Corona pressar ned elpriset till extrema nivåer

2 minuters läsning
Corona pressar ned elpriset till extrema nivåer

Elpriserna fortsätter falla och coronavirusets spridning kan pressa ned priset ytterligare. Det spår elbolaget Bixia i en ny prognos.

Rekordlåga elpriser

I februari skrev vi om rekordlåga elpriser till följd av den varma och blåsiga vintern (läs: Elpriser – Hitta det billigaste elavtalet). Den vanligtvis så kalla och elintensiva årstiden blev istället en mild historia som fick elpriserna att falla till den lägsta nivån på 15 år.

Då läste vi rubriker om ett virus i Kina men vem hade kunnat ana vilka konsekvenser det skulle få här hemma hos oss med permitteringar, krispaket och tomma mathyllor med mera.

Överfyllda vattenkraftverk, varmt väder samt blåst har pressat ned elpriset under vintern och på toppen av det trycker coronaviruset ned priset ytterligare.

Corona påverkar elpriset

Till en början var det den lägre aktiviteten i den kinesiska ekonomin som fick världsmarknadspriserna på olja och kol att sjunka. Det ledde i sin tur till billigare elpriser här hemma.

Den snabba spridningen av coronaviruset med nedstängda samhällsfunktioner som följd kan leda till att priserna faller ytterligare enligt en prognos från elbolaget Bixia.

I skrivande stund ligger den nordiska elanvändningen på ungefär samma nivå som vi haft under vintern. Skulle allt fler samhällsfunktioner stänga ned kommer det leda till en minskad efterfrågan på el och därmed ännu lägre elpriser enligt elbolaget.

I februari låg snittpriset för el på 13,8 öre per kilowattimme. Senast vi hade så lågt elpris var för tjugo år sedan och enligt Bixias prognos kan vi vänta oss ett pris på mellan 10-14 öre per kilowattimme fram till sommaren.

– Så länge den goda hydrologin består kommer vi att se låga elpriser, åtminstone fram till sommaren. Så här mycket vatten och snö som vi har i de nordiska magasinen just nu har vi inte haft sedan Bixia startade sin datainsamling 1996 säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Minuspriser på el

Minusränta är ett begrepp vi fått lära oss att leva med under de senaste åren och nu kan ytterligare en ny företeelse läggas på minnet, nämligen minuspris på el.

Under några timmar den 10:e februari hade vi för första gången i Sverige ett negativt elpris. I praktiken innebar det att du fick betalt för att tända lamporna hemma hos dig.

Med sjunkande efterfrågan på el, i kombination med milt blåsigt väder och vällfyllda vattenmagasin, kan minuspriser bli verklighet igen under våren trots att priset redan halverats jämfört med i fjol.

Billigare elpriser

Sjunkande elpriser skänker en klen tröst nu i dessa coronatider. För den som ändå vill jämföra elavtal och sänka sina kostnader kan det vara ett bra tillfälle att göra det nu.

För den som vill binda sitt elavtal kan det vara intressant att känna till att undersökningar pekar mot att mars är den bästa månaden att binda elavtalet på. Ifjol släppte nämligen Villaägarna en undersökning som visade att mars varit den bästa månaden att binda sitt elavtal på under de senaste 14 åren.


Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Inkomstförsäkring och a-kassa - detta gäller!

3 minuters läsning

Fakta a-kassa Är du med i en svensk a-kassa när du arbetar så får du ersättning från a-kassan om du blir arbetslös. Hur stor ersättningen är beror på hur länge du har varit medlem i a-kassan samt din lön och arbetstid innan du blev ...

Föregående artikel
Så skyddas dina sparpengar i orostider
4 minuters läsning