Nytt verktyg: Så mycket kostar bilförsäkringen i din kommun

Nytt verktyg: Så mycket kostar bilförsäkringen i din kommun

Bor du i Stockholmstrakten är det inte osannolikt att du betalar nästan dubbelt så mycket för din bilförsäkring som om du bor på landet, i genomsnitt. Det framgår av vårt nya verktyg Bilförsäkringskollen.

Landets dyraste bilförsäkringar finns i Botkyrka kommun (8 361 kronor i snitt) och de billigaste i Hammarö kommun (4 003 kronor i snitt).

– Vi kan se att geografin är en viktig faktor när försäkringsbolagen sätter sina priser på bilförsäkringar. Det är framför allt i de större städerna vi ser priserna dra iväg. Här är det fler bilar och personer som rör sig och många som parkerar på gatan i stället för i egna garage. Större risker för stölder och olyckor gör också att premierna blir högre i storstäderna, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Förutom geografin påverkas din premie av din ålder, vilken bil du har, hur du parkerar, hur mycket du kör och omfattningen på din försäkring.

– På mindre orter kan till exempel problem med stölder resultera i högre premier, säger Christina Sahlberg.
Men hjälp av Bilförsäkringskollen kan användare se vad det i genomsnitt kostar att helförsäkra en personbil i sin kommun och jämföra detta med andra kommuner i samma län eller med kommuner i andra län. Det går också att se prisskillnader mellan 2022 och 2023, det vill säga hur mycket försäkringspremierna har höjts eller sänkts.

En tydlig utveckling de senaste åren är att bilförsäkringarna stigit i pris, även om uppgången förra året bara var marginell.

– Vi ser att premierna stiger i genomsnitt över tid vilket är normalt när kostnader ökar för försäkringsbolagen. Inflationen påverkar prisökningarna men vi har inte riktigt sett den utveckling man kunde ha förväntat sig ännu, efter den senaste tidens höga inflation, säger Christina Sahlberg.

I vårt nya verktyg Bilförsäkringskollen finns alla siffror, kommun för kommun om hur premierna har utvecklats sedan 2022:

KOMMUNERNA MED DYRASTE BILFÖRSÄKRINGARNA

Kommun Snittpremie 2023
Botkyrka 8 361 kr
Sundbyberg 7 954 kr
Järfälla 7 790 kr
Haninge 7 559 kr
Stockholm 7 469 kr
Huddinge 7 378 kr
Södertälje 7 348 kr
Danderyd 7 340 kr
Lidingö 7 283 kr
Göteborg 6 942 kr


KOMMUNERNA MED BILLIGASTE BILFÖRSÄKRINGARNA

Kommun Snittpremie 2023
Hammarö 4 003 kr
Gullspång 4 033 kr
Markaryd 4 041 kr
Söderhamn 4 068 kr
Degerfors 4 093 kr
Sölvesborg 4 122 kr
Tibro 4 146 kr
Mora 4 168 kr
Ödeshög 4 174 kr
Gotland 4 184 kr


Källa: Compricers Bilförsäkringskollen

Kommuner med färre än tio försäkringstagare redovisas ej.

Om Bilförsäkringskollen
Bilförsäkringskollen är ett verktyg för dig som vill jämföra snittpremier för helförsäkrade bilar i Sveriges kommuner och län. Verktyget ger dig även möjlighet att jämföra nivåerna på snittpremierna mellan åren 2022 och 2023, det vill säga hur mycket försäkringspremierna har höjts eller sänkts mellan åren.

Vissa prisförändringar kan förklaras av att det har försäkrats dyrare/billigare bilar i kommunen/länet under 2023 än under 2022.

Statistiken baseras på alla tecknade helförsäkringar via Compricer under åren 2022-2023. Kommuner med färre än tio försäkringstagare redovisas ej. Vill du få aktuella prisuppgifter för just dig och din bil kan du gå in på Compricer bilförsäkringar.

 

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Har du svårt att erkänna när du har fel?

1 minuts läsning

Konfirmeringsbias kallas denna tankevurpa som gör att vi söker, tolkar och kommer ihåg information som bekräftar våra befintliga åsikter samtidigt som vi ignorerar information som motsäger dem. Ibland är vi helt blinda för det vi inte letar efter. ...

Föregående artikel
Besked: Riksbanken duckar junisänkningen
1 minuts läsning