Jämför trafikförsäkring till din bil

Hitta en bra försäkring till din bil. Jämför priser, villkor och teckna idag. Helt kostnadsfritt.

Hitta en bra försäkring till din bil eller MC

Här hittar du allt du behöver veta om trafikförsäkring.
Passa sedan på att jämföra och hitta en bra försäkring till ditt fordon.

Jämför bilförsäkring >>
Jämför motorcykelförsäkring >>

Vad är trafikförsäkring?

Trafikförsäkring är obligatoriskt enligt lag sedan 1929. Den registrerade ägaren till ett fordon som är i trafik har således en skyldighet att åtminstone teckna en trafikförsäkring från den dag fordonet tas i trafik. Detta gäller även om fordonet inte är i körbart skick eller belagt med körförbud.

Det viktigaste skälet till varför en trafikförsäkring är obligatorisk är för att skydda tredje man. Det vill säga för att täcka de skador som uppkommer på annan person eller annans egendom i samband med en trafikolycka.

Det är Trafikförsäkringsföreningen (TFF), där alla trafikförsäkringsbolag är medlemmar, som håller koll på att samtliga fordon i trafik har en trafikförsäkring.

När ska man välja trafikförsäkring?

Som förklarats ovan är du enligt lag skyldig att ha en trafikförsäkring. Du måste således se till att du alltid som minst har en trafikförsäkring på ditt fordon. Den som ska teckna försäkringen är den som står som ägare till fordonet.

Eftersom trafikförsäkringen enbart skyddar tredje man måste du teckna en halvförsäkring eller helförsäkring om du vill ha ett försäkringsskydd för ditt fordon. Det går inte att säga när det enbart räcker med en trafikförsäkring, det beror främst på värdet på ditt fordon. Om fordonet är yngre än cirka 15 år är det dock i de flesta fall värt att åtminstone ha ett halvförsäkringsskydd.

Vad händer om jag inte har trafikförsäkring?

Trafikförsäkringsföreningen har rätt att ta ut en avgift för varje oförsäkrad dag. I dagsläget ligger denna avgift på 160 kronor per dag för privata personbilar och 190 kronor per dag för en tung motorcykel. Se till att du har ditt fordon försäkrat, både för din egen och för dina medtrafikanters skull.

Vad täcker trafikförsäkringen?

Trafikförsäkringen täcker de kostnader som uppkommer för tredje part. Till exempel täcker trafikförsäkringen skadorna på grannens staket om du skulle backa in i det men däremot inte eventuella skador som uppkommer på ditt fordon om du själv är vållande. Skulle någon annan krocka med dig så är det den vållande förarens trafikförsäkring som täcker skadorna på ditt fordon.

Trafikförsäkringen gäller enligt skadeståndsrättsliga regler, det vill säga att en skada ska ersättas så att den skadedrabbade hamnar i samma ekonomiska läge som om skadan aldrig inträffat. Exempel på ersättningar för person är inkomstförlust, kostnader för läkarvård, sveda och värk, vanprydande ärr, dödsfall med mera.

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123

Vanliga frågor och svar om trafikförsäkring

Vad är en trafikförsäkring?

En trafikförsäkring är en obligatorisk försäkring som är till för att täcka de skador som uppkommer på annan person eller annans egendom i samband med en trafikolycka.

Vad kostar en trafikförsäkring till en bil?

På Compricer är priset för en trafikförsäkring till en bil i genomsnitt 2 885 kronor per år.

Vilken trafikförsäkring är billigast?

Eftersom försäkringar är individuella finns det inget försäkringsbolag som alltid har den billigaste trafikförsäkringen för alla. När du jämför försäkringar på Compricer kan du snabbt och enkelt hitta billiga trafikförsäkringar från en mängd olika försäkringsbolag.

Hur kan man jämföra trafikförsäkringar?

Fyll i ditt registreringsnummer och lite uppgifter om dig och ditt fordon. Inom kort får du upp förslag på trafikförsäkringar från olika försäkringsbolag. Välj den du tycker är bäst och teckna direkt online eller ring våra försäkringsrådgivare om du vill ha personlig hjälp.

Vad ingår i en trafikförsäkring?

Trafikförsäkringen täcker de kostnader som uppkommer för tredje part. Till exempel täcker trafikförsäkringen skadorna på grannens staket om du skulle backa in i det men däremot inte eventuella skador som uppkommer på ditt fordon om du själv är vållande. Skulle någon annan krocka med dig så är det den vållande förarens trafikförsäkring som täcker skadorna på ditt fordon.

Vad kostar en trafikförsäkring till en MC?

På Compricer är priset för en trafikförsäkring till en motorcykel i genomsnitt 2 303 kronor per år.

Vad kostar det att jämföra trafikförsäkringar på Compricer?

Det är helt kostnadsfritt att jämföra trafikförsäkringar på Compricer.

Jämför bilförsäkring!

Hitta bästa försäkringen idag. Fyll i ditt registreringsnummer nedan.

Vill du ha hjälp med dina privatekonomiska avtal?
Ring oss!

Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i villa, 17000 kWh/år
  • Högst årskostnad 24 781 kr
  • Lägst årskostnad 13 415 kr
  • Att spara 11 366 kr

Jämför el

Senaste från Expertpanelen
2024-05-15

Fråga: När inflationen sjunker - blir maten billigare då?

Läs mer här

Nyheter för din plånbok
6 banker har sänkt räntan efter Riksbankens sänkning
6 banker har sänkt räntan efter Riksbankens sänkning
Storhandlar du på bensinmacken?
Storhandlar du på bensinmacken?
Riksbanken sänker styrräntan för första gången på åtta år!
Riksbanken sänker styrräntan för första gången på åtta år!

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Exempel på bolag vi jämför