5 sätt att tjäna pengar på när börsen går ner

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
5 sätt att tjäna pengar på när börsen går ner

Går börsen ner idag? Här hittar du olika smarta sätt att tjäna pengar på när börsen går ner. Det går nämligen att tjäna pengar på en börsnedgång.

Oavsett om det är en krasch eller bara en mindre nedgång finns det flera sätt du kan tjäna pengar på när kurserna faller på börsen. Här går vi igenom några vanliga strategier för dig som vill kunna få en positiv avkastning även när börsen går ner.

Du som är en långsiktig sparare köper kanske under dessa nedgångar på börsen men hur kan man göra om man tror på en kommande börsnedgång och samtidigt vill tjäna kortsiktiga pengar på den? Här tipsar vi dig om fem olika sätt.
 

Tjäna pengar på börsnedgång


Här listar vi fem sätt som du kan tjäna pengar på när börsen går ner. Generellt är det lite mer komplicerat och förenat med större risker att spekulera i en börsnedgång än vad det är att köpa ett värdepapper och ha det kvar över lång sikt. Vi rekommenderar att du noga läser på om respektive strategi/produkt innan du handlar.
 

5 sätt att tjäna pengar på när börsen går ner
 

  1. Sälj och sätt in dina pengar på ett räntesparande
  2. Blanka
  3. Köp CFDs
  4. Köp ETF´en XACT Bear
  5. Sälj på termin eller köp säljoption


Sälj och sätt in dina pengar på ett räntesparande


Välj ett sparkonto med hög ränta eller en svensk kort räntefond med låg avgift. Avkastningen kommer inte bli skyhög men du undviker de värsta fallgroparna och bevarar åtminstone ditt kapital.
 

Blanka


En blankning av aktier innebär att du lånar aktier av någon, säljer dessa direkt på börsen, väntar på en nedgång, köper tillbaka aktierna till en lägre kurs för att sedan lämna tillbaka dem. Mellanskillnaden behåller du. Din värdepappersmäklare har system och rutiner för att hantera en blankning åt dig.
 

Köp CFDs


Köp CFDs på index och aktier. Välj om du vill handla med eller utan hävstång. Enkelt att spekulera i börsnedgång men håll koll på riskerna.
 

Köp ETFen XACT Bear


En ETF är i korthet en fond som kan handlas över en börs. Handelsbankens XACT Bear och Bear 2 har som mål att nå en positiv avkastning med hävstång när börsen går ned. Om indexet OMXS30 går ner med 1 % ska XACT Bear gå upp ungefär 1,5 %. Bear 2 är lite mer aggressiv. En nedgång på OMXS30 om 1 % ger en avkastning på ungefär 2 %.

Avgiften och den dagliga ombalansereringen av fonden gör att detta inte är en produkt att köpa och sedan sitta still med under en lång period. Den lämpar sig bara för dagliga spekulationer eller om du tror dig se en snabb börsnedgång under ett par dagar utan några plusdagar däremellan.
 

Sälj på termin eller köp säljoption


Kräver mer förklaring än vad utrymmet här tillåter men är två derivatinstrument för den som tror på en börsnedgång.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

15 tips som fyller på plånboken efter semestern

1 minuts läsning

Blev sommarens utgifter lite större än vad du tänkt dig från början? Gapar plånboken tom så här en vecka innan löning? Du är inte ensam. I snitt gör en familj i Sverige av med närmare 20 000 kronor under sommarsemestern och det &au...

Föregående artikel
Så här går en aktieutdelning till
1 minuts läsning