Klimatsäkring av din bostad: Så kan du få 60 000 kronor i bidrag

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Klimatsäkring av din bostad: Så kan du få 60 000 kronor i bidrag

Vill du klimatsäkra din bostad? Till exempel förstärka tak, förbättra dräneringssystem eller installera energieffektiva värme- och kylsystem? Då finns det bidrag att få.

För att främja hållbara bostäder och motverka klimatförändringarnas negativa effekter erbjuder regeringen ett bidrag på upp till 60 000 kronor för klimatsäkring av privata bostäder. Initiativet syftar till att hjälpa husägare att vidta åtgärder som minskar risken för skador orsakade av extremväder och andra klimatrelaterade hot, och bidra till en bättre framtid för kommande generationer.

Vad innebär klimatsäkring?

Klimatsäkring innebär att man vidtar åtgärder för att skydda sin bostad mot klimatförändringarnas effekter. Det kan handla om att installera vattentäta dörrar och fönster, förstärka tak och väggar, samt förbättra dräneringssystem för att hantera kraftiga regn och översvämningar. Andra åtgärder inkluderar att installera solpaneler, uppgradera till energieffektiva värme- och kylsystem samt plantera träd och buskar som kan fungera som vindskydd.

Vem kan ansöka om bidraget?

Bidraget är tillgängligt för alla privatpersoner som äger en bostad i Sverige. För att vara berättigad måste åtgärderna som vidtas vara specifikt inriktade på att klimatsäkra bostaden. Det innebär att renoveringar och förbättringar som inte direkt relaterar till klimatförändringarnas effekter inte kvalificerar sig för bidraget.

Hur ansöker man?

 • Samla in nödvändig information om de åtgärder du planerar att vidta: kostnadsberäkningar, tidsplan och eventuella ritningar eller planer.
   
 • Besök boverket.se för bidraget och fyll i ansökningsformuläret i e-tjänsten för bidrag och stöd. Bifoga den insamlade dokumentationen. Det går även att beställa ett ansökningsformulär från Länsstyrelsen som du sedan skickar in.
   
 • Din ansökan granskas av ansvarig myndighet. Handläggningstiden kan variera, men du kommer att informeras om beslutet via e-post eller brev.
   
 • Om din ansökan godkänns kan du påbörja arbetet med att klimatsäkra din bostad. Kom ihåg att spara alla kvitton och dokumentation för att kunna redovisa kostnaderna i efterhand.

Maxbidrag: 60 000 kronor

Bidrag lämnas för högst 50 procent av materialkostnaderna. Du kan få max 30 000 kronor för värmesystemsåtgärder och max 30 000 kronor för klimatskalsåtgärder.

Den som utför åtgärderna behöver vara registrerad för F-skatt. Utöver bidragen för materialkostnaderna kan man också få rotavdrag för 30 procent av arbetskostnaderna.

Exempel på klimatsäkrings- och värmessystemsåtgärder som du som husägare kan överväga:

 • Vattentäta dörrar och fönster: Installation av vattentäta dörrar och fönster kan skydda mot översvämningar.
   
 • Förstärkning av tak och väggar: Att förstärka konstruktionen kan motstå kraftiga vindar och stormar.
   
 • Dräneringssystem: Förbättrad dränering kan förebygga översvämningar och vattenansamlingar runt huset.
   
 • Solpaneler: Genom att installera solpaneler kan du minska beroendet av fossila bränslen och öka husets energisjälvförsörjning.
   
 • Energieffektiva system: Uppgradering till energieffektiva värme- och kylsystem kan minska energikostnaderna och minska husets koldioxidavtryck. Exempel: Installation av värmepump och anslutning till fjärrvärme.

Fördelar med att klimatsäkra bostaden

 • Skydd mot klimatförändringar: Minskad risk för skador orsakade av extremväder.
   
 • Ekonomiska besparingar: Längre livslängd på bostaden och minskade kostnader för reparationer och energiförbrukning.
   
 • Ökad fastighetsvärde: En klimatsäkrad bostad kan vara mer attraktiv på marknaden och ha ett högre värde.
   
 • Miljövänligt: Minskad energiförbrukning och lägre koldioxidutsläpp bidrar till en bättre miljö.
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Tips på hur du kan spara pengar inför semestern

6 minuters läsning

1. Börja lägga undan pengar Har du inte redan planerat för semesterns utgifter så lägg undan så mycket pengar du kan redan nu.   2. Ta inga lån Ta inga dyra lån för att klara av sommarens utgifter. Det kan skapa ett andrum p&arin...

Föregående artikel
Riksdagen sa ja: Höjt tillfälligt tak för rotavdrag
1 minuts läsning