gå lite ...

Föregående artikel
Hemförsäkring student - Tips för dig som studerar
3 minuters läsning