Bästa försäkringsbolaget 2023 och inför 2024

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Bästa försäkringsbolaget 2023 och inför 2024

Här hittar du det bästa försäkringsbolaget 2023 och inför 2024 inom fordonsförsäkring och sakförsäkring. Bra för dig som ska byta eller skaffa ny försäkring.

Ska du skaffa en ny försäkring för första gången eller funderar du kanske på att byta försäkringsbolag? Då kan Svenskt Kvalitetsindex årliga undersökning av kundnöjdheten bland landets försäkringsbolag vara till nytta. Här hittar du de bolag som är bäst respektive sämst när kunderna själva får välja.
 

Kort om undersökningen


Totalt har närmare 5 000 intervjuer genomförts under oktober 2023 där de tillfrågade har fått svara på frågor om vad de tycker om sina försäkringsbolag. Generellt visar undersökningen att kundnöjdheten ligger i nivå med fjolåret och istället för produktegenskaper är det service och kontaktfrågor som kunderna tycker är viktigast.
 

Kundnöjdhet


Kundnöjdheten mäts på en skala mellan 0 till 100 där 0 är sämsta möjliga kundnöjdhet och 100 bästa möjliga. Generellt har branscher och företag med ett betyg under 60 stora svårigheter att motivera sina kunder att stanna kvar hos sig medan ett betyg över 75 visar på en mycket stark relation mellan företaget och kunden.
 

Bästa försäkringsbolaget inom fordonsförsäkringar


Bland privatkunderna hamnade Svedea i topp följt av Dina Försäkringar och If. Sämst gick det för Trygg Hansa som hamnade under genomsnittet för branschen.

Försäkringsbolag Betyg
Svedea 77,1
Dina Försäkringar 75,6
If 75,4
Folksam 74,9
Länsförsäkringar 74,7
Volvia 74,5
Branschen i genomsnitt 73,7
Övriga 70,3
Trygg Hansa 68,9


Bästa försäkringsbolaget inom sakförsäkringar


Bland privatkunderna hamnade Dina Försäkringar i topp följt av Länsförsäkringar och kategorin Övriga. Sämst gick det för Trygg Hansa som hamnade under genomsnittet för branschen.

Försäkringsbolag Betyg
Dina Försäkringar 75,4
Länsförsäkringar 74,9
Övriga 73,7
If 73,3
Folksam 73,3
Branschen i genomsnitt 72,8
Trygg Hansa 68,7


Om undersökningen


Svenskt Kvalitetsindex undersöker årligen kundnöjdheten på den svenska försäkringsmarknaden. Årets undersökning skedde genom närmare 5 000 intervjuer under oktober.

Källa: SKI Försäkring 2023-11-06 (pdf)
 

Vill du hitta ett bra försäkringsbolag?


Börja med att välja försäkringstyp nedan eller läs mer om försäkringar:

Bilförsäkring Hemförsäkring
Villaförsäkring Båtförsäkring
MC-försäkring ATV-försäkring
Snöskoterförsäkring Fritidshusförsäkring
Hundförsäkring Olycksfallsförsäkring
Barnförsäkring Inkomstförsäkring
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Bästa elbolaget 2023 och inför 2024 (hela listan)

2 minuters läsning

Ska du skaffa ett nytt elbolag för första gången eller funderar du kanske på att byta elleverantör? Då kan Svenskt Kvalitetsindex årliga undersökning av kundnöjdheten bland landets elbolag vara till nytta. Här hittar du de bolag...

Föregående artikel
Bästa bredbandsleverantören 2023 och inför 2024
1 minuts läsning