10 handfasta tips på vägen ut ur skuldfällan!

3 minuters läsning
10 handfasta tips på vägen ut ur skuldfällan!

Fler och fler hamnar i skuldfällan idag, med 400 000 svenskar som har skulder hos kronofogden. Läs Bodil Hallins handfasta tips om hur du tar dig ur fällan


Enligt nya siffror ökar ungas skulder explosionsartat i Sverige. Intrum Justitia ser ett kraftigt ökat antal inkassoärenden i åldersgruppen 18-25 år.

Bodil Hallin, familjeekonom på IKANO Bank, ger dig vägledning
Att leva med tajt ekonomi och stora skulder kan kännas hopplöst. Men det finns alltid vägar ut, även om det tar tid och kräver mycket tålamod. I första hand tycker jag att man ska försöka samla lånen, ansöka om ett nytt lån och lösa bort alla mindre krediter. Är den vägen stängd får man ta till Plan B nedan som går ut på att beta av krediterna en efter en.

Koppla greppet om skulderna - steg för steg
1) Gör en lista
Gör en lista på alla krediter; lån, kreditkort, privata skulder och eventuella obetalda räkningar. Dela in listan i tre kolumner: kreditgivare/lånetyp, månadsbetalning och aktuellt skuldbelopp. Summera hur mycket du totalt betalar på krediterna varje månad och det totala skuldbeloppet.

2) Fokusera på en skuld i taget
Prioritera obetalda räkningar på vanliga fasta utgifter. Det kan handla om hyra, el, mobil eller försäkringar. Ring dem du är skyldig pengar och försök komma överens om en betalningsplan. Mindre skulder till vänner och släktingar kan också vara bra att prioritera. Frostiga relationer och dåligt samvete kan ta mycket energi.

Sen är det dags att ta itu med krediterna. Välj ut vilken kredit du vill försöka betala av först. Den får nummer 1 på din lista. Det brukar vara enklast att börja med den kredit som har lägst skuldbelopp.

3) Sälj saker
Fundera på om du har något du kan sälja. Kanske finns det något du inte använder och inte skulle sakna så mycket. Använd summan till att betala av kredit nr 1.

4) Begär amorteringsfritt på större lån
Har du något eller några större lån? Kontakta dessa kreditgivare och fråga om du kan få en eller ett par månaders amorteringsfritt. Använd summan till att betala av kredit nr 1.

5) Kapa utgifter
Även om ekonomin är tajt brukar man kunna kapa några hundralappar i månaden på att hitta billigare avtal för till exempel el, telefoni, bredband och försäkringar. Andra sätt att kapa utgifter är att slopa eller halvera någon småutgift (kaffe på stan, godis, tidning eller liknande). Var bara inte för ambitiös så att du tappar sugen. Använd pengarna du sparar till att betala av kredit nr 1.

6) Stäm av varje månad
Gå igenom listan vid varje månadsslut, skriv in aktuellt skuldbelopp på varje kredit och summera.

7) Fira framgångar
Viktigast av allt: bestäm hur du vill fira att du sakta men säkert minskar det totala skuldbeloppet. Att beta av skulder tar tid och kräver mycket tålamod. Att stanna upp och glädjas över framgångarna gör det lättare att behålla motivationen.

8) Beta av nästa kredit
När du lyckats betala av kredit nr 1 – välj ut en ny kredit som du vill försöka bli av med. När skuldsumman minskar så minskar också dina räntekostnader. Använd summan som blir över till att betala av kredit nr 2. Du har nu kommit in i en positiv spiral.

9) Ansök igen om att slå ihop krediter
När du har kommit en bra bit på vägen och minskat det totala skuldbeloppet kan du på nytt ansöka om att slå samman resterande krediter.

10) Ge inte upp
Jag vet många som har blivit av med sina skulder på detta sätt. Det tar tid, men det går. Ta gärna hjälp. En vän eller släkting som känner till din ekonomiska situation och kan stötta dig när det känns tungt är guld värd. I alla kommuner finns dessutom budget- och skuldrådgivare där du kan få opartisk, kostnadsfri rådgivning.

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank

Bra länkar:
Konsumentverkets tips om privatekonomi och skulder
Adresser till kommunala budget- och skuldrådgivare
Kronofogdens information till privatpersoner som inte kan betala

Vill du slå ihop många smålån till ett större med bättre ränta? Ansök här där det bara tas en kreditupplysning på dig: Compricer Privatlån

Få fler privatekonomiska tips från Bodil och våra andra experter i Compricers Expertpanel
 

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

7 elspartips inför vintern! Spara tusenlappar på din elräkning

2 minuters läsning

33 procent av svenskarna oroar sig för elpriset Enligt en SIFO undersökning oroar sig 33 procent av svenskarna för elpriset och det är vad vi oroar oss för mest för när det kommer till vår privatekonomi. Men det är inte så konstigt. Den genom...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)