Hej!
Gratulerar till att du har så mycket pengar som du kan avvara just nu. Det kommer att ge dig ett gott tillskott i kassan när du går i pension.

Jag tycker att du kan se detta som ett gyllene tillfälle att lära dig mer om olika sätt att placera pengar. Har du egen kunskap kan du göra en mycket bättre värdering av de placeringsförslag du får från banker eller andra ”experter”. Bli din egen expert är alltså mitt första tips! Konsumenternas bankbyrå har en bra översikt över olika sparformer. Vill du veta mer om fonder rekommenderar jag Fondbolagens Förenings sajt ”Fondkollen” Styckena om ”risknivå och möjlighet till avkastning” samt hur du hittar rätt sorts fond tycker jag är särskilt bra. Är du intresserad av aktier så tycker jag att Unga Aktiesparare har jättebra information även för oss som har några år på nacken. Aktiespararnas ”gyllene regler” är också bra.

När du har skaffat dig grundkunskap kan du kontakta ett par olika banker, boka tid för rådgivning och be dem om ett placeringsförslag. Tips nummer två är alltså att ta hjälp av andra experter som utgår ifrån just din situation. Det tredje och viktigaste tipset är att ifrågasätta deras förslag utifrån din egen kunskap. Därefter tror jag att du har goda förutsättningar att fatta ett eget klokt beslut om hur du ska placera dina pengar.

Glöm inte att bestämma hur ofta du ska följa upp hur din placering utvecklar sig. Boka en återkommande tid för uppföljning med din bankman, beställ fondväckning med Fondkollen och ladda ner Pensionsmyndighetens premiepensonsapp så att du ser hur din premiepension utvecklas.

Du får räkna med att det tar tre, kanske fyra timmar för att inhämta kunskap och besöka banker. Men jag tycker att den tidsinvesteringen är väl värd sitt pris. Du kommer att lära dig massor, kanske tycka att det är roligare att placera pengar och förhoppningsvis få lite mer pengar att göra roliga saker för när du blir pensionär. Lycka till!


Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank