Hej och tack för din fråga! Om du vill göra en ändring i ditt efterlevandeskydd kontaktar du ditt tjänstepensionsbolag. Har du en kollektivavtalad tjänstepension vänder du dig istället till din valcentral.

Under tiden du arbetar kan du lägga till eller ta bort återbetalningsskyddet. Men när du väl har gått i pension kan du bara ta bort återbetalningsskydd och inte längre lägga till det.

Det kostar inget att ha återbetalningsskydd, men om du avstår skyddet kan tjänstepensionen bli 10–20 procent högre. Det beror på att du får delar av arvsvinster från sparare i samma åldersgrupp som har avlidit och inte haft återbetalningsskydd. Storleken på arvsvinsten varierar och beror bland annat på vilken typ av pension du har, ålder och i vissa fall kön. På ditt årsbesked (för de som inte har skydd) kan du se hur mycket arvsvinster som tilldelas dig.

Mitt tips till dig är att kolla med ditt pensionsbolag vad som gäller just i ditt fall. Du kan enkelt logga in påmInpension.se för att se vilka bolag som förvaltar dina pensioner.

Hälsningar,
Maja Englund, Pensionsekonom SPP