Riksdagen sa ja: Höjt tillfälligt tak för rotavdrag

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Riksdagen sa ja: Höjt tillfälligt tak för rotavdrag

Från och med den 1 juli i år höjs rotavdraget från 50 000 till 75 000 kronor tillfälligt. Dessutom införs separata rot- och rutavdrag.

75 000 kronor per avdrag

Under hela 2024 är taket för rotavdraget 75 000 kronor per person och 75 000 kronor per person för rutavdrag. Fram tills den 1 juli får dock högst 50 000 kronor användas för rotavdrag och högst 75 000 kronor sammanlagt för både rot- och rutavdrag

Riksdagen skriver:

Det tillfälligt höjda taket syftar till att temporärt främja sysselsättningen i byggsektorn under lågkonjunkturen i svensk ekonomi. Bestämmelserna får tillämpas på hushållsarbete som har betalats, förmån av hushållsarbete som har tillhandahållits och hushållsarbete som har redovisats i en förenklad arbetsgivardeklaration under beskattningsåret 2024.

De nya reglerna börjar gälla den 1 juli 2024 och upphöra att gälla vid årsskiftet.

Lästips:

Rotavdrag – Så fungerar det (2024)

Regeringen dubblerar maximalt rot- och rutavdrag!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Klimatsäkring av din bostad: Så kan du få 60 000 kronor i bidrag

1 minuts läsning

För att främja hållbara bostäder och motverka klimatförändringarnas negativa effekter erbjuder regeringen ett bidrag på upp till 60 000 kronor för klimatsäkring av privata bostäder som värms upp med el eller gas. Initiativet syftar till att...