Ägarbyte av bil – Så här gör du (komplett guide)

Ägarbyte av bil – Så här gör du (komplett guide)

Har du köpt eller sålt en bil och behöver göra ett ägarbyte? Här går vi igenom hur ett ägarbyte av bil går till, hur lång tid det tar och vad du behöver tänka på.

Har du köpt eller sålt en bil måste du registrera ett ägarbyte av bilen. Detta kan du göra antingen via Transportstyrelsens hemsida, appen Mina fordon eller via bilens registreringsbevis. Köper eller säljer du bilen via en bilhandlare sköter de oftast ägarbytet åt dig. Här kan du läsa mer om hur du gör ett ägarbyte av bil och vad du kan behöva tänka på när det kommer till fordonsskatt och trafikförsäkring.
 

Ägarbyte av bil på nätet


På Transportstyrelsens hemsida kan du registrera ägarbyte av bil via deras e-tjänst. För att du ska kunna anmäla ägarbytet behöver den som är säljare kunna legitimera sig med e-legitimation. Både säljare och köpare behöver ha giltiga, svenska körkort och vara över 18 år. Säljaren måste dessutom kunna uppge behörighetskoden från del 1 av bilens registreringsbevis.

OBS! Tänk på att du inte kan välja datum för registrering av ägarbyte på nätet, utan ägarbytet sker samma dag som du gör anmälan.
 

Ägarbyte av bil via appen Mina Fordon


Du kan även registrera ägarbyte av bil genom att använda dig av Transportstyrelsens app Mina fordon. Ladda ner appen kostnadsfritt i App Store eller Google Play. För att du ska kunna anmäla ägarbyte av bil via appen behöver den som är säljare ha tillgång till del 2 av bilens senast utfärdade registreringsbevis samt att både köpare och säljare behöver har giltiga, svenska körkort. Ni måste båda knappa in giltighetstiden för era körkort för att ägarbytet ska ske mellan rätt personer.
 

Ägarbyte av bil via registreringsbevis


Vill du inte anmäla ägarbytet digitalt kan du göra det via bilens registreringsbevis. Du använder dig då av del 2, alltså den gula delen, där du skriftligen fyller i köparens uppgifter och det datum från när ägarbytet ska ske. Skicka sedan in anmälan till Transportstyrelsens adress:

Transportstyrelsen
701 81 Örebro
 

Så lång tid tar ägarbytet


Ägarbytet gäller samma dag som anmälan är gjord. Det kan vara bra att känna till att bilen bytt ägare samma stund som båda skrivit under en anmälan och skickat in. Det är bara registret som kan ta olika tid innan det har hunnit uppdateras. Det nya registreringsbeviset kommer sedan till köparen inom en vecka.

Gör du ägarbytet via webben registreras ägarbytet direkt samma dag. Varje vardag klockan 19.30 och några timmar efteråt görs en så kallad kvällsbearbetning av alla inkomna ägarbyten som sedan förs in i registret nästa vardagskväll. Skulle ägarbytet ske under fredagskvällens bearbetning kommer den registreras på måndag kväll. Observera att ägarbytet gäller från och med fredagens datum. Skulle ägarbytet anmälas under en helg kan det ta fram tills tisdagskvällen kommande vecka innan ägarbytet har uppdaterats.

Skickar du in ägarbytet via post beror tiden det tar för att ägarbytet registrerats på postgången samt handläggningstiden. Observera att anmälan måste komma in till Transportstyrelsen inom 10 dagar från överlåtelsen. Annars blir anmälans ankomstdag datumet för ägarbytet istället för det datum du anmält på registreringsbeviset.
 

Nya ägaren behöver skaffa en trafikförsäkring


Vid ett ägarbyte av bil måste den nya ägaren av bilen skaffa en trafikförsäkring som gäller från det datum ägarbytet sker. Innan dess är det den tidigare ägarens ansvar att ha en trafikförsäkring. Att ha en trafikförsäkring är ett krav enligt lag så denna del är därför extra viktig att hålla koll på. Tänk på att du även bör ha en bilförsäkring som täcker personskador och skador på bilen. Tecknar du en helförsäkring eller halvförsäkring ingår en trafikförsäkring automatiskt.

Här på Compricer kan du snabbt och enkelt jämföra bilförsäkringar från flera olika försäkringsbolag!
 

Så fungerar fordonsskatten vid ägarbyte av bil


Om ägarbytet av bilen sker den månad som fordonsskatten ska betalas eller tidigare så är det säljaren som är ansvarig för att betala skatten. Efter ägarbytet gått igenom är det köparens ansvar. Du kan se vilken månad fordonsskatten ska betalas på slutsiffran i registreringsnumret.

Om bilen är avställd behöver du inte betala fordonsskatt eller trafikförsäkring. Ställs bilen på i samband med ägarbytet så är det den nya ägaren som ska betala fordonsskatten. Ska du ställa av bilen i samband med ett ägarbyte kommer överskjutande fordonsskatt att betalas tillbaka till den nya ägaren.
 

Ägarbyte av leasingbil


Ägarbyte av leasingbil med minst ett år kvar på avtalet måste registreras i vägtrafikregistret. Du behöver ange leasinggivarens organisationsnummer på registreringsbeviset under rubriken “Övrig anmälan”. Leasinggivaren behöver ha gett sitt godkännande av överlåtelsen eller vara den som gör anmälan för att Transportstyrelsen ska godkänna bytet.
 

Lästips för dig som äger eller ska köpa en bil

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123
Check cirkel

Info

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Så mycket el drar dina apparater och annat i hemmet

Klocka 1 minuts läsning

Det som drar mest i ditt hem är uppvärmningen. Många hävdar att allt annat är småpotatis i jämförelse. Sänker du värmen i ditt hem med 1 grad så sjunker elräkningen med 5 procent. Så det viktigaste du kan göra är att s...

Föregående artikel
Köpa hund? – Tips på bra saker att tänka på
Klocka 1 minuts läsning