Världens rikaste människor (män och kvinnor) 2023

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
Världens rikaste människor (män och kvinnor) 2023

Här hittar du en lista över världens rikaste människor 2023. Läs mer om hur olika män och kvinnor skapat och fått sina förmögenheter.

211 miljarder dollar! - Det är så stor förmögenhet den rikaste människan i världen har just nu. Bernard Arnault toppar listan över världens rikaste män tack var lyckosamma investeringar i lyxvarumärken medan Francoise Bettencourt Meyers, som är arvtagerska till sminkmärket L'Oréal, toppar listan över världens rikaste kvinnor.

Här är hela listan med världens rikaste personer 2023!
 

Världens rikaste män


1. Bernard Arnault - 211 miljarder dollar


Frankrikes rikaste man, Bernard Arnault, är kraften bakom världens största lyxvarukoncern LVMH. Företaget äger mer än 70 märken, inklusive Givenchy, Moët & Chandon och Dior. Arnault är även känd för sitt konstintresse och äger flera konstverk av Picasso, Yves Klein och Henry Moore.
 

2. Elon Musk - 180 miljarder dollar


Elon Musk är en entreprenör känd för sina ambitiösa projekt inom rymdteknik, elbilar och neural teknik. Förutom Tesla och SpaceX är Musk inblandad i Neuralink, The Boring Company och OpenAI. Han är känd för sin vision om en hållbar framtid och kolonisering av Mars.
 

3. Jeff Bezos - 114 miljarder dollar


Bezos grundade Amazon 1994 och transformerade bokhandeln till en e-handelsgigant som nu dominerar många marknadssegment. Utöver Amazon har Bezos intressen i Blue Origin, ett rymdutforskningsföretag, och äger Washington Post sedan 2013.
 

4. Larry Ellison - 107 miljarder dollar


Ellison är medgrundare av Oracle, ett multinationellt datorföretag som erbjuder mjukvara, molnlösningar och hårdvara. Utöver sitt affärsintresse är han också känd för sin passion för yachtsegling och har vunnit America's Cup flera gånger.
 

5. Warren Buffet - 106 miljarder dollar


Som ordförande för Berkshire Hathaway har Buffet en diversifierad portfölj som sträcker sig från Geico till Coca-Cola. Han är känd för sin värdeinvesteringsstrategi och sina filantropiska insatser där han lovar att donera 99% av sin förmögenhet till välgörenhet.
 

6. Bill Gates - 104 miljarder dollar


Bill Gates är medgrundare av Microsoft och är nu en av världens främsta filantroper. Genom Bill & Melinda Gates Foundation strävar han efter att lösa globala hälsoproblem som malaria och polio.
 

7. Michael Bloomberg - 94,5 miljarder dollar


Efter att ha grundat Bloomberg L.P., satt Michael Bloomberg tre mandatperioder som New Yorks borgmästare. Hans företag revolutionerade finansiell rapportering, och hans filantropiska arbete fokuserar på klimatförändringar, folkhälsa och utbildning.
 

8. Carlos Slim - 93 miljarder dollar


Carlos Slim är en välkänd mexikansk affärsman som byggt sin förmögenhet inom allt från telekommunikation till byggbranschen. Han har flera olika företag genom sitt bolag Grupo Carso.
 

9. Mukesh Ambani - 83,4 miljarder dollar


Ambani är ordförande och största aktieägare i Reliance Industries. Han har utökat företagets räckvidd från olja och gas till telekommunikation med Jio, som har revolutionerat Indiens digitala landskap.
 

10. Steve Ballmer - 80,7 miljarder dollar


Efter att ha tjänstgjort som Microsofts VD i 14 år förvärvade Ballmer NBA-laget Los Angeles Clippers 2014. Han är även aktiv inom välgörenhet med fokus på utbildning och gemenskapsuppbyggnad.
 

Världens rikaste kvinnor


1. Francoise Bettencourt Meyers - 81,8 miljarder dollar


Som arvtagare till L'Oréal är Francoise Bettencourt Meyers världens rikaste kvinna. L'Oréal är en jätte inom skönhetsindustrin och finns i hela världen. Bettencourt Meyers är även känd för sitt engagemang i judiska studier och klassisk musik.
 

2. Alice Walton - 60,2 miljarder dollar


Medan hennes bröder övervakar Walmart har Alice Walton dedikerat en stor del av sitt liv till konst. Hon grundade Crystal Bridges Museum of American Art och har en av amerikas mest imponerande konstsamlingar.
 

3. Julia Koch - 59,6 miljarder dollar


Efter bortgången av hennes make David Koch tog Julia Koch över som en av huvudägarna till Koch Industries. Koch Industries har verksamheter främst inom kemisk-teknisk industri, mineraler, energi och konstgödsel.
 

4. Jacqueline Mars - 38 miljarder dollar


Som barnbarn till Mars Inc.'s grundare är Jacqueline Mars en av världens största choklad- och godisproducenter. Hon är också känd för sitt engagemang i fredsarbete och utbildning.
 

5. Miriam Adelson - 35 miljarder dollar


Doktor Miriam Adelson är en medicinsk forskare, företagsledare och filantrop. Hon och hennes avlidne make, Sheldon Adelson, byggde ett kasinoimperium som sträcker sig från Las Vegas till Macau.
 

6. Gina Rinehart - 29,7 miljarder dollar


Som styrelseordförande för Hancock Prospecting är Gina Rinehart Australiens ledande järnmalmsexportör. Hon är också känd för sitt engagemang för att främja gruv- och jordbruksindustrin.
 

7. Susanne Klatten - 27,5 miljarder dollar


Klatten ärvde sin förmögenhet från BMW och är också delägare i det farmaceutiska företaget Altana. Hon är en av Tysklands mest inflytelserika affärskvinnor.
 

8. MacKenzie Scott - 26,2 miljarder dollar


Författaren och filantropen MacKenzie Scott, tidigare gift med Jeff Bezos, har sedan skilsmässan donerat miljarder till välgörenhet med inriktning på social rättvisa och utbildning.
 

9. Iris Fontbona - 24,1 miljarder dollar


Chilenska affärskvinnan Iris Fontbona övertog kontrollen av Luksic Group efter sin mans bortgång. Gruppen har investeringar inom gruvdrift, finansiella tjänster och bryggerier.
 

10. Abigail Johnson - 22,1 miljarder dollar


Johnson, VD för Fidelity Investments, leder ett av världens största fondförvaltningsföretag. Under hennes ledning har företaget utökat sin närvaro inom teknik och finansiella tjänster.
 

Lästips:

Här kan du läsa om Sveriges rikaste personer, de bäst betalda jobben i Sverige, hur du kan spara pengar och tjäna pengar online.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Vad täcker din hemförsäkring vid oväder?

6 minuters läsning

Sverige är känt för sina fyra årstider med skiftande väderförhållanden som kan sträcka sig från idylliska sommardagar till tuffa vinterstormar. Denna variation i väderleken innebär att både villor och fritidshus i landet är utsa...

Föregående artikel
20 % i ränta på din kvarskatt från och med september
1 minuts läsning