Jadå, du kan ha flera ISK i en och samma bank och du kan ha ISK på flera banker. Du kan även flytta innehav på ISK i en bank till en annan bank utan avgifter.

ISK är ett skal där du väljer vilka fonder, aktier eller andra värdepapper du vill fylla skalet med. Utdelningen (eller egentligen avkastningen) på ISK bestäms av vilka fonder eller aktier du väljer så av den anledningen finns det ingen större anledning att ha ISK i flera banker. Skatten på ISK är densamma i alla banker och just nu tar ingen bank ut avgifter för ISK.

Däremot kan bankerna ha lite olika fondutbud. Nordnet och Avanza har t ex 1200 fonder och är du ute efter indexfonder med låg avgift skulle jag välja Nordnet eller Avanza eftersom de har det bredaste utbudet av sådana. Men även de andra bankerna har indexfonder och ett stort fondutbud, Swedbank har till exempel 550 fonder.

En annan sak som skiljer sig är hur lätt det är att följa värdeutvecklingen. Bankernas hemsidor och appar har olika design och är mer eller mindre pedagogiska. Du kan också väga in ditt behov av rådgivning. En del banker satsar mest på bra verktyg så att kunderna blir bättre på att fatta egna kloka beslut. Andra banker satsar mer på att erbjuda kostnadsfria möten med banksäljare. Så kika runt, jämför och välj det som passar dig.

Med vänliga hälsningar

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank