Strömtjuvarna som drar mest el i hemmet

1 minuts läsning
Strömtjuvarna som drar mest el i hemmet

Vilka apparater drar mest el i ditt hem? Här går vi igenom vad som drar mycket el och ger tips på hur du kan sänka din elförbrukning, och din elkostnad.

Tycker du att dina elräkningar är lite väl höga varje månad? I ditt hem finns det mängder av apparater och funktioner som drar el. Med lite kunskap om vad som drar mest el i hemmet kan du sänka din elkostnad samtidigt som du bidrar till en bättre miljö.
 

Vad drar mest el i hemmet?


Apparater som vanligen drar mycket el är tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, samt kyl och frys men även uppvärmningen av huset är en rejäl strömtjuv. Genom att tänka till lite extra i vardagen och använda dig av våra tips kan du minska din elförbrukning en hel del. Bra för både plånbok och miljö!
 

Inomhustemperaturen


En stor bov när det kommer till elförbrukning hemma är uppvärmning. Naturligtvis kan du inte stänga av värmen helt och hållet men om du bara sänker inomhustemperaturen med en grad så minskar uppvärmningskostnaden med cirka fem procent. Ett enkelt sätt att spara pengar på utan att du behöver anstränga dig allt för mycket!
 

Golvvärme


Golvvärme är skönt att gå på men är också en av de saker som kan dra mest el i ditt hem. Fundera på om du behöver ha golvvärmen på hela tiden eller om det kanske räcker att den är igång de där extra kalla dagarna. Har du vattenburen golvvärme drar den normalt mindre el än rena elslingor.
 

Hemelektronik i stand-by läge


En klassiker när det kommer till att dra mycket el i hemmet är hemelektronik som får stå i stand-by läge. Vill du inte gå runt och stänga av alla dina apparater eller dra ut kontakterna är ett tips att skaffa en förgreningskontakt med en strömbrytare. Då kan du enkelt stänga av allt på en gång innan du går hemifrån.
 

Tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin


Tvättmaskin och torktumlare är två riktiga energitjuvar, framförallt torktumlaren. Tänk på att alltid tvätta fulla maskiner i den mån du kan och undvik torktumlaren genom att låta kläderna lufttorka istället. Är det sommar passar det perfekt att hänga upp kläderna utomhus och låta dem torka i solen. Precis som med tvättmaskin och torktumlare bör du endast köra diskmaskinen när den är helt full.
 

Kyl och frys


I köket finns det flera apparater som drar el dygnet runt. Kyl och frys är två exempel som inte går att stänga av men du kan ändå undvika att de drar mer ström än nödvändigt.

Öppna bara kylen eller frysen när du ska ha något och försök att inte ha dörrarna öppna längre perioder. Har du lagat matlådor? Låt maten svalna helt innan du sätter in den för att inte temperaturen i kylen ska gå upp och det behövs extra energi för att återställa kylan.

Är dina vitvaror gamla kan det vara värt att köpa nya då modernare modeller oftast drar mindre el. Detta kan löna sig kostnadsmässigt i längden. Tänk på att kolla på energimärkningen när du ska göra ditt inköp.
 

Belysning


Släck lampan när du går ut ur ett rum och inte ska vara där mer. Det är även en bra idé att byta till lågenergilampor som inte förbrukar så mycket el och dessutom har en lång livstid.
 

Jämför elavtal


Det finns mycket du kan göra för att minska din elförbrukning. Ytterligare ett sätt är att jämföra olika elavtal och hitta ett bra avtal som passar för dig och dina behov.

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Drömmer du om att gå i pension vid 62?

1 minuts läsning

Som bekant gäller att ju tidigare du slutar arbeta, desto lägre blir din pension. Skatten blir också lägre på både din lön och pension från januari det året du fyller 66. Med andra ord finns det all anledning att marinera ditt beslut, och väg...

Föregående artikel
Så mycket bör du amortera på bolånet
1 minuts läsning